Estem al segle XVIII, contra la irracionalitat i el prejudici que dominaven els escrits dels misògins de la Il·lustració es van aixecar veus contra el poder patriarcal, la feminitat normativa i la inmanència i subordinació a la que les dones es veien sotmeses. Una d'aquestes veus va ser la de Mary Wollstonecraft (Londres 1759 - 1797). L'obra d'aquesta filòsofa pràcticament autodidacta es basa en dos eixos fonamentals: l'educació i la lluita contra els prejudicis. Wollstonecraft va polemitzar amb els il·lustrats en general i amb Jean Jacques Rousseau, en particular, recriminant-li que el seu model idealitzat de dona (la Sofia d'Emili) no era més que una quimera adaptada als seus desitjos.
Mary Wollstonecraft va morir als 38 anys per complicacions al part deixant una vintena d'obres i relats, entre ells, la novel·la que us recomanem "Maria o el món contra les dones". Una obra pionera del feminisme, colpidora i sense embuts. El seu marit, William Godwin filòsof polític, la va publicar un any després de la mort sense que rebés cap crítica favorable doncs, va ser considerada con una vindicació de l'adulteri.
No la confoneu amb la seva filla, també escriptora: Mary Wollstonecraft Godwin, que un cop casada va adoptar el cognom del seu marit, Percy Bysshe Shelley... Us sona?
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada