dimarts, 27 d’octubre del 2020

La col·lecció local

A les biblioteques hi veniu a cercar una novel·la per passar l’estona, per entretenir-vos

al vespre quan a la tele no hi fan res de bo o bé ens demaneu llibres d’estudi que us calen per a la carrera. Si sou usuaris habituals sabeu que tenim un bon fons repartit per temes, pel·lícules, música, revistes, diaris… Però avui us volem parlar d’un tema que sovint passa desapercebut: la Col·lecció Local. Totes les biblioteques recollim qualsevol document que faci referència al nostre poble o obres publicades per autors locals.

A Can Mulà teniu a la vostra disposició molts llibres que parlen del  poble. Segur que coneixeu L’abans, un recull gràfic del Mollet antic (1870/1965) amb 666 pàgines que us transportaran. Si voleu saber-ne més coses, també tenim la col·lecció sencera de la Revista Notes des del 1987 fins ara, amb articles fets per professionals i molt ben treballats. També el llibre Moledo que ens parla de tot allò que va passar des de l’any 993 fins al 1993.

Aquesta col·lecció la trobareu a la primera planta i si només en tenim un exemplar el guardem al magatzem per tal de conservar-lo. Penseu que a part de llibres tenim altres formats, com és ara posters antics de diferents esdeveniments, cartells de festa major, fotografies, etc.


Dins de tot aquest fons volem destacar un llibret molt curiós i força desconegut,
  publicat el dia de Sant Jordi del 1989 pel restaurant La Marieta, Tastaolletes. Si sou amants de la cuina, us el recomanem especialment, i si no ho sou potser n’acabareu sent.

Es tracte d’un ampli recull de receptes de cuina casolana, moltes d’elles es feien a l’antic Hostal de la Marinette. Per exemple, la Rosa Baldelló (cuinera entre els anys 1928 al 1952) ens explica com feia el bacallà al forn. També tenim un lluç farcit de peix, recepta de la Julita Falguera, antiga masovera de Cal Dragó. La Magdalena Torres ens explica com cuinava el bacallà de Quaresma la seva àvia l’any 1880. Així mateix la maria Ros ens ensenya a fer peus de porc a la xocolata. I no revelarem el secret aquí però hem pogut llegir quin era l’ingredient  que fèia que l’arros de la Marinette fos el més bo de la comarca. Expliquen que els dies de mercat l’especialitat era Tripa a la catalana i Cap i pota. I així moltes anècdotes més, us animem a llegir-lo i ben segur que acabareu amb un ampli somriure als llavis.

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada