dijous, 17 de març del 2022

La lluita no té fi


Qualsevol bona col·lecció de biblioteca pública ha de tenir la capacitat d’oferir llibres que permetin no només obtenir coneixements de qualitat sinó també que la persona que els llegeixi desenvolupi un esperit crític sobre temes d’importància social. Seguint aquest objectiu, la Biblioteca Can Mulà ha incorporat els darrers temps assaigs amb càrrega crítica sobre, entre d’altres temes, el feminisme, l’economia, la política i, en relació al llibre que us recomanem en aquesta entrada, el racisme. És veritat que, Marcados al nacer, la historia definitiva de las ideas racistas en Estados Unidos d’Ibram X. Kendi, pot semblar un llibre massa local i algú podria pensar que situació de la societat nord-americana vers el racisme és molt diferent de la nostra. Però no podem deixar de banda que “la por a allò (algú) diferent”  és una de les terribles constants de la història de la humanitat. I, a més, ja sabem que la influència de les decisions americanes poden arribar molt lluny, fins i tot en aspectes terribles com aquest


El moviment Black Lives Matter ha fet veure que, tot i els avenços existents, el racisme és una creença solidificada en molts nivells de la societat americana. S’ha de reconèixer que no es pot entendre la història dels Estats Units sense l’existència d’esdeveniments com l’esclavitud, les lleis segregacionistes o la lluita pels drets civils que han marcat la forma d’entendre el món dels ciutadans americans. Tots aquests temes són matèria clau del llibre de Kendi que parteix directament de l’arribada dels primers colons al que ara és el seu país i com, des d’aquest inici, es poden identificar idees racistes en la societat que s’estava creant. A partir d’aquí i estructurant el llibre en cinc grans apartats titulats cadascun amb el nom d’una persona protagonista (des de presidents a lluitadores pels drets civils), l’autor ens ofereix una excel·lent revisió històrica que ens transporta fins a l’actualitat, amb un racisme present però que s’intenta amagar. Un d’aquells llibres que, com dèiem, pot passar desapercebut per una part del públic que el consideri massa aliè a nosaltres (no és cert), però del que es poden extreure moltes i valuoses lliçons sobre la natura humana i la lluita contra les injustícies. 


Si esteu interessats en aprofundir aquest tema la biblioteca també posa al vostre abast testimonis de persones relacionades amb la lluita per la igualtat al llarg del temps, com són les autobiografies d’Angela Davis o Patrisse Khan-Cullors (cofundadora del moviment Black Lives Matter).

Us deixem, com sempre, els enllaços al catàleg Aladí:



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada