dimecres, 20 de desembre del 2023

T'acompanyem cap a l'èxit


 

Algun cop has escoltat la paraula coaching? T’has plantejat investigar sobre el tema? Tens curiositat? Aquest llibre et permet tenir un primer contacte amb aquesta àrea. Es un manual on podràs redescobrir els teus dons naturals, aprofitar el temps, tenir unes millors relacions socials, estalviar diners, comunicar-te millor i en general poder tenir una vida més organitzada. Cada capítol exposa una recomanació amb exemples i idees que el lector pot aplicar en el seu dia a dia. L’autora presenta diferents consells de psicologia barrejats amb altres relacionats amb la productivitat.

Per posar-vos en situació sobre l’autora podem dir que Talane Miedaner és coach certificada amb empresa pròpia (Talane Coaching Company). Es una reconeguda coach que ha ajudat a milers de persones a complir els seus objectius tant personals com professionals amb uns resultats òptims. Si voleu saber més sobre l’autora podeu visitar la seva pàgina web: https://www.lifecoach.com/about/

Tota aquesta experiència li ha permès escriure aquest manual que pot ser útil per aconseguir les teves metes.

Vols un canvi a la teva vida i no saps com? O vols modificar algun aspecte petit? En qualsevol cas, el pots agafar de la biblioteca.

Un manual que segurament et guiarà cap a la vida que vols o t’agradaria tenir. 

dilluns, 11 de desembre del 2023

La caiguda de la Casa Usher: essència gòtica


Edgar Allan Poe. Només pronunciar el seu nom els amants del gènere ens transportem a paratges tenebrosos carregats d'atmosferes tèrboles, protagonistes perseguits per designis ominosos, esperits errants i deliris i malsons. La caiguda de la casa Usher és tot això i molt més. Reconegut per ser un dels millors (sinó el millor) contes del malaguanyat escriptor de Boston, té tots els ingredients imprescindibles de la literatura gòtica: una casa encantada, un paisatge lúgubre, i els protagonistes uns germans bessons i una malaltia o (maledicció) misteriosa. Roderick Usher viu amb la seva germana bessona i convida a un amic de la infantesa que serà l'anònim i misteriós narrador de la història. A la casa s'escola la tristesa i la pena i des del primer moment de l'arribada del convidat s'encadenen situacions extranyes a les que ningú dóna importància, però que seran una a una les que duran a un final inesperat.

I si voleu una versió actualitzada no deixeu de veure la sèrie del director nord americà Mike Flanagan disponible a Netflix. Flanagan ens ha deixat fins ara 3 adaptacions de 3 clàssics indispensables: "La maledicció de Hill House" de Shirley Jackson, "Una altra volta de rosca" de Henry James i ara és el torn de la Casa Usher. En aquesta interpretació del conte, els Usher són uns magnats de la indústria farmacèutica i la seva cobdícia desmesurada els farà pendre decisions que marcaran el destí de tota la família.

Si us hem picat la curiositat, aquí teniu els enllaços al catàleg Aladí:

- La caiguda de la Casa Usher

- La maledicció de Hill House

- Una altra volta de rosca

dimarts, 5 de desembre del 2023

Cucs i altres bestioles

Si creieu que els cucs són uns animals desagradables i repugnants, aleshores és que potser no els coneixeu gaire bé. En aquest Celobert us convidem a saber més sobre els cucs, uns animalons tan antics com els dinosaures i molt bons per a la natura. A més a més, en algunes cultures se’ls considera deliciosos i se’ls mengen! Ho sabíeu?

De la mà de l’autora i il·lustradora canadenca Elise Gravel, ens arriba la col·lecció de llibres de coneixements Bestioles, publicada per l’editorial Nubeocho. La col·lecció està integrada per 7 títols sobre animals, entre els quals podeu trobar El Cuc, publicat el 2021.


Aquest llibre és una introducció al món dels cucs per a primers lectors. Gravel intercala el text informatiu exposat de forma breu i clara, amb la veu d’un cuc que tota l’estona fa comentaris divertits en forma de bafarades als seus lectors i lectores. D’aquesta manera, l’autora aconsegueix explicar diverses dades sobre aquests éssers invertebrats de manera informal i eficaç, i amb grans dosis d’humor, alhora que busca la complicitat i despertar l’empatia de la mainada de la casa envers animals poc estimats per la societat, però molt importants pel nostre ecosistema. 

Esperem que us animeu a llegir i a saber més sobre els cucs. Ah, i si creieu que només n’hi ha cucs de petits, pareu atenció, perquè n’hi ha alguns de tan grossos que poden arribar fins a 35 metres! Sí 35 metres, heu sentit bé! No us diré res més, si voleu saber-ne més, agafeu aquest llibre.

 

Enllaç al catàleg Aladí:

dimecres, 29 de novembre del 2023

Gats

Els gats sempre han sigut símbol de misteri. Venerats i adorats per cultures i civilitzacions de tot el món, són també animals de companyia des de fa milers d’anys enrere i avui encara és considerat un animal enigmàtic que desperta curiositat a moltes persones.

Per això us volem recomanar un llibre dedicat als gats des de diversos àmbits: des de la cultura i la tradició, a la literatura, la música, l’art o la religió. És un llibre que no us deixarà indiferents ja sigueu amants o no d’aquests felins misteriosos.

El seu autor Carl Van Vechten (1880-1964) va ser reconegut com a periodista, crític de música i teatre i novel·lista, però sobretot com a fotògraf a Nova York on va fer retrats de famosos com F. Scott Fitzgerald, Truman Capote o Marlon Brando. Donem per fet que era un gran amant dels gats...bona lectura!




 

 

 

 



https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=i&searcharg=9788494899300&searchscope=171&submit=Cercar

 

Llibres sobre gats a la Xarxa de Biblioteques:

Un gato en casa : cómo elegirlo, educarlo, cuidarlo y amarlo / Brigitte Bulard-Cordeau

https://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dgats/dgats/1%2C13%2C80%2CB/frameset&FF=dgats&8%2C%2C22/indexsort=-

 Història de l'art en 21 gats / textos de Diana Vowles

  https://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/Xgats&searchscope=148&SORT=D/Xgats&searchscope=148&SORT=D&SUBKEY=gats/1%2C95%2C95%2CB/frameset&FF=Xgats&searchscope=148&SORT=D&3%2C3%2C

 Miscelánea de gatos : una idea del gato Soks / Mike Darton

https://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dgats/dgats/1%2C13%2C80%2CB/frameset&FF=dgats&19%2C%2C22/indexsort=-

 Gatos : razas, cuidados, historia / Michael Pollard

https://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dgats/dgats/1%2C13%2C80%2CB/frameset&FF=dgats&11%2C%2C22/indexsort=-

 El Meu gat : aprèn a tenir cura de la teva mascota / Kim Dennis-Bryan

https://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dgats/dgats/1%2C13%2C80%2CB/frameset&FF=dgats&16%2C%2C22/indexsort=-

 

 

dimecres, 22 de novembre del 2023

Aquells superherois...



Ara que les plataformes audiovisuals estan plenes de propostes basades en còmics de superherois només podem congratular-nos del reconeixement que el gènere ha tingut les darreres dècades. Sembla que ja s’ha deixat de banda, al menys de forma més general, aquells prejudicis habituals que alguns feien servir contra el còmic de superherois, acusant-lo de ser un mitjà infantil incapaç de crear obres de renom (ignorant, de forma conscient o no, que en aquest món s’havien publicat les obres de genis com Alan Moore, Frank Miller o Neil Gaiman entre d’altres). 


Així que potser ara és un bon moment per mirar cap enrere i reivindicar algunes d’aquelles obres que, elaborades pels millors artesans del mitjà, van consolidar els fonaments del còmic de superherois amb aventures que combinaven l’entreteniment amb la creació d’un univers propi, que sabien jugar amb les característiques del gènere i que, sobretot, sabien com interpretar als personatges. El resultat: obres que creaven afició i que encara avui són un bon exemple de còmics ben executats.


I com a exemple, us volem recomanar el volum d’Spiderman : Marvel team-up produït per dos dels autors més reconeguts de la darrera gran època dels superherois: el guionista Chris Claremont (qui va ser el gran guionista dels X-Men) i el dibuixant John Byrne (autor que més endavant deixaria la seva emprenta a Els 4 Fantàstics o Superman). Aquest llibre recopila en un volum algunes aventures d’Spiderman on estava acompanyat d’altres personatges de l’editorial. Una col·lecció que buscava oferir una experiència entretinguda als lectors més joves que llegien com interactuaven alguns dels seus personatges favorits. Així que, més enllà de la qualitat de la proposta, a més ens ofereix una experiència completa. Una oferta difícil de superar.



Enllaç al catàleg Aladí:


dimarts, 14 de novembre del 2023

Les veritats ocultes que ningú t’explica

 


Jesús Cintora, periodista reconegut a diversos mitjans de comunicació, ha escrit aquest llibre per destapar algunes veritats que per la majoria de persones no són conegudes.

Actualment estem vivint una sèrie de fets que estan canviant el món i això ens afecta a nivell social, econòmic i polític. Cada dia podem veure els telenotícies plens de notícies que parlen de crisi a la política i judicial, la guerra de Rússia o la manipulació dels mitjans de comunicació vers la població.

Aquest és un assaig, No quieren que lo sepas, ens convida a fer una reflexió sobre tots els aspectes que dominen la nostra vida. Ens trobem en un món convuls i caòtic ple de veritats a mitges però si vols saber més i tens inquietud per saber la veritat, aquest llibre pot ser una bona opció.

Per saber més de l’autor destaquem que ha treballat a diferents canals i grups televisius com per exemple Cuatro TV, Mediaset, TVE o La Sexta. També ha estat presentador de la SER i redactor de Radio Marca i  l'Agencia EFE. Aquesta no és la seva primera obra escrita ja que va publicar altres llibres com La Conjura, Conspiraciones i la Hora de la verdad.  El podeu seguir a diferents xarxes socials que trobareu al mateix assaig.

Anima’t i presta’l a la biblioteca, no us deixarà indiferents.

No quieren que lo sepas

dimecres, 8 de novembre del 2023

Màrius Torres, la inexorable consciència de la mort


Màrius Torres
és sense cap dubte no només un dels grans de la poesia en llengua catalana, sinó un dels poetes més rellevants del segle XX. Metge de professió, va emmalaltir de tuberculosi als 25 anys obligant-lo a passar els darrers anys de vida en un sanatori. El context històric (la guerra civil i postguerra) i el seu patiment físic i emocional són els eixos d'una obra que no veurà la llum fins l'any 1947, de la mà del seu amic (es van conèixer al mateix sanatori) l'escriptor Joan Sales. Aquesta producció literària que comença com un mer "divertimento" per passar els dies al sanatori esdevé el centre de la seva vida durant els set anys que va romandre al sanatori. 

La seva obra poètica està carregada d'un profund lirisme i d'una exquisida musicalitat que no el priven d'una gran vitalitat expressiva que vessa sentiments i una sòlida moral; els seus versos parlen de sensacions, emocions i idees des de la més perfecta naturalitat, al temps que evoca amb gran dramatisme la consciència sobre la vida i la mort i el seu desig de sobreviure malgrat saber que la mort el vindrà a buscar massa d'hora.

Torres va morir el 29 de desembre de 1942 al sanatori de Puig d'Olena a Sant Quirze de Safaja a l'edat de 32 anys. 

Us convidem amb aquest Celobert a endisar-vos en els versos de Màrius Torres.

Obra de Màrius Torres disponible a les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona. Cliqueu AQUÍ 



dilluns, 30 d’octubre del 2023

Agafeu roba d’abric perquè avui viatgem a... l’Antàrtida

En el Celobert d’aquesta setmana et convidem a viatjar, a explorar i a conèixer l’Antàrtida. Un continent tan llunyà com misteriós. Per començar el viatge et proposem que obris les primeres pàgines del llibre Explora l'Antàrtida en 360° escrit per la divulgadora científica Tania Medvededa i il·lustrat per Maria Vyshinskaya, que es va publicar el 2022. Aquest és el primer títol de la col·lecció ‘Refugis climàtics en 360°’ de l’editorial Saurí Books, una col·lecció dedicada a llocs que són veritables refugis de la biodiversitat.


En aquest llibre de format semicircular, desplegables al seu interior i un món d’il·lustracions que ajuden a la comprensió del que estem llegint, trobaràs tots els ingredients per viatjar a aquest racó on s’ubica el Pol Sud. I espera’t perquè no ho faràs sol o sola, acompanyaràs en Tom, un jove i aventurer reporter que tenia un somni des de ben petit... viatjar a l’Antàrtida, aquest immens continent blanc. Amb en Tom descobriràs els secrets i la història d’aquest continent a mesura que entrevista i parla amb científics i exploradors que viuen en les estacions antàrtiques i en els campaments científics. Endinsa’t en aquestes 71 pàgines amb en Tom i esbrina quins van ser els primers exploradors del continent, com s'hi pot arribar, les persones i científics que hi treballen, quines investigacions s’hi duen a terme, quina roba han de vestir, com és la vida en una estació polar (com s’ho deuen fer per menjar pa o tomàquets?), quins mitjans de transport fan servir per desplaçar-se, quins animals hi viuen (a part dels pingüins, és clar) i, sobretot, com n’és d’important per al futur del nostre planeta.  


A més, el llibre forma part del Club del Petit Activista, una iniciativa de Saurí Books que planteja la participació activa dels infants i joves lectores i lectors en la lluita contra la crisi climàtica, fent-los conscients de la necessitat de cuidar i preservar el nostre planeta. Et deixem altres títols del Club del Petit Activista que pots trobar a la sala infantil de Can Mulà: Quan el glaç es fon, SOS monstres de veritat amenacen el planeta, El retorn dels llops.

 

 Enllaç al catàleg Aladí:

·         Explora l'Antàrtida en 360º

 
 

dimarts, 24 d’octubre del 2023

VERINS

Avui us parlem de Venenos : la historia de las pociones, polvos y asesinos que las utilizaron escrit per Ben Hubbard. Un llibre un tant peculiar on descobrirem que al llarg del temps des de l’antiguitat fins al segle XXI els verins fets de pocions, plantes, fongs o insectes s’han fet servir per a cometre assassinats macabres i portar a terme suïcidis. Parlem, per exemple, de l’assassinat de Sòcrates amb un beuratge de cicuta, el suïcidi de Cleòpatra per una mossegada de cobra o el judici de les bruixes de Salem os se les acusaven de bruixeria quan sembla ser que estaven sota els efectes d’un fong anomenat ergot que provoca convulsions, al·lucinacions o vòmits, entre d’altres.

És un llibre entretingut de llegir, il·lustrat i de cada verí es presenta una fitxa on s'inclou una descripció, els efectes tòxics que té, els símptomes i els enverinaments famosos que ha provocat. Trobareu dades molt curioses i sorprenents. Bona lectura!!

                                                        

A la Xarxa de Biblioteques trobareu:

 Historia del veneno : de la cicuta al polonio / Adela Muñoz Páez

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dVerins+--+Hist{u00F2}ria/dverins+historia/1%2C7%2C7%2CB/frameset&FF=dverins+historia&3%2C3%2C/indexsort=r

Drogas, fármacos y venenos / David Suzunca

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dVerins+--+Hist{u00F2}ria/dverins+historia/1%2C7%2C7%2CB/frameset&FF=dverins+historia&1%2C1%2C/indexsort=r

Los Misterios de los venenos / Pedro Palao Pons

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dVerins+--+Hist{u00F2}ria/dverins+historia/1%2C7%2C7%2CB/frameset&FF=dverins+historia&4%2C4%2C/indexsort=r

 


dimecres, 18 d’octubre del 2023

Fenòmens audiovisuals




Ningú pot negar que les sèries han creat tota una revolució en el consum de productes  audiovisuals. Actualment podem considerar que les plataformes de continguts són les que han afavorit l’expansió i èxit d’aquest producte però, anys abans sèries com Twin Peaks o Expediente-X i més endavant House, Lost o Mujeres desesperadas van plantar les llavors de la reinvenció que va patir la indústria televisiva. Un sector que durant moltes dècades havia estat la germana petita (i, perquè no dir-ho, més simple) del cinema. 


L’addició que van crear aquests programes i els següents (grans produccions de culte com The Wire o Seis metros bajo tierra) van demostrar que es podien crear productes de qualitat (perquè aquest va ser el seu gran valor afegit) i consolidar una nova forma de produïr i consumir. De cop, les sèries compten amb directores i actors i actrius de renom, tracten temes adults i moderns i, aprofitant la seva estructura seriada, permeten apropar als espectadors històries llargues i treballades que aporten hores i hores de gaudi (una experiència que, fins llavors, només es podia obtenir amb els llibres). I així fins l’actualitat on tenim a milions de persones “enganxades” al món de les sèries i que les devoren en maratons diàries.


La importància de les sèries també es pot veure en els productes que sorgeixen al seu voltant.  Un exemple molt clar és el festival Serializados Fest, una aposta que fa anys semblava molt agosarada i ara ja es veu com imprescindible per estar al dia de l’actualitat. O el llibre que us recomanem avui: Petita gran pantalla de Pep Prieto (periodista i crític de televisió). En aquesta obra l’autor reflexiona sobre les sèries com a mitjà per tractar temes d’actualitat i com aquestes produccions fascinen a l’audiència de tot el món. No sabem si, com diu el seu subtítol, ens “han canviat la vida” però sí que han suposat tota una revolució en la cultura de masses. Hem de valorar a més, que el llibre incorpora un índex de les sèries que repassa. Una eina molt útil per poder aprofitar el llibre com a obra de referència.


Enllaç al catàleg Aladí:


dimarts, 10 d’octubre del 2023

Vols ser diferent?

 

Algun cop t’has plantejat de muntar un negoci mentre tens la teva feina estable? Hi ha moltes persones que ho estan fent actualment! L’autor, Ariel Andrés Almada, presenta diferents casos en els quals explica diverses idees de persones ordinàries i com han creat el seu propi projecte sense deixar de banda la seva feina. L’escriptor ens dóna unes pautes a seguir per portar a terme el nostre projecte independentment si ens dediquem a jornada completa o mitja jornada. Alamada, des del primer capítol, t’encoratja a què pensis i posis a treballar la teva imaginació per innovar sense necessitat d’un gran capital. Si vols obrir la teva ment cap altres possibilitats aquest es el teu llibre. T’atreveixes? Necessites explotar la teva creativitat? Agafa’l a la biblioteca.

  

Ariel Andrés Almada va estudiar Ciències Empresarials a la Universidad de Palermo i va realitzar un Postgrau d’Especialització en Marketing Avançat. Ha invertit en diferents projectes socials a països com Nigèria o Filipines. S’ha especialitzat en la consultoria donant suport i assessorament a diverses empreses de diferents sectors en situacions de bancarrota. Gràcies a la seva trajectòria ha pogut impartir conferències i escriure articles a revistes de negocis. 

També si esteu interessats podeu accedir als altres llibres que ha escrit anteriorment:

  • Marketing de crisis (2009)
  •  A través de la tormenta (2010)
  • La gran ventaja (2011)


Enllaç al catàleg Aladí:

dimarts, 3 d’octubre del 2023

Un univers microscòpic

 



La famosa pandèmia que es va iniciar l’any 2020 va fer que moltes mirades de la gent es dirigissin cap als virus i altres formes de vida microscòpica. De cop, va semblar que tot un món d’amenaces ens esperava per atacar-nos d’una forma imprevisible i silenciosa. Però el món dels virus i d’altres microorganismes és molt més que una amenaça ja que en podem trobar de diferents tipus, alguns beneficiosos i d’altres no. El que sí que són, és una realitat amb la que hem de conviure perquè forma part essencial del nostre entorn i el coneixement és la millor forma de combatre la por que ens pot haver generat el ditxós coronavirus.


Per aquest motiu en aquesta entrada recuperem dos llibres relacionats amb els microbis. Dos llibres de coneixements infantil que ens explica de forma clara i didàctica que són aquests éssers i quines tipologies existeixen. El primer dels dos és Els microbis i tu de Philip Bunting, una aposta força atractiva visualment que aposta pels dibuixos molt simpàtics per explicar-nos tot allò que hem de saber sobre els microbis ja siguin “bons” o “dolents”.

El segon, per la seva banda, ens ofereix una proposta molt diferent. Més enllà de les dades científiques que podem trobar en el llibre anterior, Cuentos de microbios del premi Nobel Arthur Kornberg, ens proposa aprendre sobre microbis a través de la poesia. Un recull de contes en forma de poema que serveix per aprendre d’una forma innovadora i lírica. És un llibre curiós que potser no serà per a tothom però que té un punt entranyable i que considerem interessant de reivindicar. 


Enllaços al catàleg Aladí:


dimecres, 27 de setembre del 2023

D13 Crònica judicial


No és un llibre fàcil: estremidor però, imprescincible.

És innegable l'ofici de l'escriptor francès Emmanuel Carrère. Mediàtic i polèmic, és una de les figures de l'actual literatura europea. A partir del llibre basat en fets reals L'adversari, Carrère crea un nou espai expressiu a les seves novel·les on fusiona la realitat amb la ficció.

Cronista impecable, Carrère pacientment crea un teixit ardu sobre el macrojudici als responsables dels atemptats que van provocar la mort de 131 persones el 13 de novembre de 2015 a París i Saint-Denis (França). No només és la duresa del tema, és la capacitat de Carrère per despertar la perplexitat, la compasió o l'horror de la persona que el llegeix. 

Amb un impecable exercici per allunyar-se dels prejudicis, entrevista entre d'altres, a les persones supervivents, als familiars i es pregunta sobre què és la justícia, perquè ens fascinen més els assassins que les víctimes, a la vegada que exposa la part més fosca de la condició humana. 

Consulteu AQUÍ el llibres d'Emmanuel Carrère disponibles.




dimecres, 20 de setembre del 2023

Atrapats al gel

Ens situem a l’agost de 1914 en companyia de l’explorador irlandès Ernest Shackleton, conegut per liderar quatre expedicions antàrtiques. Avui parlarem sobre la coneguda expedició Endurance en la que es pretenia creuar a peu el continent antàrtic, però ell i els seus vint-i-set tripulants no esperaven quedar-se atrapats enmig del gel. Tan sols els quedaven 60 kilòmetres per arribar a l’Antàrtida.

L’Endurance va quedar atrapat al gel i va anar a la deriva fins que el gel el va destruir. Els tripulants van quedar-se sobre el gel i  no s'imaginem què haurien de fer per sobreviure. Els protagonistes d’aquesta història van esperar un rescat durant uns vint mesos, per sort tenien provisions, bots salvavides i l’experiència d’uns grans exploradors. 

La seva història ens recorda la terrible experiència de l'equip de rugby uruguaià als Andes l'any 1972 que es va inmortalitzar al llibre Viven de Piers Paul Read o la recent pel·lícula de J. A. Bayona, La Sociedad de la nieve estrenada al Festival de Venècia. O, lligant-lo amb una altra expedició prèvia, l'aventura i desastre dels vaixells britànics HMS Terror i HMS Erebus que l'any 1845 van intentar trobar un nou pas per l'Àrtic i van quedar atrapats al gel. En aquest, malauradament, no va sobreviure cap dels tripulants tot i que es van trobar restes dels seus darrers dies i, fins i tot, els vaixells enfonsats en un magnífic estat de conservació.

Si voleu saber-ne més sobre l'Endurance i els homes que hi viatjaven us convidem a llegir:

     

                         



Recomanacions que trobaràs a la Xarxa de Biblioteques:

Atrapats al gel : la llegendària expedició a l'Antàrtida de Shackleton / Caroline Alexander

 Amundsen - Scott : duelo en la Antártida : la carrera al Polo Sur / Javier Cacho Gómez

 La Aventura de los polos : cuadernos de viaje de grandes exploradores 



dimarts, 5 de setembre del 2023

Els mons paral·lels de Kazuo Ishiguro

 


Siguem sincers, recomanar a aquestes alçades a l’escriptor anglès d’origen japonès (i Premi Nobel) Kazuo Ishiguro no té molt de mèrit. Llibres com El que resta del dia o No em deixis mai han estat reconeguts àmpliament tant pel públic com per la crítica. Però pensem que l’alt nivell mostrat al llarg de la seva carrera mereix que dediquem una petita ressenya a analitzar la seva darrera novel·la i com aquesta es relaciona amb les altres que componen la bibliografia de l’escriptor.


D’aquesta forma, l’any 2021 ens var arribar Klara i el Sol, una història de ciència-ficció molt subtil on la protagonista és un androide que té com a tasca fer companyia a un jove adolescent (són els AA). Curiosament el llibre està narrat des del punt de vista de la Klara, el robot que la mare de la Josie, l’adolescent en qüestió, ha comprat per, en principi, donar-li suport. Malauradament la Josie pateix d’un tipus de malaltia que li provoca feblesa i el paper de la Klara en aquest procés sembla anar molt més enllà del que li correspon. 

Que sigui la Klara la narradora ens ofereix una perspectiva molt particular de la realitat ja que només observem pinzellades de la societat que l’envolta a través dels diàlegs dels altres personatges (humans) i de les interpretacions, no sempre fidels, de la Klara. És aquest punt el que relaciona el llibre amb una de les característiques bàsiques de la narrativa d'Ishiguro: els seus personatges protagonistes, d’una forma o d’una altra, semblen estar fora de la realitat que els envolta. Pràcticament viuen en mons paral·lels i completament personals on les seves accions i fantasies ben poques vegades tenen una base sòlida i semblen moure’s “fora de fase” en relació als altres. En aquest sentit Klara i el Sol no és una excepció, però un cert punt optimista i la forma magistral com Ishiguro perfila de forma molt minimalista un món futur molt proper (reminiscències potser de Un artista del mundo flotante una de les seves primeres obres?) converteixen el llibre en una petita joia de l’autor que cap fan d’ell s’hauria de perdre.

divendres, 1 de setembre del 2023

El món contra les dones


Estem al segle XVIII, contra la irracionalitat i el prejudici que dominaven els escrits dels misògins de la Il·lustració es van aixecar veus contra el poder patriarcal, la feminitat normativa i la inmanència i subordinació a la que les dones es veien sotmeses. Una d'aquestes veus va ser la de Mary Wollstonecraft (Londres 1759 - 1797). L'obra d'aquesta filòsofa pràcticament autodidacta es basa en dos eixos fonamentals: l'educació i la lluita contra els prejudicis. Wollstonecraft va polemitzar amb els il·lustrats en general i amb Jean Jacques Rousseau, en particular, recriminant-li que el seu model idealitzat de dona (la Sofia d'Emili) no era més que una quimera adaptada als seus desitjos. 

Mary Wollstonecraft va morir als 38 anys per complicacions al part deixant una vintena d'obres i relats, entre ells, la novel·la que us recomanem "Maria o el món contra les dones". Una obra pionera del feminisme, colpidora i sense embuts. El seu marit, William Godwin filòsof polític, la va publicar un any després de la mort sense que rebés cap crítica favorable doncs, va ser considerada con una vindicació de l'adulteri.

No la confoneu amb la seva filla, també escriptora: Mary Wollstonecraft Godwin, que un cop casada va adoptar el cognom del seu marit, Percy Bysshe Shelley... Us sona? 

dimarts, 25 de juliol del 2023

I tu, com passaràs les vacances d’estiu?

Ara que acabem el mes de juliol i comencem la majoria les vacances d’estiu, que millor que portar una novel·la finalista dels Premis Atrapallibres 2023. Un Estiu de luxe de Marianne Kaurin, guanyadora d’un dels premis literaris més prestigiosos del món “Deutscher Jugendliteraturpreis 2021”, és la seva tercera novel·la i està recomanada per a noies i nois a partir de 10 anys, però com bé diu la contracoberta també és per a adults.

La novel·la de temàtica social ens presenta a l’Ina, una noia que aquest any no anirà de vacances enlloc, però que explica als seus companys de classe que ella i la seva mare passaran uns dies al sud, sense especificar el lloc, en un complex hoteler de luxe. Però que l’Ina no marxi del pis on viu amb la seva mare, no vol dir que no pugui passar unes bones vacances. I si finalment, acaben essent les millors?

Aprofitem per animar-vos a agafar igualment en préstec d’altres títols finalistes i guanyadors dels Premis Atrapallibres (de 9 a 11 anys) i Protagonista Jove (de 12 a 16 anys) d’enguany, i que trobareu exposats a l’Àrea infantil. Es tracta d’un certamen literari on els joves lectors son el jurat de les millors obres publicades en català de literatura infantil i juvenil: https://www.ibbycat.cat/programes/premis-atrapallibres-i-protagonista-jove/llibres-guanyadors/


Disponibilitat al Catàleg Aladí: Un Estiu de luxe


dilluns, 24 de juliol del 2023

Calendaris i rellotges

Us volem parlar avui d’un llibre curiós que tenim a la biblioteca, es tracta de “ Las medidas del tiempo en la historia: calendarios i relojes”, si us agrada la temàtica no us el podeu perdre, trobarem informació sobre calendaris mediterranis, semítics, americans, orientals, així com els diversos tipus de rellotges, ja sigui mecànic, de sol o lunar o diferents mesures del temps al llarg de la història.

La mesura del temps està present a tot el món, tant les persones com els animals ens regim per aquest temps, ja sigui amb un simple rellotge, la posició del sol o la lluna o un calendari biològic que ens condiciona sense gairebé adonar-nos.

També coneixem rellotges famosos, a veure si els sabeu ubicar.



                                                                                                     

Llibres i pel·licules sobre el temps a la Xarxa de Biblioteques:

                                                                                                                     

Las Medidas del tiempo en la historia : calendarios y relojes / Fernando Muñoz Box

https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=i&searcharg=9788484482581&searchscope=171&submit=Cercar

A tiempo : una historia de la civilización en doce relojes / Devid Rooney; traducción Ana Pérez Galván

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dRellotges/drellotges/1%2C300%2C300%2CB/frameset&FF=drellotges&1%2C1%2C/indexsort=r

Regreso al futuro : viaja en el tiempo a golpe de dado / autores: Chris Leder, Ken Franklin y Kevin Rodgers

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/Xregreso+al+futuro&searchscope=171&SORT=D/Xregreso+al+futuro&searchscope=171&SORT=D&SUBKEY=regreso+al+futuro/1%2C24%2C24%2CB/frameset&FF=Xregreso+al+futuro&searchscope=171&SORT=D&1%2C1%2C

Atrapado en el tiempo / directed by Harold Ramis

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/Xatrapado+en+el+tiempo&searchscope=171&SORT=D/Xatrapado+en+el+tiempo&searchscope=171&SORT=D&SUBKEY=atrapado+en+el+tiempo/1%2C4%2C4%2CB/frameset&FF=Xatrapado+en+el+tiempo&searchscope=171&SORT=D&2%2C2%2C