dimecres, 19 d’abril del 2023

Estranys? Sempre els altres...


Els éssers humans classifiquem el món en categories i una de les més poderoses és la de l'alteritat: "nosaltres/elles". L'antropologia lligada al colonialisme va fer patent no només aquesta categoria sino també, va contribuïr a construïr un etnocentrisme carregat de superioritat envers la resta de cultures.

El llibre que tenim entre mans planteja que les estranyes, som les persones que vivim a Occident. La massiva alfabetització, la industrialització, el capitalisme o el individualisme fan de l'individu occidental un subjecte psicològicament estrany "WEIRD" (acrònim en anglès Western, Educated, Industrialised, Rich, Democratic). El seu autor Joseph Henrich, és professor de Biologia Evolucionista Humana a la Universitat d'Harvard.

Henrich postula que la psicologia de la cultura occidental no és el paradigma de la psicologia humana, sinó que constitueix una singularitat inusual dins d'aquesta: les investigacions al voltant de la unitat psíquica de la humanitat humana s'haurien elaborat a partir d'una evidència empírica esbiaixada que no representa al conjunt de la humanitat, sino a una porció peculiar, l'occidental.

Si la diversitat psicològica humana és efecte de la interacció entre la plasticitat natural de l'esser humà i la cultura, l'individu occidental és una raresa resultat d'aquesta doble interacció: segons Henrich, és la cultura la que ha tingut el major pes en l'evolució del subjecte occidental. 

A Aladí trobareu la disponibilitat del llibre tot clicant AQUÍ

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada