dimarts, 17 de desembre del 2024

Quan la mentida es propaga

Rivka Galchen (Toronto, 1976), és l'escritora canadenca que ens proposa aquesta novel·la devastadora sobre la pèrdua, la por i de com som capaços de convertir els altres en monstres. Ens trobem per una banda, davant d'un cop d'ull als estigmes i estereotips negatius que al llarg de la història s'han creat al voltant de la vellesa femenina i d'una altra, de com les mentides mil vegades repetides poden transformar-se en veritat. 

Basat en un fet històric, les cruels caceres de bruixes a l'Europa del segle XVII, Galchen ens presenta amb un irreverent sentit de l'humor, el relat apassionant d’una dona víctima d’una agressió col·lectiva i de la por extrema que neix de les calúmnies, les mentides, l'enveja i de les supersticions.

És inevitable pensar en Les bruixes de Salem d'Arthur Miller però, Galchen es centra en l'experiència de la protagonista, de la Katherina (no us desvetllarem qui és el seu fill), un exemple de dona silenciada i reprimida pel sistema. El patriarcat, un cop més, és l'estructura que permet el crim encara que no hem d'obviar l'anàlisi, ben intel·ligent, que l'autora fa sobre què passa quan una multitud es deixa emportar per la intolerància i els prejudicis.

Podeu clicar AQUÍ per veure'n la disponibilitat a les biblioteques de la Xarxa de Biblioteques Municipals de la Diputació de Barcelona

I si us hem picat la curiositat AQUÍ podeu veure la disponibilitat del llibre d'Arthur Miller








 


dimarts, 10 de desembre del 2024

"Sortir del laberint: una guia jove per combatre l’ansietat"

Sovint sentim a dir que el jovent d’avui dia és la generació de vidre, però de fet viuen més connectats amb les emocions que generacions anteriors. Aquestes emocions poden donar-se en forma de pensaments (i si?... quan pensem en el futur), sensacions o conductes. El problema és que no ens ensenyen a com gestionar-les. I això pot provocar trastorns emocionals i de salut mental.

Saps que tens ansietat, però no saps què fer o quin és l’origen. I en aquest llibre, “Sortir del laberint: una guia jove per combatre l’ansietat” de la psicòloga Marta Panizo, trobaràs l’explicació de què és l’ansietat. No podem sentir-nos de forma permanentment bé, i cal transitar les etapes més complexes de la vida. De la mateixa manera, apunta la diferència entre ansietat, nervis, estrès i atac de pànic. El problema el trobem quan l’ansietat passa de funcional a faceta disfuncional, és a dir, quan no la gestionem de forma adequada. Aquesta té com a objectiu que no oblidem cuidar-nos: “l’ansietat crida el que la ment calla”. Les alteracions fisiològiques que provoca l’ansietat es donen quan el cervell no troba solució al perill que l’amenaça. I en aquesta situació podem fer tres coses: fugir, lluitar o congelar-nos.

Parlar sobre el que sentim amb els altres, la ventilació emocional, quan ens sentim aclaparats per les emocions és necessari i beneficiós per a nosaltres. Així mateix, la pràctica de l’atenció plena, mindfulness, ajuda a conèixer-te millor i a reduir l’ansietat.

En el darrer capítol 7 “Què he après?”, proposa un kit de prevenció de recaigudes que cadascú pot crear amb el manual que ens dona.

Per acabar, aquest llibre tant pot ser llegit per a adolescents, a qui dedica un espai a les situacions d’ansietat més freqüents que els hi passa als joves; com també a les mares i els pares, que poden ajudar a entendre l’ansietat dels seus fills i filles i, fins i tot, la seva pròpia.

Disponibilitat al Catàleg Aladí: Sortir del laberint: una guia jove per combatre l'ansietat



dimarts, 3 de desembre del 2024

OMDENKEN

S’acosta el desembre i comencem a pensar quines coses ens han passat aquest any, les positives i les negatives, com hem afrontat tot el que ens ha succeït, que hem aprés, és un bon moment per valorar i millorar de cara a l’any que entra. Tot reflexionant ens ha caigut a les mans un llibre que parla de l’omdenken, i què és ens preguntarem, doncs és una paraula neerlandesa que significa pensar del revés.

Pensar del revés és un concepte derivat de l’estoïcisme, es tracta de convertir els problemes que ens trobem en possibilitats de millorar, convertir el pessimisme en optimisme. Dit així sembla fàcil, però és un mètode que requereix pràctica i convenciment. L’autor dissenya diverses estratègies per fer possible el canvi i ens posa en situació en els diferents àmbits de la vida.

L’autor i fundador d’aquesta filosofia és Berthold Gunster, llegeix aquesta entrevista per saber-ne més :

https://www.marca.com/tiramillas/actualidad/2024/03/03/65e395c446163fca708b4578.html

 

https://aladi.diba.cat/record=b2071867~S171*cat

Llibres d’interès a la Xarxa de Biblioteques:

El Arte de vivir más lento : aprende a disfrutar de la vida con el método slow down / José Mendiola y Ana González

https://aladi.diba.cat/record=b2074880~S171*cat

El Año que cambiará tu vida : 365 días para convertirte en la persona que realmente quieres ser / Brianna Wiest

https://aladi.diba.cat/record=b2090784~S171*cat


Educa el teu cervell : aprèn com funciona i com optimizar-lo per gaudir d'una vida més plena / David Bueno

https://aladi.diba.cat/record=b2065614~S171*cat

El Libro de la toalla : vacaciones mentales para inspirar tu vida / Allan Percy

https://aladi.diba.cat/record=b2084589~S171*cat


dimarts, 26 de novembre del 2024

El triomf del terror



Si hi ha un gènere cinematogràfic que s'ha revaloritzat les darreres dècades aquest és clarament el del terror. Hem de reconèixer que sempre ha estat una temàtica present a les nostres pantalles, però els darrers anys hem viscut tot un "boom" de produccions de tot tipus (algunes més humils que d'altres) i abastant tots els subgèneres possibles des del terror sobrenatural de tota la vida, als slayer (sempre amb un públic fidel), el terror de caràcter pràcticament social (amb pel·lícules com La purga) o, el que s'han anomenat "terror elevat" amb directors amb propostes molt personals com Hereditary d'Ari Aster o La Bruja de Robert Eggers. 

Aquest llibre, 20 años de oscuridad, escrit amb les mans de fins a quatre escriptors diferents (John Prskalo, David Amorós, Daniel Gálvez i Antonio G. Mier) fa una repassada del cinema de terror del període 2001-2020. Vint anys que han donat molt de sí i que permeten veure les diferents tendències del gènere a través de les fitxes que es dediquen a cadascuna de les pel·lícules que conformen el gruix del volum. Tot i això, els autors elaboren alguns capítols que complementen la informació sobre pel·lícules dedicant algunes línies als directors més representatius d'aquestes decàdes (Mike Flanagan, Ti West, James Wan...) i també a fer un petit anàlisi social sobre el poder de la por (sobretot a partir de l'11-S).

En definitiva, el llibre aconsegueix ser una bona eina de referència per a qualsevol lector que vulgui tenir a mà un recull força definitiu (i molt equilibrat, aspecte sempre difícil d'aconseguir) de l'oferta de cinema de terror de principis del segle XXI i que no deixa a ningú enrera (només s'ha de veure la informació sobre el cinema espanyol o asiàtic de terror que han viscut en aquests anys una època dorada).

Si voleu preparar una bona marató de pel·lícules de por, aquest pot ser el vostre llibre de partida.

Enllaç al catàleg Aladí:





dijous, 21 de novembre del 2024

La nova realitat algorítmica


Creus que les màquines haurien de decidir sobre el nostre futur? Seria possible mantenir una bona relació amb elles?

Ens agradi o no els dispositius electrònics i els seus algoritmes tenen el poder de decisió en diferents àrees del coneixement com per exemple l’àrea judicial o la medicina. Aquest assaig aborda diversos aspectes que estan canviant el món a través de la tecnologia. L’autora aporta una visió global d’una realitat que ja és el present i no el futur. Es un llibre que no et deixarà indiferent i podràs entendre com està evolucionant la humanitat, per poder aprofundir tota aquesta matèria des de la biblioteca et recomanem aquest assaig que de ben segur et serà d’utilitat per aprendre un tema tan actual com aquest.

Per posar-vos en context l’autora es matemàtica i professora adjunta de matemàtiques al University College de Londres. En el seu dia a dia usa les matemàtiques per estudiar a la humanitat. Ha treballat a diferents departaments governamentals, policials, sanitaris i de màrqueting. Si voleu saber més sobre ella la podreu trobar a Youtube fent conferències a TedTalk. També ha participat en documentals de la BBC i la PBS, a part de tot això dirigeix un podcast sobre ciència a la BBC anomenat The Curious Cases of Rutherford and Fry (Los curiosos casos de Rutherford y Fry).

Per més informació podeu consultar la seva web:  https://hannahfry.co.uk/ i una de les seves conferències a Youtube https://www.youtube.com/watch?v=EqImBWFjYW8

Només dir-vos que el llibre el trobareu disponible a la biblioteca, fins quan no ho sabem. Sigues tu el primer:  Hola mundo

dimecres, 13 de novembre del 2024

El malson americà

Fa res que un dia ens llevàvem amb la notícia de la nova victòria de Donald Trump a les eleccions nordamericanes i moltes potser ens vam preguntar com ha pogut guanyar? Difícil resposta però, us proposem la lectura d'una novel·la divertida i punyent que us pot ajudar a fer-vos-en una idea o a generar-vos més preguntes...

Percival Everett (Georgia, 1956) és l'autor de la novel·la Els arbres, una sàtira plena d'humor sobre el racisme a Estats Units. D'entrada ens pot recordar a les històries de la Carson McCullers on el paisatge i uns personatges marginats són l'eix principal. Però, Everett crea una història dura i punyent amb uns personatges i unes trames que recorden a la pel·lícula o a la sèrie de televisió Fargo: polícies que no toquen vores, un president racista i de color taronja, negres penjats dels arbres pel Ku Klux Klan... 

A partir d'un fet real, Everett crea una farsa delirant: la troballa d'un home blanc desfigurat i mutilat al costat d'un altre de negre amb els testicles de l'home blanc a la mà, serà el punt de partida de la investigació de tres policies negres que hauran de passar per tot un pericle per investigar els fets dins d'una comunitat tancada.

Consulteu-ne la disponibilitat clicant AQUÍ





dimarts, 5 de novembre del 2024

I si llegim "La Declaració dels drets de les mames"?

En aquesta entrada us volem recomanar un llibre que porta per títol La declaració dels drets de les mares. Aquest nom el relaciona directament amb la “Declaració dels drets de les dones i de la ciudadania” d’Olympe de Gouges publicada l'any 1791. Tal i com ens indica és una declaració d’intencions sobre els drets de les mares. I és que aquest petit tractat està escrit com si fos un conte, per tal que tots els infants reconeguin i sàpiguen apreciar els drets que tenen les seves mares. Perquè a banda de ser mames, també tenen altres anhels, desitjos i vida com a dones. I els més petits han de saber que les seves mames poden trigar més del compte si es troben al lavabo, per exemple, o que de tant en tant els agradi sortir soles amb els seus amics.

L’autora polonesa Elisabeth Brami també ha publicat La Declaració dels drets dels papes que, en la mateixa línia que el llibre que presentem, treballa el rol sexual i la igualtat entre els sexes en la maternitat i paternitat.

Les il·lustracions d’Estelle Billon-Spagnol són segurament el que més crida l’atenció del llibre. Amb molts colors i divertides et fan treure un somriure a mida que llegeixes el text.

Esperem que aquesta recomanació us vingui de gust llegir i, de poder compartir una estona amb els vostres fills.

Disponibilitat al Catàleg Aladí





dimarts, 29 d’octubre del 2024

Menopausa

Parlem avui de la menopausa i del llibre “Mujeres sin reglas” de la Dra. Matilde Gómez, especialitzada en el tema per la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia (AEEM)   https://aeem.es/aeem/        

Serà a partir dels 45 anys a aproximadament que les dones comencen a llegir articles, llibres o cercar a internet informació sobre aquest període de la dona, sabem que canviaran moltes coses del nostre cos i que haurem d’adaptar-nos a aquests canvis. Alimentació, hàbits, exercici, son, fogots, temes que sortiran en el moment que siguem conscients d’aquest canvi hormonal.

El llibre que us presentem avui parla de tots aquests temes, des de que és la menopausa a que podem fer per a gestionar-la saludablement i com ens afectarà. No us el perdeu.

https://aladi.diba.cat/record=b2075499~S171*cat


Llibres sobre la menopausa a la Xarxa de Biblioteques:

Menopausia, no hay reglas : recursos para vivir con plenitud el climaterio / Mireia Grossmann Camps ; ilustraciones de Charo Seigner

https://aladi.diba.cat/record=b2069362~S171*cat

Nuestra menopausia : una versión no oficial / Anna Freixas ; prólogo de Carme Valls

https://aladi.diba.cat/record=b2067433~S171*cat

Disfruta tu menopausia : y aprende cómo vivir esta etapa con plenitud / Marta Marcè ; prólogo de la Dra. Marimer Pérez

https://aladi.diba.cat/record=b2044544~S171*cat



dimarts, 22 d’octubre del 2024

Un multivers de fantasia

Gràcies a les pel·lícules de superherois de l’Univers Marvel molta gent s’ha familiaritzat amb el concepte de “multivers” i les dimensions paral·leles que el conformen. Però aquest és un concepte que ja s’havia treballat anteriorment. Una de les aproximacions més curioses és la que va desenvolupar l’escriptor anglès de fantasia Michael Moorcock perquè va crear un univers múltiple partint de dos conceptes innovadors.

El primer es basava en que a tots els mons es repeteix una lluita entre l’ordre i el caos i cada facció està representada pels seus déus corresponents. El segon planteja que a cada realitat existeix la figura del “campió etern” un heroi (o un antiheroi segons el món) que representa una de les faccions. L’aspecte més rellevant és que aquest personatge tant pot ser un campió del caos o de l’ordre i per tant no sempre estant del costat “bo” de la història. Però, en el fons, tots són el mateix personatge però amb diferents versions.





L’obra de Moorcock contempla aventures i nissagues de diferents campions eterns sent el més famós Elric de Melniboné, l’emperador-mag del sinistre regne del mateix nom (paladí del Caos per si algú s’ho està preguntant). Altres noms coneguts són Corum, Erekose o Jerry Cornelius. I també el que avui ens ocupa el duc Dorian Hawkmoon un heroi que, en la millor tradició de Moorcock, passa per tot tipus desgràcies abans de convertir-se en “campió etern” en un molt post-apocalíptic a mig camí de la fantasia medieval i el “steampunk”. El personatge és fàcilment reconeixible per la pedra preciosa que porta al front i que permet als seus enemics controlar el que veu i fa (ja us he dit que als campions els passen tot tipus de coses desagradables).


Hem de reconèixer però que l’obra de Moorcock mai ha tingut gaire tirada a Espanya (molta menys que els llibres de Tolkien o Robert E. Howard) però sí que ha tingut més sort en les adaptacions al còmic i aquestes versions són les que us recomanem avui. Ja als anys vuitanta van arribar a la Península Ibèrica les grans adaptacions que l’editorial First Comics havia fet de la mà de noms tant famosos com Roy Thomas, P. Craig Russell o Mike Mignola (creador de Hellboy). Darrerament hem tingut la sort que ens arribin les versions que l’editorial francesa Glénat està produïnt tant d’Elric (com no) com de Hawkmoon. Tots aquests àlbums ofereixen un alt nivell de qualitat, especialment en l’apartat gràfic ja que el món creat per Moorcock dóna molt de joc als artistes. Si ho voleu comprovar per vosaltres mateixos a la Biblioteca disposem dels dos personatges!


 Enllaços al catàleg Aladí:



dimarts, 15 d’octubre del 2024

L’art de la respiració



Algun cop t’has preguntat com respires? La respiració és bàsica, a part de per viure, per no tenir estrès i tenir millor humor. Estudis científics avalen que la disminució de la freqüència respiratòria afavoreix que el sistema nerviós parasimpàtic reposi i t'ajudi a dormir millor.

En aquest llibre trobareu una explicació detallada sobre la respiració basada en fets científics que avalen la teoria que defensa l’autor. Aquest manual no nomes conté teoria si no també pràctica perquè puguis comprovar els beneficis de la bona respiració per equilibrar, activar i relaxar el sistema nerviós. A més a més, l’autor també dóna recomanacions i tècniques per superar l’ansietat i estar més serè.

Aquest assaig t’anima aprendre a respirar, sembla obvi però no ho és, i poder fer servir adequadament una de les eines més importants per tenir cura de la teva salut mental i física.

Per posar-vos en context Rubén Sosa és el creador de Medita por el mundo que a hores d’ara té 600.00 seguidors a les xarxes socials i és instructor de tècniques de respiració per les institucions Yoga Alliance o Oxygen Advantage.

Per a més informació us proporcionem la seva pàgina web: https://meditaporelmundo.com/

Agafa’l de la biblioteca

dimarts, 8 d’octubre del 2024

L'home a qui ja no agradaven els gats

Recordeu la Rebel·lió del animals de George Orwell? Aquell grup d'animals de granja que fan fora als humans per crear un govern propi? Llegint aquesta faula és gairebé impossible no pensar-hi... Està ben clar que us proposem la lectura d'una distòpia. Però, aneu amb compte! Encara que pugui semblar ben divertida si anem treient capes arribarem a sentir un inquietant i ominós neguit... 

El llibre ha estat tot un èxit a França. La seva autora, la francesa Isabelle Aupy,  ens presenta un relat d'aparença senzilla i afable: una illa poblada per gats, que de sobte, desapareixen. Des del continent envien gossos per repoblar l'illa, això sí, caldrà anomenar-los "gats". D'entrada, els residents no semblen gaire d'acord però, atiats pels suposats beneficis de tenir un gos acabaran per acceptar-ho. 

El poder que tenen les paraules al nostre dia a dia és l'epicentre del relat: com els mots consoliden les relacions de poder o com creen "necessitats" dins de la nostra societat de consum: manipulació, confiança, llibertat (o la fragilitat de la llibertat i de les idees) seran conceptes que esdevindran també habitants d'aquesta distòpica illa. Aupy, ens reptarà a prendre una decisió... Quina serà?

Podeu veure la disponibilitat a les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona clicant AQUÍ. 

I si us hem picat el cuquet amb la Rebel·lió dels animals... Cliqueu AQUÍ



  

dijous, 3 d’octubre del 2024

Millor plegats que enfrontats

Al Celobert d’aquesta setmana hem rescatat de les prestatgeries de la sala infantil una faula africana, de tradició oral: La revolució vertical o perquè els humans caminen drets, de l’escriptor kenyà Ngũgĩ wa Thiong'o. La lectura d’aquest relat ens fa reflexionar sobre la cooperació, la solidaritat i el suport mutu, i explora la idea que tots els éssers humans som necessaris i cap persona és més que l'altra.

El conte narra la relació entre les diferents parts del cos humà. Braços i cames sempre havien treballar plegades i en harmonia. S’ajudaven mútuament i mantenien una relació més estreta que qualsevol altre òrgan. Aquesta relació feia molta enveja a les altres parts del cos. Així que un dia van començar a conspirar contra els dos parells d’extremitats. Boca i cervell van elaborar un pla i van començar a posar en qüestions quin de les dues extremitats tenia més poder i era més important. Aquest fet va generar una competició entre braços i cames per demostrar, cadascuna, la seva superioritat, i va tenir com a testimonis a tots els animals. Quin resultat podrà tenir aquesta disputa? Com acabarà tot això?



Escrit al seu idioma original, el kikuiu, i traduïda a més de vuitanta llengües arreu del món, La revolució vertical, és un testimoni d’altres llengües i d’altres cultures. A nosaltres ens arriba de la mà de l’editorial Raig Verd que, el 2019, va publicar-ne una edició bilingüe, català-kikuiu. Amb il·lustracions d’Agustín Comotto que sens dubte, han aconseguit captar l’essència d’aquest relat, el llibre també inclou amb una cançó adaptada per Alícia Serrat i composta per Clara Peya. Aquí la deixem: https://www.youtube.com/watch?v=vwnSvkaLg-4.

Sobre l’autor: Ngũgĩ wa Thiong'o és un novel·lista, dramaturg i assagista, que va néixer a Kenya en 1938 en el si d'una família pagesa. Va créixer sota el domini colonial britànic fins a la revolta de la guerrilla Mau-Mau (1952-1962), que va portar a la independència del seu país. Aquell mateix any, 1962, wa Thiong'o inicia la seva carrera literària i es va donar a conèixer com a escriptor polifacètic, amb un to marcadament crític i de denúncia social, sobretot amb el règim post-colonial del seu país. Per aquest motiu va ser empresonat i va patir persecució política, fet que va motivar el seu exili de 1982 fins al 2002. A partir de 1981 va decidir passar a escriure en kikuiu, la seva llengua materna, en comptes de l’anglès. En l'actualitat és professor de Literatura Anglesa Comparada i director del Centre Internacional d'Escriptura i Traducció de la Universitat de Califòrnia.  

 

Enllaç al catàleg Aladí:

dimarts, 24 de setembre del 2024

Una bona digestió

                                                     
Algun cop us heu preguntat com mengem? Som conscients de com digerim els aliments? Quina importància té una bona digestió en el nostre dia a dia? L’autora que ens respondrà a aquestes preguntes és l’Ángela Quintas, llicenciada en Ciències Químiques i Màster en Dietètica i Nutrició Humana. Com a dada curiosa, ha estat assessora nutricional en pel·lícules dirigides per Daniel Sánchez Arévalo, Pedro Almodóvar o Alejandro Amenábar.

És un llibre molt complet i ben estructura on l’Àngela ens parlarà de molts temes relacionats amb la digestió i el cos humà: per exemple del paper de les dents, la llengua o la saliva, tot el procés de digerir, les intoleràncies o al·lèrgies, fins i tot la digestió a l’embaràs o el tractament de problemes digestius. No us el deixeu perdre que és molt interessant! Bon profit!
          

Llibres i pel·licules sobre la digestió a la Xarxa de Biblioteques:

Adiós a la inflamación : cómo prevenir y tratar enfermedades, retrasar el envejecimiento y perder peso / Sandra Moñino

https://aladi.diba.cat/record=b2070168~S171*cat

La Digestión es la cuestión : descubre los secretos del intestino, el órgano más infravalorado del cuerpo humano / Giulia Enders ; con ilustraciones de Jill Enders

https://aladi.diba.cat/record=b1998971~S171*cat

¡Qué pasa cuando comes? / texto: Emily Bone

https://aladi.diba.cat/record=b1998238~S171*cat

Anti-ácido : programa de 28 días para prevenir y curar el reflujo ácido / Jonathan Aviv ; traducción: Blanca González Villegas

https://aladi.diba.cat/record=b1977462~S171*cat




dilluns, 16 de setembre del 2024

Al foc!

Dels quatre elements de la natura, segurament el més fascinant, per bé o per mal, és el foc. Fa més o menys mig milió d’anys que la humanitat va aprendre a fer-lo servir per cuinar i això va significar una revolució a l’hora de cuinar i tractar els aliment i un pas de gegant pel que a la nutrició. Actualment, aquesta atracció pel foc segueix present a la gastronomia i, sobretot, en la forma d’una tècnica de cuina treballada i viscuda arreu del món: la barbacoa. 





La primera imatge que ens pot venir al cap pot ser la de les barbacoes dels Estats Units amb aquells trossos de carn enormes i una certa cultura de l’excés. Però també a l’Argentina, el Japó o les nostres terres és un fenomen present a la nostra societat i, a part de l’olor a barbacoa que moltes vegades notem al sortir de casa el cap de setmana, no és estrany que a l’hora de llogar una casa per passar les vacances la barbacoa sigui una opció innegociable. Tot per què, més enllà del bon resultat gastronòmic que pot oferir, la barbacoa té un component lúdic i social que el fa molt atractiu. Passar un dissabte envoltat de familiars i amics mentre fem servir el foc per cuinar sembla un pla imbatible i aquest aspecte és el que ha convertit la barbacoa en un clàssic de les reunions socials.


Però per encarar-se amb el poder del foc i les brases sempre va bé una mica d’informació. Per això en aquesta entrada us volem recomanar el llibre La barbacoa d’Oscar Manresa i Toni García Ramon. En aquesta obra podeu trobar en un to divertit, la informació més bàsica per iniciar-vos en aquest món, així com les bases per treure-li tot el profit. Així fan un repàs als diferents tipus d’estris i de fustes o carbó que podem fer servir o les temperatures adients (un aspecte essencial). El gruix del llibre, però, està dedicat a la carn organitzada pel seu origen i amb una fitxa per a cada tipus de tall. Per acabar, cada secció es complementa amb les receptes d’acompanyaments i de salses. Un llibre ideal per anar més enllà de la cuina bàsica amb foc i esdevenir tot un mestre o una mestra  del foc!


Enllaç al catàleg Aladí:

 

dimarts, 23 de juliol del 2024

Sis contes per compartir, imaginar i crear

Segons explica el neurocientífic francès Michel Desmurget, en la seva obra més recent Feu-los llegir! : més llibres i menys pantalles (2024), llegir amb els nostres fills i filles des de ben petits és una eina d’aprenentatge que afavoreix el desenvolupament del llenguatge, té un efecte positiu en l’atenció i la concentració dels nens i nenes, estimula la reflexió, la comprensió i l’empatia, i aporta bons resultats escolars a llarg termini. Desmurget apunta que la lectura compartida té beneficis intel·lectuals, socials i emocionals, és per això que en aquest Celobert, us recomanem Cap de grills: contes i manualitats per imaginar i crear. En aquest llibre trobareu un recull de sis històries plenes de personatges fantàstics, divertits i diversos que podeu compartir i llegir en veu alta amb els més menuts i les més menudes de la casa durant les vacances d’estiu, tot estimulant la seva imaginació i creativitat.

Cap de grills és un debut en la literatura infantil de l’actriu i escriptora, Estel Solé, i està il·lustrat per la també actriu i il·lustradora Katia Klein. Les històries ens parlen de l’autoestima i del valor de l’amistat, la cooperació i l'empatia, i porten als més petits a reflexionar sobre les pors, el coratge, els prejudicis, la llibertat o els somnis. A més, al final de cada conte hi ha una llista de materials i indicacions (a través de codis QR) per fer una manualitat relacionada amb la història. Els codis enllacen amb vídeos on la mateixa autora explica com fer les diverses manualitats.


Si t’agrada llegir històries amb els teus fills o filles, et convidem a conèixer la secció ‘Recull de contes’ de la sala infantil de la biblioteca Can Mulà - JST. Que no s’acabin mai els contes i la lectura compartida!


 Enllaç al catàleg Aladí:


dimarts, 16 de juliol del 2024

Codis secrets

De codis secrets tots n’hem sentit a parlar, ja sigui en una pel·lícula o un llibre. Però és ben cert que els codis secrets existeixen i s’han fet servit al llarg de la història per a espiar, amagar informació o mantenir secrets davant dels enemics.

Avui us presentem el llibre La biblia de los códigos secretos d'Hervé lahning que ens parla de codis reals que s’han fet servir al llarg de la historia per alguns personatges coneguts com ara Juli Cèsar, els templers o el rei anglès Enric IV. Si ens animem a llegir aquest llibre ens trobarem explicacions de diversos codis i per a què s’han fet servir: des d’alfabets xifrats, mecanismes ocults o missatges secrets. Per exemple, descobrirem el codi japonès JN 25B, el codi Sittler per xifrar missatges telegràfics o el codi dels templers en que cada lletra es representava amb un símbol diferent.

Us animem a conèixer i aprendre a fer servir aquests codis Bon estiu!

                                                

https://aladi.diba.cat/record=b1993221~S171*cat

Exemples de codis:

Reixeta de Cardan


Codi dels templers

Discs de Wadsworth

Alguns llibres sobre codis a la Xarxa de Biblioteques:


Historia de la criptografía : cifras, códigos y secretos, de la antigua Grecia a la Guerra Fría / Manuel J. Prieto

https://aladi.diba.cat/record=b1942869~S171*cat

Criptografía : los lenguajes secretos a lo largo de la historia / Carlos Taranilla

https://aladi.diba.cat/record=b1884864~S171*cat

Historia secreta de la Segunda Guerra Mundial : espías, códigos cifrados y operaciones encubiertas / Neil Kagan, Stephen G. Hyslop ; prólogo de Kenneth W. Rendell

https://aladi.diba.cat/record=b1906584~S171*cat

 








dijous, 11 de juliol del 2024

La poeta rebel


Al Celobert reivindiquem una figura cabdal de la poesia catalana contemporània: la Maria-Mercè Marçal. Ella mateixa es definia com a dona, de classe baixa i d'una nació oprimida. Tant a la seva obra com a la seva vida va lluitar contra aquestes condicions.

Va néixer per atzar a Barcelona l'any 1952, llicenciada en Filologia clàssica va exercir de mestre en diversos instituts impartint classes de literatura i llengua catalanes. La seva obra és un referent del feminisme al nostre país i va ser militant activa de diversos moviments polítics i socials. 

Un altre fet determinant a la seva obra va ser la maternitat en solitari. La seva filla Heura va ser la destinatària de molts del seus poemes. Va crear la seva obra en només 15 anys on explica la seva experiència vital i va construir un imaginari femení on les dones es van veure reflectides:  l'amor, el desig sexual explícit des del punt de vista femení no era habitual als anys 80 i molt menys parlar del desig i l'amor entre dones. 

Malauradament, Marçal va morir molt jove, tan sols tenia 45 anys i d'això ja en fa 26. 

Us deixem a mans el recull poètic La germana, l'estrangera que arreplega els poemes escrits entre el 1981 i el 1984 immersos en el quotidià però a la vegada carregats de la simbologia que acompanya tota l'obra de Marçal.

Cliqueu AQUÍ per veure la disponibilitat de les obres de Maria-Mercè Marçal



dilluns, 1 de juliol del 2024

El temps és or

 


Algun cop has tingut la sensació que les hores no t’arriben per fer tot el que havies de fer? Una gran part de la població té aquest sentiment i volen canviar-ho per ser més productius i fer més en menys temps. A mesura que ens anem fent adults els compromisos augmenten i molts cops volem arribar arreu a nivell professional, familiar i personal. Us presentem el Método Mapa de productividad personal que exposa de manera àgil i pràctica  com aconseguir els millors resultats amb satisfacció tant personal com professional.  

Per posar-vos en context, l’autor César Piqueras es formador d’alts càrrecs, conferenciant i escriptor. A part d’aquest llibre  ha publicat més d’una vintena sobre temes empresarials. Actualment treballa com a conferenciant a diverses entitats i es el creador d’un mètode que no et deixarà indiferent perquè és eficient i de gran utilitat per aconseguir els objectius que vulguis assolir.

Per a més informació pots consultar el seu blog que adjuntem a continuació.

https://cesarpiqueras.com/

T’animes a tenir el poder l’organització i la productivitat personal? El pots trobar a la biblioteca:


El método MAPA de productividad personal : la solución definitiva a tus problemas de tiempo 

dimecres, 26 de juny del 2024

Com explicar a dos peixos què és l'aigua


Llegir a en David Foster Wallace (1962-2008) no és fàcil, com tampoc ho va ser la seva vida: l'ansietat, la contínua desesperació i una personalitat extrema el van abocar al suïcidi. La seva obra va ser la seva resposta per intentar lluitar contra les inquietuds que l'amenaçaven en una cursa contrarellotge que va acabar perdent. 

El llibre que us recomanem "L'aigua és això",  és un discurs que va pronunciar l'any 2005 a l'Universitat de Kenyon als Estats Units. Wallace, amb humor i intel·ligència fa un repàs de la quotidianitat, de tot allò que ens envolta en el nostre dia a dia i de com ens hi enfrontem, o no. Intenta buscar respostes a preguntes gens senzilles a través de les quals ens podem fer una idea de la seva particular cosmovisió. 

Wallace ens convida a prendre consciència del nostre pensament, massa sovint autodestructiu i egocèntric per tal de desmuntar-lo i reconstruïr-lo en una eina que ens serveixi per viure positívament (el propi Wallace no ho va aconseguir). Semblen paraules senzilles però no ho són, i aquesta és la seva essència: explicar què és la vida a les persones que hi estan massa acostumades com per a veure-la, explicar als peixos què és l'aigua.

Podeu veure la disponibilitat de l'obra de David Foster Wallace clicant AQUÍ.



dijous, 20 de juny del 2024

Aquest estiu, seguim rastres i petjades

L'estiu està a punt d'arribar. Això vol dir vacances, platja, colònies, excursions a la muntanya i passejades a l’aire lliure. Aquesta estació és, sens dubte, un gran moment per gaudir de la naturalesa amb la nostra família o amb la nostra colla d’amics i amigues, allunyar-nos de les ciutats i descansar de les pantalles. 

Per aquest motiu, us volem proposar una activitat ben entretinguda i alhora divertida que pots fer de manera individual o conjunta durant aquestes vacances: descobrir alguns dels animals que comparteixen l’entorn amb nosaltres. Com? Seguint les petjades i rastres que deixen pel camí: excrements, nius, restes d’alimentació, rascades, pèls, plomes, etc. Estic segura que alguna vegada caminant pel camp t’hauràs topat amb alguna petjada o rastre misteriós. Si t’has quedat amb les ganes de saber de quin animal era aquell rastre o petjada, és el moment que agafis una guia de camp i comencis a investigar.


Nosaltres et proposem la guia del naturalista, escriptor i divulgador científic Víctor J. Hernández, Huellas y señales. A més de petita i fàcil de transportar en les teves sortides de camp, està pensada per a principiants de qualsevol edat. A la guia trobaràs una selecció de les petjades i senyals que deixen els animals més freqüents de la península ibèrica, on trobar-les i com aprendre a identificar-les. A més, també podràs passar-t’ho bé creant motlles en tres dimensions de les petjades que vagis trobant pel camí. A la guia trobaràs com fer-ho.

Apa a bona cerca!


Enllaç al catàleg Aladí:


dimarts, 11 de juny del 2024

"True crime"

Darrerament ens trobem molts documentals, podcasts i sèries sobre crims reals que han tingut molta presència mediàtica. En aquesta entrada volem fer esment que a la biblioteca tenim una selecció del llibres que parlen sobre aquest tema. Trobareu obres sobre criminologia, investigació, genètica forense  i un munt d’històries macabres d’assassins i ments perverses.

Però aquí us volem parlar del llibre True Crime de Vicente Garrido, catedràtic de criminologia de la Universitat de València i força reconegut en aquest àmbit. L'autor ens explica extensament com es desenvolupa l’estudi d’un crim, l'anàlisi de la ment criminal, l’escena on es desenvolupa, les investigacions que es duen a terme i en alguns casos la resolució i la condemna dels criminals.  

Cal destacar la reflexió que fa sobre la fascinació que provoca aquesta temàtica a les persones i l’interès que desperta en la societat la violència i els assassinats. Analitza també els continguts del true crime que es poden trobar a les pel·lícules, als llibres i a la vida real.

https://aladi.diba.cat/record=b1973922~S171*cat


Llibres sobre crims el temps a la Xarxa de Biblioteques:

Hijos de Caín : una historia de los asesinos en serie / Peter Vronsky

https://aladi.diba.cat/record=b1949575~S148*cat

 Psicokillers : perfiles de los asesinos en serie más famosos de la historia / Juan Antonio Cebrián

https://aladi.diba.cat/record=b1482168~S148*cat

 Sense càstig : deu crims impunes / Tura Soler i Jordi Grau

https://aladi.diba.cat/record=b2034319~S148*cat