dimecres, 20 de setembre del 2023

Atrapats al gel

Ens situem a l’agost de 1914 en companyia de l’explorador irlandès Ernest Shackleton, conegut per liderar quatre expedicions antàrtiques. Avui parlarem sobre la coneguda expedició Endurance en la que es pretenia creuar a peu el continent antàrtic, però ell i els seus vint-i-set tripulants no esperaven quedar-se atrapats enmig del gel. Tan sols els quedaven 60 kilòmetres per arribar a l’Antàrtida.

L’Endurance va quedar atrapat al gel i va anar a la deriva fins que el gel el va destruir. Els tripulants van quedar-se sobre el gel i  no s'imaginem què haurien de fer per sobreviure. Els protagonistes d’aquesta història van esperar un rescat durant uns vint mesos, per sort tenien provisions, bots salvavides i l’experiència d’uns grans exploradors. 

La seva història ens recorda la terrible experiència de l'equip de rugby uruguaià als Andes l'any 1972 que es va inmortalitzar al llibre Viven de Piers Paul Read o la recent pel·lícula de J. A. Bayona, La Sociedad de la nieve estrenada al Festival de Venècia. O, lligant-lo amb una altra expedició prèvia, l'aventura i desastre dels vaixells britànics HMS Terror i HMS Erebus que l'any 1845 van intentar trobar un nou pas per l'Àrtic i van quedar atrapats al gel. En aquest, malauradament, no va sobreviure cap dels tripulants tot i que es van trobar restes dels seus darrers dies i, fins i tot, els vaixells enfonsats en un magnífic estat de conservació.

Si voleu saber-ne més sobre l'Endurance i els homes que hi viatjaven us convidem a llegir:

     

                         



Recomanacions que trobaràs a la Xarxa de Biblioteques:

Atrapats al gel : la llegendària expedició a l'Antàrtida de Shackleton / Caroline Alexander

 Amundsen - Scott : duelo en la Antártida : la carrera al Polo Sur / Javier Cacho Gómez

 La Aventura de los polos : cuadernos de viaje de grandes exploradores 



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada