dilluns, 7 de desembre del 2020

Diari d'un forense

Per què sempre ens atrauen tant els crims i les històries de sang i  fetge? Per què el gènere  que més triomfa és la novel·la policíaca? I les sèries que més veiem quines són sinó aquestes?

La intriga de saber qui és l’assassí ens clava a la butaca fins al final, el misteri i la por de passejar-se  de nit per qualsevol lloc i sentir uns passos darrere nostre ens  tenalla i ens posa els pèls de punta. Però hi tornem malgrat tot, perquè sabem que en el fons és ficció.


Doncs avui no serà així, no tindrem excusa ni alleujament, perquè parlarem d’un llibre que tenim a la biblioteca i no pas a ficció sinó a l’apartat de criminologia. Es tracte de Diari d’un forense, escrit per la Clàudia Pujol. L’autora recull l’experiència professional de Narcís Bardalet, cap de forenses de Girona.

Què és el que fa que una persona “aparentment” normal cometi una barbaritat? Què poden revelar els morts en una sala d’autòpsies? Com treballen els laboratoris criminològics? En què consisteix la revolucionària tècnica de l’ADN?

Ens endinsarem en deu casos de crims reals, tots amb l’Empordà de teló  de fons. Homicidis a sang freda i a sang calenta, crims resolts i d’altres sense càstig, jutges que dubten, assassins meticulosos i altres de destralers…

Ja ho dèia l’Aldous Huxley: no hi ha crims imperfectes, només investigacions imperfectes.

Ho sabíeu que els ossos tenen memòria? El forense Bardalet va investigar el cas d’una gitana morta i cremada. Només analitzant la mandíbula va poder esbrinar la identitat d’una persona, així es va fer amb Napoleó IV i  el líder de la revolució cubana José Martí. Si observem un crani, les fontanel·les del qual estan tancades, podem deduir que té més de cinquanta anys. També hi trobem la sorprenent història d’un home amb alzheimer que havia dormit durant dos mesos amb la seva dona morta.

En fi, si us agrada el tema, aquest llibre us apassionarà. I ja ho sabeu, no el trobareu amb les novel·les. Bona lectura!

Enllaç al catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1484515~S171*cat


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada