dimecres, 9 de març del 2022

Ted Chiang: l’artesà de la ciència-ficció


Un dels punts forts de la ciència-ficció es que permet multitud d’aproximacions. Tenim aventures espacials (les conegudíssimes space-opera), ciència-ficció antropològica, especulativa, social, religiosa o amb històries del futur proper. I després tenim casos excepcionals, com el de l’escriptor nord-americà d’origen xinès Ted Chiang que ha basat la seva carrera en un grapat de relats que han tingut un impacte enorme en el gènere fins al punt de ser mereixedor de premis tan importants com el Nebula, l’Hugo, el Locus o el John W. Campbell. Vaja, que ha guanyat tots els premis de renom. I tot amb un producció molt reduïda recopilada en un parell de llibres.

El seu prestigi es va començar a fomentar en el primer d’aquests llibres La història de la teva vida que recopilava els seus primers vuit relats amb algun que ja s’ha convertit en clàssic com La torre de Babilònia (que aquí va veure la llum per primer cop a la mítica revista Gigamesh). Reeditat vàries vegades en castellà, ara l’editorial Mai Més el publica en català després d’haver publicat la darrera gran novetat de Chiang, Exhalació

Entre els dos llibres han passat disset anys, fet que ens diu molt de la forma de treballar de Chiang: un artesà del gènere que escriu petites joies sacrificant producció per qualitat. I, tot i tenir una obra tan minsa, aquesta filosofia personal l’ha convertit en tota una referència en el mitjà fins al punt que qualsevol nou relat s’espera amb gran expectació per la seva base de fans (cada vegada més nombrosa i externa al gènere).

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada