dimecres, 4 de novembre del 2020

Les dones dins la biblioteca

 

En aquesta entrada volem destacar la secció del fons general de la sala d’adults dedicada a les ciències socials, i concretament a la dona (classificació: 30.055.2).

Dins aquesta temàtica, trobareu diferenciats a “Dona i còmics” aquells còmics que tracten aspectes i condicions sobre les dones, o bé on les dones són les protagonistes. I a banda, un petit recull dedicat a les diverses orientacions sexuals i identitats de gènere englobades sota les sigles “LGTBI”.

La Biblioteca Can Mulà està sensibilitzada amb el moviment feminista i amb la igualtat efectiva entre dones i homes. Estem amatents a totes aquelles novetats editorials que es publiquen sobre la disciplina per tal de nodrir el fons amb les temàtiques que s’hi relacionen: història de les dones, patriarcat, sufragi femení, violència i assetjament sexual, moviment #me too, discriminació salarial, política i poder, prostitució, tipologies de feminismes, dones referents i activistes, reproducció i avortament, etc.

En aquest sentit, volem destacar una autora espanyola reconeguda, Núria Varela Menéndez, que de manera divulgativa ha publicat diversos  llibres en perspectiva de gènere. Varela és periodista i professora en programes universitaris de postgrau en polítiques d’igualtat i violència de gènere. Fou la primera directora de gabinet del Ministerio de Igualdad el 2008.

Com a novetat, ressenyem la seva darrera obra: Feminismo 4.0: la cuarta ola, continuació de Feminismo para principiantes, del qual destaquem la versió il·lustrada per Antonia Santolaya. Una aproximació realment sintetitzada, amena i amb rigor dels antecedents i la història del moviment arreu del món tot analitzant biografies de dones, termes i paraules clau, i el canvi històric que ha anat patint amb les diverses onades.

En Feminismo 4.0: la cuarta ola, analitza les darreres teories en les quals es troba actualment el moviment: mobilitzacions de dones, com les darreres manifestacions del 8 de març; diverses vessants del postfeminisme, teoria queer, ciberfeminisme, ... mostrant una visió actual de com ens trobem i quina és la línia que segueix el segle XXI.


Disponibilitat al catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=X&searcharg=feminismo+4.0&searchscope=148&submit=Cercar

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada