dimecres, 18 d’octubre del 2023

Fenòmens audiovisuals




Ningú pot negar que les sèries han creat tota una revolució en el consum de productes  audiovisuals. Actualment podem considerar que les plataformes de continguts són les que han afavorit l’expansió i èxit d’aquest producte però, anys abans sèries com Twin Peaks o Expediente-X i més endavant House, Lost o Mujeres desesperadas van plantar les llavors de la reinvenció que va patir la indústria televisiva. Un sector que durant moltes dècades havia estat la germana petita (i, perquè no dir-ho, més simple) del cinema. 


L’addició que van crear aquests programes i els següents (grans produccions de culte com The Wire o Seis metros bajo tierra) van demostrar que es podien crear productes de qualitat (perquè aquest va ser el seu gran valor afegit) i consolidar una nova forma de produïr i consumir. De cop, les sèries compten amb directores i actors i actrius de renom, tracten temes adults i moderns i, aprofitant la seva estructura seriada, permeten apropar als espectadors històries llargues i treballades que aporten hores i hores de gaudi (una experiència que, fins llavors, només es podia obtenir amb els llibres). I així fins l’actualitat on tenim a milions de persones “enganxades” al món de les sèries i que les devoren en maratons diàries.


La importància de les sèries també es pot veure en els productes que sorgeixen al seu voltant.  Un exemple molt clar és el festival Serializados Fest, una aposta que fa anys semblava molt agosarada i ara ja es veu com imprescindible per estar al dia de l’actualitat. O el llibre que us recomanem avui: Petita gran pantalla de Pep Prieto (periodista i crític de televisió). En aquesta obra l’autor reflexiona sobre les sèries com a mitjà per tractar temes d’actualitat i com aquestes produccions fascinen a l’audiència de tot el món. No sabem si, com diu el seu subtítol, ens “han canviat la vida” però sí que han suposat tota una revolució en la cultura de masses. Hem de valorar a més, que el llibre incorpora un índex de les sèries que repassa. Una eina molt útil per poder aprofitar el llibre com a obra de referència.


Enllaç al catàleg Aladí:


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada