dimarts, 29 de novembre del 2022

Migrants... una realitat il·lustrada

Les migracions forçoses són un fenomen complex i heterogeni, cada vegada més normalitzat avui dia. La intolerància davant de la diversitat cultural o religiosa, les desigualtats socioeconòmiques, la manca d’aliments o el canvi climàtic són algunes de les causes darrere les quals milers de persones són obligades a desplaçar-se de casa seva anualment. El 2020, segons l’estimació més recent de l’Organització Internacional de la Migració (OIM), hi havia 281 milions de migrants al món, una xifra equivalent al 3,6% de la població mundial. Si bé la consigna de l'Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible és "no deixar a ningú enrere", el cert és que a escala mundial la migració continua escalant i els drets de les persones migrants esclafats.


En solidaritat amb aquesta causa i a poc més de dues setmanes de celebrar-se el 22è aniversari del Dia Internacional de la Persona Migrant- que es commemora el 18 de desembre- volem presentar-vos el llibre Migrants, d’Issa Watanabe, guanyador del Premi Llibreter en la categoria d'àlbum il·lustrat l’any 2020 i publicat per l’editorial Libros del zorro rojo.

Migrants és un àlbum sense paraules que narra amb extraordinàries imatges la travessia d’un grup d’animals forçats a deixar enrere un bosc estèril. Sense aliment i llar, emprenen un viatge ple d’obstacles i fronteres, però també d’esperança, en cerca d’un refugi on viure. Però, els animals no són els únics protagonistes d’aquesta història. Des de les primeres pàgines són acompanyats per la figura de la mort, que recorda la duresa del viatge i la pèrdua d’éssers estimats. Les il·lustracions d’Issa Watanabe són detallistes i plenes de tonalitats, aconseguint transmetre, sense eufemismes, una realitat com la dels migrants i refugiats. El llibre retrata escenes del quotidià d’aquestes persones, com el dia a dia en els campaments o la temptativa de travessar la mar en pastera. Aquesta última escena recorda una realitat sovint present als mitjans, la de milers de migrants que cada any intenten creuar la mar Mediterrània amb l’esperança de trobar un futur millor, i molts queden enrere.

Sens dubte, és un llibre que ens convida a reflexionar sobre la situació d’aquestes persones i que educa en valors com el respecte, la tolerància i la solidaritat. Un àlbum ideal per treballar aquesta temàtica a les escoles o a casa. Amb 38 pàgines carregades de significats que poden ser compreses en qualsevol part del món i per lectors i lectores de totes les edats. Una història on les úniques paraules apareixen en la contraportada: migrants, refugiats, desplaçades, bombardejos, violència, guerra, fam, por, èxode, camps, nens, nenes, orfes, pasteres, rescats, ofegats, fronteres, il·legals, apàtrides, desaparegudes, crisi humanitària, pacte mundial sobre migració, drets humans… Silenci.


 Enllaç al catàleg Aladí:

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada