dimarts, 16 de novembre del 2021

REINTERPRETANT ELS CLÀSSICS: “LA VENTAFOCS ALLIBERADA”

 


Aprofitant l’avinentesa del mes violeta de novembre volem presentar-vos una novetat recent de l’escriptora Rebecca Solnit, basat en el conte clàssic “La Ventafocs”, aquesta vegada per títol “La Ventafocs alliberada”. Solnit és autora de més de vint llibres, d’entre els quals destaca “Els homes m’expliquen coses” (en relació al terme mansplaining).

Arthur Rackhman (1867-1939), l’ il·lustrador del conte, va destacar per les seves siluetes d’aquarel·la. Aquestes siluetes de color negre són les que trobem en aquesta edició actualitzada, on justament van ser incloses a l’edició de 1919 de “La Ventafocs”. Rackhman fou conegut per ser l’il·lustrador de molts contes clàssics, com “Contes clàssics” dels Germans Grimm o “La Bella dorment”.

D’entre els aspectes que canvien d’aquesta edició trobem en primer lloc els noms de les germanastres de la Ventafocs, la Perleta i Coloma. El famós príncep és el Príncep Tantseval, ja que el nom no ens interessa. De fet, són amics i no es casen. Aquí ja observem l’apoderament d’ella, però també la metamorfosi que fan les germanastres i el mateix príncep.

D’altra banda, la Ventafocs té una col·laboració activa en els canvis que es produeixen per a la preparació del ball. Ajuda en tot moment a la fada padrina, una bruixa bona de pell blava. Els llangardaixos, per exemple, els converteix en lacais, res semblant a la pel·lícula de Disney. La tornada a casa no és a les dotze de la nit, sinó abans quan el príncep li demana qui és i ella no li contesta i fuig corrents espantada. En la cerca de la sabata perduda, Ventafocs ja farta diu “la sabata és meva”.

La fada padrina l’ajuda a veure en la situació d’opressió que es troba, i li diu per què és bona i mereixedora de ser feliç i de fer el que realment vol. D’aquesta manera, tots els personatges, excepte la madrastra que no vol canviar, fan realitat els seus somnis i la Ventafocs ajuda els altres a fer realitat els seus tot donant consells a la seva pastisseria. Aconsegueix, doncs, gaudir d’una bona feina amb dignitat i que li agradi.

Un conte molt recomanable, binomi entre antic i modern, amb un nou replantejament de la història a l’època actual i amb unes il·lustracions molt delicades i refinades.

Aquí us deixem l’enllaç al Catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1985325~S148*cat  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada