dimarts, 22 de novembre del 2022

Els secrets de les obres d'art

Avui parlem d’un llibre molt curiós, ens parla dels secrets que amaguen les obres d’art. En concret les pintures al llarg del temps, des de l’Egipte a l’art modern. Trobarem històries amagades de reis i reines , grans batalles, romanços secrets i moltíssima simbologia tant religiosa com pagana.


Us posem alguns exemples que de ven segur us conviden a llegir...

 -          - Naixement de Venus / Sandro Botticelli (1485)

 


A l’esquerra Zèfir (déu del vent de l’oest) i Cloris (nimfa de la brisa), que estiguin abraçats simbolitza la unió de la matèria i l’esperit. A la dreta està Primavera que espera amb una manta per tapar Venus. La petxina del centre simbolitza els genitals femenins perquè en aquella època no es podien representar directament. L’expressió corporal i el nu de Venus va ser molt criticat llavors. El quadre és un símbol de fertilitat i naixement de la vida humana.

 

-        - Las Meninas / Velázquez (1656)


Encàrrec de Felip IV a Diego Velázquez, es representa la família. Al centre la infanta Margarita i diverses dames d’honor, a l’esquerra el mateix pintor Velázquez, mentre al mirall del fons es reflecteix Felip IV i la seva esposa. Els quadres sobre el mirall representen la superioritat de les arts (en aquells moments el pintors no estaven valorats com a cortesans com en altres països) i el pintor anhelava ser cavaller de l’ordre de Sant Jaume. Tot i que no complia els requisits amb aquest quadre va aconseguir que el nombressin gràcies al favor del rei. La creu que llueix va ser pintada posteriorment quan va ser nomenat.

 

-          - L’esmorzar dels remers/ Aguste Renoir (1880)

Punt de trobada de nobles, burgesos i bohemis a La Maisone Foursainse a la vora del Sena on feien menjars i balls durant tot el dia i la nit. Renoir representa aquí amics seus, entre ells la seva futura esposa a l’esquerra jugant amb el gos i amb la cara plena de lluminositat. Si us fixeu tots porten barret, símbol de respecte i estatus social.

Si voleu saber més sobre aquests quadres i els seus personatges haureu de llegir aquest llibre! Bona lectura!

https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=X&searcharg=9783836559249&searchscope=171&submit=Cercar

 

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada