dijous, 11 de juliol del 2024

La poeta rebel


Al Celobert reivindiquem una figura cabdal de la poesia catalana contemporània: la Maria-Mercè Marçal. Ella mateixa es definia com a dona, de classe baixa i d'una nació oprimida. Tant a la seva obra com a la seva vida va lluitar contra aquestes condicions.

Va néixer per atzar a Barcelona l'any 1952, llicenciada en Filologia clàssica va exercir de mestre en diversos instituts impartint classes de literatura i llengua catalanes. La seva obra és un referent del feminisme al nostre país i va ser militant activa de diversos moviments polítics i socials. 

Un altre fet determinant a la seva obra va ser la maternitat en solitari. La seva filla Heura va ser la destinatària de molts del seus poemes. Va crear la seva obra en només 15 anys on explica la seva experiència vital i va construir un imaginari femení on les dones es van veure reflectides:  l'amor, el desig sexual explícit des del punt de vista femení no era habitual als anys 80 i molt menys parlar del desig i l'amor entre dones. 

Malauradament, Marçal va morir molt jove, tan sols tenia 45 anys i d'això ja en fa 26. 

Us deixem a mans el recull poètic La germana, l'estrangera que arreplega els poemes escrits entre el 1981 i el 1984 immersos en el quotidià però a la vegada carregats de la simbologia que acompanya tota l'obra de Marçal.

Cliqueu AQUÍ per veure la disponibilitat de les obres de Maria-Mercè Marçal



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada