dimarts, 6 d’octubre del 2020

Stefan Zweig

Un cop feta la presentació del nostre particular [Celobert] teníem el dubte de amb quin nom o amb quina lectura començar les nostres prescripcions literàries. I tenint en compte els temps actuals, un nom ens va venir a la ment d’una forma força clara: l’escriptor austríac Stefan Zweig (1881-1942). Un clàssic universal que sempre és sinònim de qualitat, humanitat i emoció i que representa, com ningú, la figura del defensor i valedor de les qualitats de l’ésser humà. 

I tots aquest valors els va plasmar en una obra extensa i variada on els sentiments i les relacions interpersonals són el motor de les seves històries. Són molt conegudes i valorades algunes de les seves novel·les (algunes de breus) com Vint-i-quatre hores en la vida d’una dona o Carta d’una desconeguda. Però també d’altres com Novel·la d’escacs o llibres de relats com Amok.


Però el seu esperit il·lustrat també el va portar a escriure un bon grapat de biografies i llibres d’història que s’han convertit en imprescindibles (Maria Antonieta
o Moments estel·lars de la humanitat són un bon exemple) i una autobiografia que pensem que és d’obligada lectura tenint en compte els temps que vivint: El món d’ahir, memòries d’un europeu. Zweig, un europeista reconegut, explica en aquestes memòries la desaparició de l’antiga Europa després de la 1a Guerra Mundial. Un procés que acabaria per provocar l’aparició i l’ascensió del feixisme i, en conseqüència, l’esclat de la 2a Guerra Mundial . Ara, quan la idea d’Europa torna a estar qüestionada (la història és cíclica, ja sabeu) és un bon moment per recuperar aquesta obra i, per què no, la resta de llibres d’Stefan Zweig. 

 

http://aladi.diba.cat/record=b1220393~S148*cat


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada