dilluns, 21 de febrer del 2022

La història també pot ser divertida!


Aquesta setmana us volem recomanar una de les darreres novetats que ha arribat el mes de febrer a l’Àrea infantil: “La Historia en apuros: 5 notables, 4 sobresalientes y un mastuerzo” de Nieves Concostrina. Com ja ens indica subtilment justament el subtítol trobarem explicades per puntuació deu “històries”. Es tracta d’una selecció de deu biografies de personatges, alguns coneguts i d’altres no tant, que van haver de fer front a diversos prejudicis de la seva època.  

I és que si hem sentit parlar a Nieves Concostrina, sabem que és una dona sense pèls a la llengua, però no per això deixa de ser una gran periodista apassionada de la història. Alguns la vam conèixer al programa de Movistar+ “Cero en historia” on explicava la història d’una manera molt àgil gràcies a anècdotes, i a més, amb sentit de l’humor. I és que la història explicada utilitzant fets curiosos i de manera divertida és un ham per als nois i noies que no els acaba de convèncer aquesta matèria.

Però tornem al llibre que ens ocupa. Les biografies que s’expliquen són dels següents personatges:

  • Galileo Galilei i els problemes que va tenir amb l’Església a causa dels seus descobriments;
  • Marie Curie i la universitat La Sorbona de París;
  • Miguel de Cervantes i la seva estada a la presó;
  • Harvey Milk i la seva lluita contra l’homofòbia;
  • La princesa (abans de convertir-se en reina) Joana I de Castella, i el que va passar amb “el plantón de su novio”;
  • Miquel Àngel i el seu David;
  • Gideon Mantell i la descoberta dels dinosaures iguanodonts;
  • Hedy Lamarr com a pionera en la invenció del que coneixem avui dia com a Wifi;
  • Isabel de Braganza i el Museu del Prado;
  • i per últim, Ferran VII descrit per l’autora com a “mastuerzo”, òbviament el suspens en aquest repertori per la seva desastrosa gestió com a rei egòlatra.

Mentre llegim “La Historia en apuros” ens treu més d’una vegada un somriure, i fins tot riem. D’altra banda, no tan sols aprenen els més petits, sinó que nosaltres els adults de ben segur que descobrim coses noves dels personatges que ens presenta. Val a dir, que les il·lustracions d’Alba Medina Perucha són tot un encert per a fer l’obra més atractiva.

El recomanem a partir de 10-11 anys pel to que utilitza en la seva manera d’escriure, especialment en el cas de la crítica demolidora sobre la persona i figura del rei Ferran VII (incloent alguna paraulota, però que ben mirat no ens hauria de sorprendre quan els infants també les senten a dir). Tal com explica Concostrina no ha deixat d’escriure i d’expressar-se a la seva manera!


Disponibilitat al Catàleg Aladí: https://aladi.diba.cat/record=b1987873~S148*cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada