dimarts, 1 de desembre del 2020

De l'hort a la biblioteca

Dins la XBM (Xarxa de Biblioteques Municipals) es troba el programa “De l’hort a la biblioteca”, vinculat a la temàtica dels productes i conreu de proximitat. En aquest cas, la Biblioteca Can Mulà hi està adherida, juntament amb altres dotze biblioteques de la comarca del Vallès Orienta (des del 2018); i iniciada el 2013 per la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, i desplegada més tard a la resta de biblioteques del Baix Llobregat.

Trobareu els documents separats de la resta de la col·lecció a la sala d’adults, així com un expositor permanent, i amb el següent logo identificatiu: 


Les matèries dins aquest fons especial van des de: l’horticultura i com cultivar el teu propi hort urbà, cultiu d’aliments, herbes remeieres i cereals; passant per: la cuina biològica i receptes casolanes, així com l’elaboració de vi, cervesa, oli i pa artesanal. Tot plegat, per apropar-te a una vida i dieta més saludables i posar a l’abast eines a l’hora de comprar, cuinar productes de proximitat, de temporada i ecològics.

En aquest sentit, cal relacionar a casa nostra per la situació geogràfica en la que ens trobem, l’Espai rural del Consorci del Parc d’interès natural de Gallecs. Productes de varietats locals i artesanals, respectuosos amb el medi ambient, i que es poden adquirir a l’Agrobotiga de Gallecs.



Aprofitem per presentar un llibre que forma part d’aquest fons. Es tracta de
De la maceta a la mesa de Burkhard Bohne (Barcelona: Lectio, 2018).

Bohne (https://www.instagram.com/burkhardbohne/) és mestre jardiner i s’ha especialitzat en herbes aromàtiques al llarg de més de vint-i-cinc anys, posant l’accent en el cultiu ecològic i sostenible. L’any 2011 va crear a Brunsvic la seva pròpia escola botànica.

Un llibre pràctic i amb fotografies de qualitat, on aprendre de manera didàctica i senzilla com cultivar herbes, testos, plantes aromàtiques, jardins verticals pel teu balcó o terrassa, tot combinant herbes i aprofitant i reciclant recipients. A més a més, inclou vint-i-cinc propostes de receptes amb herbes aromàtiques (begudes, batuts, sopes, salses, pa...) per preparar directament “del test a la taula”.

La tercera i última part, inclou un recull en format fitxa de les característiques i usos de les herbes culinàries.

Per conèixer més sobre el programa podeu visitar l’espai dedicat a la pàgina web de la Biblioteca Virtual: https://bibliotecavirtual.diba.cat/es/hort-biblioteca    

I també, més informació sobre el Consorci Gallecs a: http://www.espairuralgallecs.cat/  

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada