dimarts, 8 de juny del 2021

Pel poder de l'algoritme!


Ai, els algoritmes! L’evolució humana ofereix, de tant en tant, aquest tipus de sorpreses. Fa unes dècades el concepte d’algoritme semblava una cosa llunyana que només podia caure dins dels dominis de la informàtica més fosca. Però ara, els algoritmes saben més de nosaltres que nosaltres mateixos. Sembla que, d’alguna forma els algoritmes dirigeixen alguns elements de la nostra vida. 

I aquesta és la base que li ha servit a l’escriptor alemany Marc-Uwe Kling per crear una distòpia on, efectivament, els algoritmes controlen, perdó, “optimitzen” TOTS els aspectes de la societat. Incloses les relacions interpersonals. Els algoritmes són tan eficients que, fins i tot, s’avancen als desitjos de les persones. Amb el títol de QualityLand, Kling ens ofereix un altre exemple de com la ciència-ficció és un dels mitjans més vàlids per fer critica social. Aquest llibre no parla només de com hem deixat que les multinacionals s’apropiïn de les nostres dades sinó de com això potencia un capitalisme extrem que intenta limitar la llibertat personal. I tot això, que no és poc, sense perdre el bon humor.

Però no volem acomiadar aquesta petita ressenya sense recomanar-vos un altre llibre que tracta els perills de la digitalització extrema en futur (massa proper): El círculo de Dave Eggers. Si voleu passar por, aquest és el vostre llibre.

Enllaços al catàleg Aladí:

http://aladi.diba.cat/record=b1947279~S171*cat

http://aladi.diba.cat/record=b1772864~S171*cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada