dimecres, 2 de novembre del 2022

Filla d'octubre, l'escriptura com a teràpia

La literatura està humanitzant la salut mental gràcies als relats en primera persona que trenquen la barrera d'incompressió i fins i tot de por i rebuig que ens provoquen les malalties mentals. En els darrers anys, persones mediàtiques han estat molt valentes i han posat a l'abast de tothom la seva experiència vital: a Tenía tanto que darte de Nena Daconte, l'alter ego de Mai Meneses,  explica la seva batalla amb la bipolaritat i els brots psicòtics. Ángel Martín a Por si las voces vuelven escriu un relat en primera persona i sense dramatisme sobre la seva "bogeria" amb la voluntat de trencar amb els estigmes de la salut mental. Bipolar y a mucha honra és el testimoni de Javier Martín, escrit amb la intenció d'aportar un cop de mà a altres persones que s'enfroten amb el trastorn de bipolaritat.

Al celobert us volem recomanar la lectura del llibre Filla d'octubre de l'escriptora sueca Linda Boström on narra els seus ingressos (2013-2017) en un centre psiquiàtric on va ser sotmesa, en vàries ocasions, a teràpia electroconvulsiva. Suècia és un dels països on més s'aplica l'electroxoc com a tractament psiquiàtric malgrat la controvèrsia que existeix sobre la seva utilitat i ús terapèutic. 

Boström reconstrueix la seva vida a través de la teràpia, en un intent de trobar sentit a la seva experiència vital i de mantenir vius els vincles amb la família, amics i fins i tot amb ella mateixa. És la història de la lluita contra la malaltia mental i l'aiïllament, de com l'escriptura pot reconfortar i curar.


A la biblioteca, fem visible tots aquells llibres que parlen sobre la salut mental amb un pictograma que trobareu al llom de l'exemplar. 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada