dilluns, 27 de maig del 2024

Fruitlands, cap a la utopia


La posmodernitat s'ha fet seves idees i premises que massa sovint oblidem que tenen el seu origen alguns segles enrere. Per exemple, la recerca idílica i utòpica de buscar el paradís al mig de la natura i com repensar i reconstruir la nostra relació amb els animals i el medi ambient. Però, si miréssim per un petit forat què passava als Estats Units a mitjans del segle XIX ens trobaríem amb tot un gruix de persones que van decidir abandonar-ho tot, començar de zero i viure en comunitats per treballar la terra o, per dedicar-se a la reflexió sobre l'existència de l'ésser humà. 

Louisa May Alcott, la més que coneguda autora de la novel·la Donetes, va ser una d'aquestes persones. El seu pare Amos Bronson Alcott, un professor que creia en la necessitat de que l'ésser humà seguís una dieta vegetariana, va arrossegar a tota la família a seguir les seves creences, que Alcott sempre d'una manera o altra, va reflectir a les seves obres.

Fruitlands és el relat d'aquella experiència: la gana i el fred, la repetició de les tasques... De com la teoria està a vegades molt per sobre de les capacitats humanes. Tanmateix, Alcott també parla de l'afany per conèixer, el respecte pels llibres i com el treball comú és un gran mitjà per construir quelcom millor.

És també la crònica d'una decepció, d'una utopia que va voler fer-se un petit lloc en una societat que no estava preparada i a on el materialisme es colava per tots els fonaments de l'estructura.


Cliqueu AQUÍ per veure la disponibilitat del llibre

 


divendres, 24 de maig del 2024

Clàssics eterns




La col·lecció de qualsevol biblioteca pública és un ésser viu que es desenvolupa i canvia al llarg del temps. Normalment es nodreix de novetats editorials de per a tots els gustos i edats per respondre a les necessitats de les persones usuàries. Però també és un termòmetre de les   tendències actuals de la realitat editorial del país. Cada vegada més, el nostre públic és conscient d’això i espera de la col·lecció de la seva biblioteca favorita que sigui actual, diversa i atractiva. I, en aquest punt, ens trobem amb una pregunta clau: què fem amb els clàssics de la literatura? Aquelles obres que han esdevingut, gràcies a la seva qualitat, fars de la literatura des de fa segles… però que, en termes generals, tenen poca demanda a les nostres biblioteques. 


Alguns centres tenen una col·lecció reduïda de clàssics basada, efectivament, en les peticions dels usuaris. A vegades les biblioteques centrals es converteixen en les “guardianes” d’aquests títols. I si fos per algun catedràtic català de teoria de la literatura de prestigi les biblioteques públiques NOMÉS hauríem d’oferir clàssics. Però a la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura creiem que aquests obres han d’estar presents al nostre fons tot i que la demanda sigui mínima comparada amb la que genera les darreres novetats. Creiem en el treball d’inversió cultural i de respecte a la història de la literatura que significa disposar al nostre fons d’aquestes obres i pensem que ofegeix profunditat a la nostra col·lecció. I a més fem l’esforç de renovar el fons contínuament aprofitant la gran tasca d’editorials com Cátedra, Acantilado o Viena edicions. Ara és un gran moment per llegir clàssics i seguir 


I, per acabar aquesta entrada, no podem deixar de recomanar un llibre (per això estem aquí!) que serveix com a mostra de la gran oferta de clàssics que podeu trobar a Can Mulà. En aquest cas hem volgut reivindicar una obra clau de la literatura nord-americana que va ser polèmica en el moment de la seva publicació. Estem parlant de Las uvas de la ira de John Steinbeck. Un llibre que retrata la lluita dels treballadors per poder guanyar-se la vida dins del drama de la Gran Depressió i que tracta els problemes del capitalisme i els abusos de poder sobre, per exemple, els immigrants. Com podeu veure un llibre clàssic però tremendament actual!


Enllaç al catàleg Aladí:

 


dimecres, 15 de maig del 2024

26 pàgines, 66 monstres i 1 lupa màgica

Els monstres poden sortir de tot arreu: de sota el llit, del bosc, del fons del mar, de l'espai, de coves, del cinema i també dels contes. De fet, la literatura infantil i juvenil està repleta de contes de monstres: L'Agus i els monstres, de Jaume Copons, El bagul dels monstres d'Enric Lluch o L'escola de monstres de Sally Rippin, són tan sols alguns exemples de col·leccions que tenen els monstres com a protagonistes.

El folklore sobre els monstres és tan ampli i divers, que sens dubte, es pot afirmar que aquests éssers fantàstics viuen a l'imaginari de nens i nenes de tot el món. Són moltes les històries i llegendes que ens parlen de l'existència d'aquests éssers arreu del globus terrestre. De fet, estic segura que en deus conèixer unes quantes. A més de viure a tots els racons del món, els monstres també poden tenir diverses formes (humana, animal, antropomòrfica o fantàstica) i poden ser bons o dolents (uns són guardians i protegeixen a la natura i altres sembren el terror).



Céline Potard, en el llibre Monstres: una lupa màgica per veure els personatges més misteriosos i terrorífics, ha elaborat un catàleg de 66 monstres i et convida a descobrir i conèixer els seus orígens, els seus hàbits i també els seus àpats preferits. Només hi ha un petit problema, sembla que aquests monstres són una mica tímids i s’han amagat a les pàgines del llibre. Però no pateixis, aquest llibre porta una lupa màgica perquè els puguis trobar i fer-los sortir. T’hi atreveixes?

  Enllaç al catàleg Aladí:

dijous, 9 de maig del 2024

RESPIREM

 “Quan respirem, agafem i traiem aire per la boca o pel nas. Els éssers vius hem de respirar per viure perquè necessitem oxigen. Quan agafem aire, els pulmons agafen oxigen i treuen diòxid de carboni.”    (Font: termcat.cat)

En aquesta ocasió parlem de la respiració, però no des d’un punt de vista fisiològic, si no que us volem oferir eines per a saber respirar bé.

Hi ha moments en que tenim la sensació que ens falta l’aire i ens costa respirar, ens referim a l’ansietat, l’estrès, quan ens trobem en aquestes situacions sembla que la respiració no acaba de funcionar bé, però la qüestió es que ens accelerem i no coordinem correctament l’entrada i la sortida de l’aire del nostre cos.

Tenim alguns llibres a la Biblioteca sobre aquest tema, en destaquem aquest “Cómo respirar” de l’autor Richard Brennan, expert i director de l’Escola de Tècnica Alexander de Galway, ens parla de la importància de saber respirar bé, tècniques de respiració  i diverses eines per millorar la nostra qualitat de vida en aquest sentit. Demaneu-nos el llibre:

                                               

https://aladi.diba.cat/record=b1868650~S171*cat

 

Altres llibres d’interès a la Xarxa de Biblioteques:

Aprende a respirar : para mejorar tu rendimiento físico e intelectual / Hiltrud Lodes ; traducción de Marcos Sarmiento

https://aladi.diba.cat/record=b2017376~S171*cat

El Poder de la respiración : aprende a respirar bien para ayudar a tu sistema inmunitario / doctor Thomas Rampp

https://aladi.diba.cat/record=b2035383~S171*cat

Respira, aquí y ahora : tu respiración es tu superpoder / Rubén Sosa

https://aladi.diba.cat/record=b2030763~S171*cat

Respira : la nueva ciencia de un arte olvidado / James Nestor ; traducción de Arnau Figueras Deulofeu

https://aladi.diba.cat/record=b1968384~S171*cat