dimarts, 20 de juny del 2023

Uff, quina pudor!

Us presentem un llibre ben curiós i que porta per títol: Suciedad: la apestosa historia de la higiene

Per començar no sembla gaire atractiu, veritat? Però us assegurem que les històries que s’expliquen i les il·lustracions de Piotr Socha el fan ben interessant.

Tal com el seu títol ens indica, segurament avui en dia la brutícia és un aspecte que a la societat actual el tenim més aviat resolt. Des dels sistemes de canonades d’aigua, sanejament urbà i clavegueres, així com els productes de neteja personal, ens faciliten molt la nostra vida diària. Però us imagineu com deuria ser viure a l’antic Egipte? o no tan llunyà, a principis del segle XX? i les olors que s’haurien de suportar? doncs per saber-ho aquest llibre de brutícia i olors, algunes de molt i molt desagradables, ens explica la seva història d’una manera força amena. 

L’obra es divideix en 31 capítols amb títols molt suggeridors com ara: “¿Dónde te bañas, Marco? (sobre les termes i banys públics romans), “Un sirviente para tareas especiales” (on s’explica que els reis en els segles XV i XVI feien les seves necessitats en públic acompanyats de la seva cort); i fins i tot, “En órbita” (mostra com s’ho fan els astronautes en estat d’ingravidesa per fer activitats quotidianes, com per exemple rentar-se les dents).

Quan l’acabeu de llegir, segurament donareu molta més importància a la higiene i com d’afortunats som de viure en l’actualitat. Però, també és cert que un excés de neteja pot resultar perjudicial per a la salut, ja que necessitem tenir microorganismes (el microbioma) en el nostre cos i pell que ens ajuden en diferents funcions, com combatre les infeccions o produir certes vitamines. Així que ja sabeu, com en tot en aquesta vida, cal trobar un equilibri!



Disponibilitat al Catàleg Aladí: Suciedad: la apestosa historia de la higiene 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada