dimecres, 17 de febrer del 2021

Els nois de zinc d'Svetlana Aleksiévitx


Els més joves segurament no sabran què era la “guerra freda”. Però no fa tants anys el món era un tauler geo-estratègic on es jugaven múltiples partides per guanyar influència política i econòmica i on els mitjans de comunicació també tenien molt a dir (no ens enganyem, ara succeeix el mateix, però d’una forma segurament menys òbvia). Nosaltres, situats geogràficament en l’occident capitalista rebíem, per exemple, les notícies de la invasió soviètica (encara existia la URSS) com una imposició d’un règim comunista amb conseqüències com el boicot a les Olimpíades de Moscú del 1980. Però per al poble soviètic, els seus soldats lluitaven una guerra d’alliberament i de suport al poble afganès.

 Però el que ens interessa realment, és la història d’aquests nois, moltes vegades obligats o enganyats, que van anar a patir a un territori hostil en una guerra política que va significar més de 15000 morts, molts més ferits i sobretot un drama personal pels soldats i les seves famílies. Les seves històries, tristament reals i colpidores, són les que la guanyadora el 2015 del Premi Nobel de Literatura Svetlana Aleksiévitx ens ofereix a Els nois de zinc (aquest era el material del que estaven fets els taüts que tornaven a la URSS amb els cossos dels joves). En aquest relat no trobarem herois nacionals, només nois joves que intentaven sobreviure en una guerra terrible que podia treure el pitjor de les persones i que, si aconsegueixen tornar vius (que no intactes), es trobaven amb la indiferència dels seus veïns o, fins i tot, el rebuig. Esteu avisats: no és un llibre per a tots els públics.

 

Al catàleg de la biblioteca també podeu trobar una altra interessant obra d’Svetlana Aleksiévitx sobre l’època soviètica, La pregària de Txernòbil, sobre l’accident nuclear de l’any 1986. Dos llibres que representen el bo i millor de la literatura d’investigació.

 Enllaç al catàleg Aladí:

http://aladi.diba.cat/record=b1821989~S171*cat

http://aladi.diba.cat/record=b1822591~S171*cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada