dijous, 11 de gener del 2024

Crònica del llibre que va donar corda a Murakami



Sí, abans de fer aquesta recomanació som conscients de dues coses. La primera que recomanar un llibre de Haruki Murakami a aquestes alçades sembla una acció força inútil tenint en compte que ha estat un dels fenòmens literaris més importants dels darrers anys. I segon, que Cnica del pájaro que da cuerda al mundo (el llibre que us proposem) no va ser el seu primer llibre publicat a Espanya. Aquest honor el té La caza del carnero salvaje que va publicar l’editorial Anagrama en el seu moment. Entenem que no va tenir gaire èxit perquè no van continuar amb l’autor (qui els ho anava a dir, eh?).

Així que, amb tot això al cap, hem decidit tornar a recuperar una obra que va servir per iniciar el “fenòmen Murakami” però que, per alguna raó, ha quedat eclipsat per obres posteriors com Tòquio blues o Kafka en la orilla. Perquè a Crónica del pájaro que da cuerda al mundo (en realitat va ser la vuitena obra publicada al Japó) trobem totes les característiques del millor Murakami: una barreja de realisme màgic japonès, història i relacions interpersonals que serveix com a perfecte punt d’entrada a la seva obra. Tot i ser un llibre extens la barreja de fantasia i realitat i l’habilitat de l’escriptor per combinar diferents espais i temps la converteixen en una obra rodona (pel que sembla, és considerada una de les millors pel propi autor). 


Si esteu, a més, interessats en l’origen del curiós títol del llibre bé, no patiu, s’explica al llarg de la història. Però no us l’explicarem aquí perquè forma part, és clar, del món de fantasia creat per Murakami i val la pena endinsar-se en ell per entendre-ho.


Recordeu: si heu de llegir una obra de Murakami que sigui aquesta! 


PD: Vale, Tòquio Blues també serviria! Però millor la Crónica



Enllaç al catàleg Aladí:


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada