dimarts, 9 de febrer del 2021

Els beneficis de la lectura en veu alta


Aquesta setmana us volem presentar una de les darreres novetats que han arribat a la Biblioteca. Es tracta del llibre: La Magia de leer en voz alta: los beneficios intelectuales y emocionales de la narrativa oral en niños y adultos, de Meghan Cox Gurdon.

Un llibre que anima justament al foment a la lectura però des de l’oralitat, aquella amb la qual sempre comencem. De fet, la paraula “literatura”, la lletra escrita, els seus inicis van ser orals, l’art de narrar i explicar històries en veu alta. Així ho feien els rapsodes, tal com ens han arribat els cants homèrics de la Ilíada i L’Odissea, fins a llegir de manera individual i silenciosa.

L’autora, Meghan Cox Gurdon, assagista, crítica de llibres i especialitzada en ressenyes de llibres infantils, explica des de l’inici de l’obra com d’important ha estat el fet d’explicar contes i històries en veu alta als seus fills, des que eren nadons. I és que a partir de la seva experiència pròpia va filant un discurs on detalla els efectes i beneficis positius de llegir en veu alta als nens. Ho corrobora la ciència i diversos estudis que analitzen el cervell dels infants i l’estímul cognitiu que els genera escoltar històries, així com el paper que juga en la imaginació, relació de conceptes i els lligams emocionals que des de petits s’estableixen amb els progenitors. A més a més, com els ajuda a desenvolupar la confiança, empatia, llenguatge (ja que moltes de les paraules dites serien difícils que llegissin per si sols), capacitat de prestar atenció, i l’establiment de rutines (el fet de deixar una estona lliure cada dia per a la lectura).

A banda d’abordar els beneficis que aporta en les noies i els nois, no s’oblida de tractar l’experiència que genera en l’adult que llegeix, i del benestar emocional en les persones grans, com poden ser els avis que viuen en residències. En aquest sentit, la biblioteràpia és un terme que entra en joc.

Per un altre costat, els audiollibres hi tenen un espai, on cada vegada més lectors en fan ús mentre practiquen altres activitats quotidianes. Altrament, una bona opció per a aquelles persones amb dificultats visuals.*

Com a curiositat ens agradaria afegir una experiència que va tenir lloc l’any passat en plena pandèmia. Lluís Agustí, professor de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona i director de l’Escola de Llibreria de la mateixa Facultat, va proposar per Twitter llegir per telèfon poesia i fragments de textos a aquelles persones que li demanessin, com una forma d’alleugerir el confinament i regalar una estona seva a desconeguts. L’experiència va resultar ser tot un èxit. Aquí us deixem un tast del ressò que va tenir en els mitjans de comunicació:

“El bibliotecario que combate la COVID con versos”:

https://www.lavanguardia.com/vida/20200919/483524498099/lluis-agusti-poemas-covid.html

I no voldria acabar aquesta entrada sense oblidar com d’important és la lectura en veu alta per a les persones amb discapacitat intel·lectual. Serveixi com a recordatori al meu germà Guillem, a qui li agradava moltíssim que li llegissin contes.

Recordem-nos, doncs, de llegir i d’utilitzar la veu com a mitjà per a transmetre i arribar a l’ànima de les persones.

 

* Us recordem que des de la Biblioteca Virtual podeu accedir a les descàrregues i escoltes en streaming del recurs d’audiollibres en mp3: https://bibliotecavirtual.diba.cat/audiollibresmp3. O si ho preferiu, també disposeu d’accés als audiollibres des de la pàgina web d’ebiblio: https://biblioteca.ebiblio.cat/opac/?locale=ca#index.


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada