dilluns, 21 de desembre del 2020

Capital e ideología de Thomas Piketty

 “Viva el mal, viva el capital!” cridava ja fa unes quantes dècades la Bruja Avería en aquell mític programa infantil dels vuitanta anomenat La bola de cristal. I és que “el capital”, si el volem considerar així, és un d’aquells poders fàctics que domina la vida del planeta des de la creació de la moneda com a mitjà d’intercanvi (o compra-venda en aquest cas) de tot tipus de béns i serveis. En aquest immens i ambiciós volum, l’economista francès Thomas Piketty, afronta el difícil repte d’articular una història del capital i, en conseqüència del capitalisme, a través d’una anàlisi històrica, econòmica i social del que ha significat aquest sistema per a les diferents societats i com, encara que no es vulgui reconèixer, “el capital” té una ideologia que afecta les decisions que es prenen a nivell econòmic. Decisions que la majoria de vegades no són preses pensant en el bé comú i poden exagerar les desigualtats socials  (com va dir Bill Clinton en una frase que ha quedat a la memòria popular: “És l’economia, estúpid!”). 

 

Perquè les desigualtats és el gran tema d’aquest llibre. Per a l’autor els diferents tipus de societat que s’han desenvolupat al nostre planeta sempre han presentat lluites ideològiques en la recerca de la justícia i de l’eliminació d’aquests desequilibris. .En la nostra recerca per trobar un sistema just hem acabat adoptant un que provoca grans desigualtats i on la riquesa es concentra, cada vegada més, en poques persones. En la nostra societat actual, amb un estat del benestar que va aparèixer després de la 2a Guerra Mundial per intentar aplacar els moviments obrers, la desigualtat ha crescut exponencialment a partir de l’aplicació de polítiques ultraliberals que han promogut l’aparició de desastroses bombolles econòmiques però que han permès el flux de capitals i l’abús del sistema per aquells que el dominen. 


Amb aquesta base, Piketty va molt més enllà del típic manual d’economia per oferir-nos una reflexió sobre les conseqüències d’un sistema que, sobre el paper, hauria de permetre obtenir una qualitat de vida digna, però que, fàcilment, pot degenerar en l’abús de poder per part dels poderosos i en l’aplicació d’una ideologia concreta conservadora i ultraliberal.

I, per acabar, ens acomiadem amb una altra frase mítica de La bola de cristal i que, com a bibliotecaris, només podem que compartir: “Si no quieres ser como ellos, LEE!”.


Enllaç al catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1937476~S171*cat

dimarts, 15 de desembre del 2020

Edison de Torben Kuhlmann


Quan parlem d’àlbums il·lustrats de seguida pensem en contes per explicar a les més petites de casa però, hi ha un munt d’àlbums adreçats a nens i nenes més grans de 7 anys ideals per compartir tota la família. Avui us volem presentar un en concret: Edison de l’il·lustrador alemany Torben Kuhlmann.

Motivat per una antiga història familiar, en Pau busca l’ajut d’un professor  de  la  Universitat dels Ratolins per  inventar un aparell capaç  de  submergir-se  fins  a les profunditats de l’oceà Atlàntic. Junts iniciaran un laboriós  procés d’estudi  que  els  portarà  a trobar  una arqueta  perduda  al mar  amb  una sorpresa  en  el seu interior:  el  diari  d’un avantpassat  d’en  Pau  que  el relacionarà amb un dels inventors més importants de la història. Kuhlmann aconsegueix submergir-nos en un apassionant viatge entre la història i la fantasia. Al final del llibre trobem una breu biografia de Thomas Edison amb altres referències d’inventors que van contribuir a l’aparició de la primera bombeta.

Korben Kuhlmann, nascut el 1989, va estudiar Il·lustració i Disseny de Comunicació a la HAW d’Hamburg. Finalitzà els seus estudis el 2012 amb el projecte del llibre il·lustrat Lindbergh. L’agosarada història d’un ratolí volador, publicat la primavera del 2014, que ben aviat va esdevenir un èxit de vendes i ha estat traduït a més de 30 idiomes. Aquest llibre va obtenir premis internacionals com Golden Island Award 2015, Indiefab Winner 2015, MGA Book Award 2015 i Outstanding International Book 2015.

 

L’any 2015 el va seguir l’àlbum il·lustrat Moletown. La ciutat dels talps, i un any després Armstrong. L’agosarat viatge d’un ratolí a la Lluna, el segon volum d’històries de ratolins pioners de Kuhlmann. El 2018, Edison. Dos ratolins a la recerca d’un tresor, va completar la trilogia dels Ratolins Aventurers i un cop més va posar de manifest la passió d’aquest autor i il·lustrador pels avenços tecnològics, i també el seu entusiasme per la ciència-ficció i les històries d’aventures.

 

dilluns, 7 de desembre del 2020

Diari d'un forense

Per què sempre ens atrauen tant els crims i les històries de sang i  fetge? Per què el gènere  que més triomfa és la novel·la policíaca? I les sèries que més veiem quines són sinó aquestes?

La intriga de saber qui és l’assassí ens clava a la butaca fins al final, el misteri i la por de passejar-se  de nit per qualsevol lloc i sentir uns passos darrere nostre ens  tenalla i ens posa els pèls de punta. Però hi tornem malgrat tot, perquè sabem que en el fons és ficció.


Doncs avui no serà així, no tindrem excusa ni alleujament, perquè parlarem d’un llibre que tenim a la biblioteca i no pas a ficció sinó a l’apartat de criminologia. Es tracte de Diari d’un forense, escrit per la Clàudia Pujol. L’autora recull l’experiència professional de Narcís Bardalet, cap de forenses de Girona.

Què és el que fa que una persona “aparentment” normal cometi una barbaritat? Què poden revelar els morts en una sala d’autòpsies? Com treballen els laboratoris criminològics? En què consisteix la revolucionària tècnica de l’ADN?

Ens endinsarem en deu casos de crims reals, tots amb l’Empordà de teló  de fons. Homicidis a sang freda i a sang calenta, crims resolts i d’altres sense càstig, jutges que dubten, assassins meticulosos i altres de destralers…

Ja ho dèia l’Aldous Huxley: no hi ha crims imperfectes, només investigacions imperfectes.

Ho sabíeu que els ossos tenen memòria? El forense Bardalet va investigar el cas d’una gitana morta i cremada. Només analitzant la mandíbula va poder esbrinar la identitat d’una persona, així es va fer amb Napoleó IV i  el líder de la revolució cubana José Martí. Si observem un crani, les fontanel·les del qual estan tancades, podem deduir que té més de cinquanta anys. També hi trobem la sorprenent història d’un home amb alzheimer que havia dormit durant dos mesos amb la seva dona morta.

En fi, si us agrada el tema, aquest llibre us apassionarà. I ja ho sabeu, no el trobareu amb les novel·les. Bona lectura!

Enllaç al catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1484515~S171*cat


dimarts, 1 de desembre del 2020

De l'hort a la biblioteca

Dins la XBM (Xarxa de Biblioteques Municipals) es troba el programa “De l’hort a la biblioteca”, vinculat a la temàtica dels productes i conreu de proximitat. En aquest cas, la Biblioteca Can Mulà hi està adherida, juntament amb altres dotze biblioteques de la comarca del Vallès Orienta (des del 2018); i iniciada el 2013 per la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer de Sant Boi de Llobregat, i desplegada més tard a la resta de biblioteques del Baix Llobregat.

Trobareu els documents separats de la resta de la col·lecció a la sala d’adults, així com un expositor permanent, i amb el següent logo identificatiu: 


Les matèries dins aquest fons especial van des de: l’horticultura i com cultivar el teu propi hort urbà, cultiu d’aliments, herbes remeieres i cereals; passant per: la cuina biològica i receptes casolanes, així com l’elaboració de vi, cervesa, oli i pa artesanal. Tot plegat, per apropar-te a una vida i dieta més saludables i posar a l’abast eines a l’hora de comprar, cuinar productes de proximitat, de temporada i ecològics.

En aquest sentit, cal relacionar a casa nostra per la situació geogràfica en la que ens trobem, l’Espai rural del Consorci del Parc d’interès natural de Gallecs. Productes de varietats locals i artesanals, respectuosos amb el medi ambient, i que es poden adquirir a l’Agrobotiga de Gallecs.



Aprofitem per presentar un llibre que forma part d’aquest fons. Es tracta de
De la maceta a la mesa de Burkhard Bohne (Barcelona: Lectio, 2018).

Bohne (https://www.instagram.com/burkhardbohne/) és mestre jardiner i s’ha especialitzat en herbes aromàtiques al llarg de més de vint-i-cinc anys, posant l’accent en el cultiu ecològic i sostenible. L’any 2011 va crear a Brunsvic la seva pròpia escola botànica.

Un llibre pràctic i amb fotografies de qualitat, on aprendre de manera didàctica i senzilla com cultivar herbes, testos, plantes aromàtiques, jardins verticals pel teu balcó o terrassa, tot combinant herbes i aprofitant i reciclant recipients. A més a més, inclou vint-i-cinc propostes de receptes amb herbes aromàtiques (begudes, batuts, sopes, salses, pa...) per preparar directament “del test a la taula”.

La tercera i última part, inclou un recull en format fitxa de les característiques i usos de les herbes culinàries.

Per conèixer més sobre el programa podeu visitar l’espai dedicat a la pàgina web de la Biblioteca Virtual: https://bibliotecavirtual.diba.cat/es/hort-biblioteca    

I també, més informació sobre el Consorci Gallecs a: http://www.espairuralgallecs.cat/