dimarts, 10 de novembre del 2020

La tierra fragmentada : fantasia i diversitat

A la Biblioteca Can Mulà ens agrada reivindicar la qualitat d’alguns gèneres o mitjans que, tradicionalment, s’havien considerat minoritaris o sense prou qualitat (coses dels crítics). En aquest grup podem incloure la literatura fantàstica un gènere literari que, fins l’arribada de grans noms com George R.R. Martin, J.K. Rowling o Andrzej Sapkowski (i les corresponents adaptacions audiovisuals, no ho oblidem), era força menystingut. Totes les obres es veien com versions poc reeixides de l’obra de Tolkien.

A partir d’aquest fet i l’aparició d’una nova fornada d’escriptors com Brandon Sanderson, Joe Abercrombie, China Miéville o Steven Erikson (d’aquests i molts més, tenim obres a la biblioteca) la presència de la literatura fantàstica s’ha fet més habitual a llibreries i biblioteques perquè han aconseguit fer créixer l’interès entre els aficcionats. També ha augmentat considerablement al presència d’autores en l’oferta, aportant diferents punts de vista i renovant alguns dels paràmetres del gènere.

Una d’aquestes autores és l’escriptora nord-americana N.K. Jemisin (EUA, 1972) que, tot i haver publicat abans alguns altres títols, ha triomfat de forma inapel·lable amb la nissaga de La tierra fragmentada (publicada sencera per Ediciones B) i que consta dels títols La quinta estación, El portal de los obeliscos i El cielo de piedra: cada títol ha aconseguit el premi Hugo de fantasia, un dels guardons més prestigiosos de la literatura fantàstica en una fita a l’abast de molts poques persones.

La trilogia, que per suposat teniu disponible a la Biblioteca Can Mulà, parteix d’uns fonaments bàsics en la fantasia: un món futur on els humans han provocat, amb els seus excessos, que cada cert temps el planeta entri en erupció i amenaci la vida a la superfície. Però una part de la població, els orogens, poden controlar els terratrèmols i fer ús de la força geològica. Per aquest motiu són esclavitzats i sotmesos. Aquest és el punt de partida perquè Jemisin ens ofereixi una visió moderna del gènere, a partir de la reivindicació de la diversitat i la denúncia de les discriminacions racistes o sexistes. Un bon exemple del camí que ha de seguir la literatura fantàstica per renovar-se i arribar a nous públics sense perdre ni un gram de qualitat. 

Podeu consultar la seva disponibilitat al catàleg de la Xarxa de Biblioteques Municipals:

1. La quinta estación: http://aladi.diba.cat/record=b1861803~S171*cat

2. El portal de los obeliscos: http://aladi.diba.cat/record=b1883497~S171*cat

3. El cielo de piedra: http://aladi.diba.cat/record=b1912755~S171*cat 

 

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada