dilluns, 21 de desembre del 2020

Capital e ideología de Thomas Piketty

 “Viva el mal, viva el capital!” cridava ja fa unes quantes dècades la Bruja Avería en aquell mític programa infantil dels vuitanta anomenat La bola de cristal. I és que “el capital”, si el volem considerar així, és un d’aquells poders fàctics que domina la vida del planeta des de la creació de la moneda com a mitjà d’intercanvi (o compra-venda en aquest cas) de tot tipus de béns i serveis. En aquest immens i ambiciós volum, l’economista francès Thomas Piketty, afronta el difícil repte d’articular una història del capital i, en conseqüència del capitalisme, a través d’una anàlisi històrica, econòmica i social del que ha significat aquest sistema per a les diferents societats i com, encara que no es vulgui reconèixer, “el capital” té una ideologia que afecta les decisions que es prenen a nivell econòmic. Decisions que la majoria de vegades no són preses pensant en el bé comú i poden exagerar les desigualtats socials  (com va dir Bill Clinton en una frase que ha quedat a la memòria popular: “És l’economia, estúpid!”). 

 

Perquè les desigualtats és el gran tema d’aquest llibre. Per a l’autor els diferents tipus de societat que s’han desenvolupat al nostre planeta sempre han presentat lluites ideològiques en la recerca de la justícia i de l’eliminació d’aquests desequilibris. .En la nostra recerca per trobar un sistema just hem acabat adoptant un que provoca grans desigualtats i on la riquesa es concentra, cada vegada més, en poques persones. En la nostra societat actual, amb un estat del benestar que va aparèixer després de la 2a Guerra Mundial per intentar aplacar els moviments obrers, la desigualtat ha crescut exponencialment a partir de l’aplicació de polítiques ultraliberals que han promogut l’aparició de desastroses bombolles econòmiques però que han permès el flux de capitals i l’abús del sistema per aquells que el dominen. 


Amb aquesta base, Piketty va molt més enllà del típic manual d’economia per oferir-nos una reflexió sobre les conseqüències d’un sistema que, sobre el paper, hauria de permetre obtenir una qualitat de vida digna, però que, fàcilment, pot degenerar en l’abús de poder per part dels poderosos i en l’aplicació d’una ideologia concreta conservadora i ultraliberal.

I, per acabar, ens acomiadem amb una altra frase mítica de La bola de cristal i que, com a bibliotecaris, només podem que compartir: “Si no quieres ser como ellos, LEE!”.


Enllaç al catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1937476~S171*cat

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada