dimecres, 26 de juny del 2024

Com explicar a dos peixos què és l'aigua


Llegir a en David Foster Wallace (1962-2008) no és fàcil, com tampoc ho va ser la seva vida: l'ansietat, la contínua desesperació i una personalitat extrema el van abocar al suïcidi. La seva obra va ser la seva resposta per intentar lluitar contra les inquietuds que l'amenaçaven en una cursa contrarellotge que va acabar perdent. 

El llibre que us recomanem "L'aigua és això",  és un discurs que va pronunciar l'any 2005 a l'Universitat de Kenyon als Estats Units. Wallace, amb humor i intel·ligència fa un repàs de la quotidianitat, de tot allò que ens envolta en el nostre dia a dia i de com ens hi enfrontem, o no. Intenta buscar respostes a preguntes gens senzilles a través de les quals ens podem fer una idea de la seva particular cosmovisió. 

Wallace ens convida a prendre consciència del nostre pensament, massa sovint autodestructiu i egocèntric per tal de desmuntar-lo i reconstruïr-lo en una eina que ens serveixi per viure positívament (el propi Wallace no ho va aconseguir). Semblen paraules senzilles però no ho són, i aquesta és la seva essència: explicar què és la vida a les persones que hi estan massa acostumades com per a veure-la, explicar als peixos què és l'aigua.

Podeu veure la disponibilitat de l'obra de David Foster Wallace clicant AQUÍ.



dijous, 20 de juny del 2024

Aquest estiu, seguim rastres i petjades

L'estiu està a punt d'arribar. Això vol dir vacances, platja, colònies, excursions a la muntanya i passejades a l’aire lliure. Aquesta estació és, sens dubte, un gran moment per gaudir de la naturalesa amb la nostra família o amb la nostra colla d’amics i amigues, allunyar-nos de les ciutats i descansar de les pantalles. 

Per aquest motiu, us volem proposar una activitat ben entretinguda i alhora divertida que pots fer de manera individual o conjunta durant aquestes vacances: descobrir alguns dels animals que comparteixen l’entorn amb nosaltres. Com? Seguint les petjades i rastres que deixen pel camí: excrements, nius, restes d’alimentació, rascades, pèls, plomes, etc. Estic segura que alguna vegada caminant pel camp t’hauràs topat amb alguna petjada o rastre misteriós. Si t’has quedat amb les ganes de saber de quin animal era aquell rastre o petjada, és el moment que agafis una guia de camp i comencis a investigar.


Nosaltres et proposem la guia del naturalista, escriptor i divulgador científic Víctor J. Hernández, Huellas y señales. A més de petita i fàcil de transportar en les teves sortides de camp, està pensada per a principiants de qualsevol edat. A la guia trobaràs una selecció de les petjades i senyals que deixen els animals més freqüents de la península ibèrica, on trobar-les i com aprendre a identificar-les. A més, també podràs passar-t’ho bé creant motlles en tres dimensions de les petjades que vagis trobant pel camí. A la guia trobaràs com fer-ho.

Apa a bona cerca!


Enllaç al catàleg Aladí:


dimarts, 11 de juny del 2024

"True crime"

Darrerament ens trobem molts documentals, podcasts i sèries sobre crims reals que han tingut molta presència mediàtica. En aquesta entrada volem fer esment que a la biblioteca tenim una selecció del llibres que parlen sobre aquest tema. Trobareu obres sobre criminologia, investigació, genètica forense  i un munt d’històries macabres d’assassins i ments perverses.

Però aquí us volem parlar del llibre True Crime de Vicente Garrido, catedràtic de criminologia de la Universitat de València i força reconegut en aquest àmbit. L'autor ens explica extensament com es desenvolupa l’estudi d’un crim, l'anàlisi de la ment criminal, l’escena on es desenvolupa, les investigacions que es duen a terme i en alguns casos la resolució i la condemna dels criminals.  

Cal destacar la reflexió que fa sobre la fascinació que provoca aquesta temàtica a les persones i l’interès que desperta en la societat la violència i els assassinats. Analitza també els continguts del true crime que es poden trobar a les pel·lícules, als llibres i a la vida real.

https://aladi.diba.cat/record=b1973922~S171*cat


Llibres sobre crims el temps a la Xarxa de Biblioteques:

Hijos de Caín : una historia de los asesinos en serie / Peter Vronsky

https://aladi.diba.cat/record=b1949575~S148*cat

 Psicokillers : perfiles de los asesinos en serie más famosos de la historia / Juan Antonio Cebrián

https://aladi.diba.cat/record=b1482168~S148*cat

 Sense càstig : deu crims impunes / Tura Soler i Jordi Grau

https://aladi.diba.cat/record=b2034319~S148*cat

 



dimarts, 4 de juny del 2024

Entre tots i totes podem ser més ecològics

 


Aquest llibre que us presentem és un manual per minvar el deteriorament del medi ambient. Hi trobareu diferents exemples pràctics per tal de combatre l’emergència climàtica que actualment estem vivint amb l'augment de fenòmens com la sequera i la falta de pluja. Tots ells et seran de gran utilitat perquè l’autora descriu diferents àrees del dia a dia, com per exemple quan fem la compra, la realització de viatges més responsables, estalviar en productes més naturals per les tasques de la llar i també com ser més ecològic en el teu lloc de treball. Es una guia que t’ho posa fàcil, ja que planteja diferents temes amb les seves solucions més sostenibles.  L’autora mostra dades estadístiques perquè tinguis un coneixement més ampli de l’impacte en el medi ambient. Cómo reducir tu huella de carbono planteja petites accions que poden canviar el món. T’animes a ser un d’ells?

Per posar-vos en context Ellen Tout és columnista a diverses publicacions periòdiques i també ha treballat a ONG relacionades amb el medi ambient. Per tant, podem dir que es experta en temes d’ecologia i sostenibilitat.  

A continuació us deixem un enllaç del seu Instagram i l’enllaç del llibre al catàleg de la biblioteca:

Ellen Tout

Cómo reducir la huella de carbono