divendres, 22 de juliol del 2022

La col·lecció de Mollet del Vallès



Una de les tasques més importants de les biblioteques públiques és la conservació i difusió de la cultura local. A nivell de fons documental això es representa en l’anomenada “col·lecció local” que recull l’obra documental que es produeix o fa referència al territori de referència de la biblioteca. En el cas de la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura implica que intentem aconseguir al menys un exemplar dels documents que tenen a veure amb Mollet del Vallès per poder conservar-lo per la posteritat. Si tenim la sort de poder adquirir o rebre més d’una còpia, les següents entraran en el circuit del servei de préstec general de la biblioteca. 


Però que defineix un document local? Bàsicament ha de complir un d’aquests requisits:


  1. L’autor/a ha nascut a Mollet del Vallès

  2. El llibre tracta temes relacionats amb Mollet del Vallès (història, geografia, tradicions…)

  3. El llibre està editat per una entitat de Mollet del Vallès (Museu Abelló p.e.)


És particularment important el primer punt ja que s’ha de definir què és un autor/a local. Segons el criteri de la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura considerem que una persona entra en aquesta categoria quan ha nascut a Mollet del Vallès o va arribar a la ciutat de ben petit i ha desenvolupat la seva vida aquí Qualsevol altra casuística (persones que han treballat a Mollet del Vallès però no hi viuen, per exemple) no la considerem dins d’aquesta categoria. Per tant, fem servir un criteri força clar però exigent. 


Actualment, la col·lecció local de la Biblioteca la formen més de 500 documents en format llibre. A aquest nombre se li han d’afegir exemplars de revistes i diaris locals actuals i antics (com la revista Notes, per exemple), documents audiovisuals i també una bona col·lecció de cartells, díptics i d’altres documents en suport paper. Per acabar de complementar la col·lecció també elaborem dossiers documentals al voltant de temes d’interès local, com poden ser les tradicions, els espais i equipaments més característics de la ciutat o persones rellevants de Mollet. El personal de la biblioteca també ha elaborat alguns dels articles sobre entitats o personatges molletans que podeu trobar a la sempre popular Wikipedia.


Com ja us hem comentat anteriorment, bona part del fons es conserva com a testimoni de la cultural local, per tant està exclòs de préstec i es consulta sota demanda. Per aquest motiu, aquesta part del fons la tenim localitzada al magatzem però només heu de preguntar al personal. La part de lliure accés i disponible pel préstec la teniu a la sala general en una característica prestatgeria blava i la podeu consultar sempre que vulgueu.





0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada