divendres, 24 de maig del 2024

Clàssics eterns




La col·lecció de qualsevol biblioteca pública és un ésser viu que es desenvolupa i canvia al llarg del temps. Normalment es nodreix de novetats editorials de per a tots els gustos i edats per respondre a les necessitats de les persones usuàries. Però també és un termòmetre de les   tendències actuals de la realitat editorial del país. Cada vegada més, el nostre públic és conscient d’això i espera de la col·lecció de la seva biblioteca favorita que sigui actual, diversa i atractiva. I, en aquest punt, ens trobem amb una pregunta clau: què fem amb els clàssics de la literatura? Aquelles obres que han esdevingut, gràcies a la seva qualitat, fars de la literatura des de fa segles… però que, en termes generals, tenen poca demanda a les nostres biblioteques. 


Alguns centres tenen una col·lecció reduïda de clàssics basada, efectivament, en les peticions dels usuaris. A vegades les biblioteques centrals es converteixen en les “guardianes” d’aquests títols. I si fos per algun catedràtic català de teoria de la literatura de prestigi les biblioteques públiques NOMÉS hauríem d’oferir clàssics. Però a la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura creiem que aquests obres han d’estar presents al nostre fons tot i que la demanda sigui mínima comparada amb la que genera les darreres novetats. Creiem en el treball d’inversió cultural i de respecte a la història de la literatura que significa disposar al nostre fons d’aquestes obres i pensem que ofegeix profunditat a la nostra col·lecció. I a més fem l’esforç de renovar el fons contínuament aprofitant la gran tasca d’editorials com Cátedra, Acantilado o Viena edicions. Ara és un gran moment per llegir clàssics i seguir 


I, per acabar aquesta entrada, no podem deixar de recomanar un llibre (per això estem aquí!) que serveix com a mostra de la gran oferta de clàssics que podeu trobar a Can Mulà. En aquest cas hem volgut reivindicar una obra clau de la literatura nord-americana que va ser polèmica en el moment de la seva publicació. Estem parlant de Las uvas de la ira de John Steinbeck. Un llibre que retrata la lluita dels treballadors per poder guanyar-se la vida dins del drama de la Gran Depressió i que tracta els problemes del capitalisme i els abusos de poder sobre, per exemple, els immigrants. Com podeu veure un llibre clàssic però tremendament actual!


Enllaç al catàleg Aladí:

 


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada