dimarts, 29 de març del 2022

Estic ensumant un misteri!

Si hi ha un objectiu essencial de la sala infantil de la biblioteca Can Mulà és aconseguir que els infants (i els lectors joves) s’ho passin bé llegint. Considerem que aquesta és la base d’un bon  foment de la lectura: la creació i desenvolupament d’un àmbit lector s’ha de fonamentar en lectures atractives, modernes i entretingudes. Que creïn entusiasme i ganes de continuar llegint. Actualment tenim la sort que l’oferta editorial (al contrari que fa unes dècades) acompanya, editant llibres que compleixen aquests paràmetres per a totes les edats. Per què aquest és un altre precepte que s’ha de complir: cada franja d’edat ha de poder gaudir de lectura adreçades a la seva edat. I més a partir dels 7 anys que ja passen de la lectura dels típics àlbums a les primers novel·les.

I els llibres que us recomanen avui, adreçats a lectors efectivament entre 7 i 10 anys, són un bon exemple. Ja sabem que als infants els acostumen a agradar les històries d’aventures i de misteri. I també els animals. Així que quan tenim a un hàmster detectiu, Mister Marple, líder de la Banda dels Tafaners (els altres membres són en Theo i l’Elsa) que es dedica a investigar casos com la desaparició d’un gos salsitxa, la diversió està garantida al més pur estil Agatha Christie com ja ens ho indica el nom del personatge, però per a infants. Els llibres estan escrits per l’escriptor alemany Sven Gerhardt i compten amb les divertides il·lustracions de Nikolai Renger.

Però, com dèiem, aquest només és un petit exemple del tipus de novel·les infantils que posem al vostre abast. Si teniu curiositat, només us heu d’apropar a la biblioteca i repassar les prestatgeries. I preguntar-nos, és clar!  

 

Us deixem, com sempre, els enllaços al catàleg Aladí:

 

dimarts, 22 de març del 2022

LLENGUATGE CORPORAL

Com ens movem, com ens mirem, els gestos que fem, el somriure, tot té un significat comunicatiu, de vegades tampoc no calen paraules per expressar-nos. El llenguatge no verbal forma part del nostre dia a dia i entendre’l ens permet conèixer més a les persones fins i tot a nosaltres mateixos. Us volem proposar quest llibre, tot i que a la biblioteca en tenim alguns més igual d’interessants. 

Entendreu el significat del cos, el rostre, la postura, els gestos i a més a més trobareu pautes de protocol, relacions socials i de comportament. A veure si aquest llibre ens ajuda a entendre les relacions humanes una miqueta més. Bona lectura! 

                                                  

WEBS D'INTERÈS

Definició: https://concepto.de/comunicacion-no-verbal/

Tipus de comunicació no verbal: https://lamenteesmaravillosa.com/tipos-comunicacion-no-verbal/

Exemples: https://mente.org/relaciones/comunicacion/ejemplos-de-lenguaje-no-verbal/

 

CERQUES AL CATÀLEG ALADÍ

Comunicació no verbal: https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dComunicaci{u00F3}+no+verbal/dcomunicacio+no+verbal/-3%2C-1%2C0%2CB/exact&FF=dcomunicacio+no+verbal&1%2C55%2C

Llenguatge corporal: https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dLlenguatge+corporal/dllenguatge+corporal/-3%2C-1%2C0%2CB/exact&FF=dllenguatge+corporal&1%2C109%2C

Gest: https://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dgest/dgest/1%2C149%2C1073%2CB/exact&FF=dgest&1%2C24%2C/indexsort=-


dijous, 17 de març del 2022

La lluita no té fi


Qualsevol bona col·lecció de biblioteca pública ha de tenir la capacitat d’oferir llibres que permetin no només obtenir coneixements de qualitat sinó també que la persona que els llegeixi desenvolupi un esperit crític sobre temes d’importància social. Seguint aquest objectiu, la Biblioteca Can Mulà ha incorporat els darrers temps assaigs amb càrrega crítica sobre, entre d’altres temes, el feminisme, l’economia, la política i, en relació al llibre que us recomanem en aquesta entrada, el racisme. És veritat que, Marcados al nacer, la historia definitiva de las ideas racistas en Estados Unidos d’Ibram X. Kendi, pot semblar un llibre massa local i algú podria pensar que situació de la societat nord-americana vers el racisme és molt diferent de la nostra. Però no podem deixar de banda que “la por a allò (algú) diferent”  és una de les terribles constants de la història de la humanitat. I, a més, ja sabem que la influència de les decisions americanes poden arribar molt lluny, fins i tot en aspectes terribles com aquest


El moviment Black Lives Matter ha fet veure que, tot i els avenços existents, el racisme és una creença solidificada en molts nivells de la societat americana. S’ha de reconèixer que no es pot entendre la història dels Estats Units sense l’existència d’esdeveniments com l’esclavitud, les lleis segregacionistes o la lluita pels drets civils que han marcat la forma d’entendre el món dels ciutadans americans. Tots aquests temes són matèria clau del llibre de Kendi que parteix directament de l’arribada dels primers colons al que ara és el seu país i com, des d’aquest inici, es poden identificar idees racistes en la societat que s’estava creant. A partir d’aquí i estructurant el llibre en cinc grans apartats titulats cadascun amb el nom d’una persona protagonista (des de presidents a lluitadores pels drets civils), l’autor ens ofereix una excel·lent revisió històrica que ens transporta fins a l’actualitat, amb un racisme present però que s’intenta amagar. Un d’aquells llibres que, com dèiem, pot passar desapercebut per una part del públic que el consideri massa aliè a nosaltres (no és cert), però del que es poden extreure moltes i valuoses lliçons sobre la natura humana i la lluita contra les injustícies. 


Si esteu interessats en aprofundir aquest tema la biblioteca també posa al vostre abast testimonis de persones relacionades amb la lluita per la igualtat al llarg del temps, com són les autobiografies d’Angela Davis o Patrisse Khan-Cullors (cofundadora del moviment Black Lives Matter).

Us deixem, com sempre, els enllaços al catàleg Aladí:



dimecres, 9 de març del 2022

Ted Chiang: l’artesà de la ciència-ficció


Un dels punts forts de la ciència-ficció es que permet multitud d’aproximacions. Tenim aventures espacials (les conegudíssimes space-opera), ciència-ficció antropològica, especulativa, social, religiosa o amb històries del futur proper. I després tenim casos excepcionals, com el de l’escriptor nord-americà d’origen xinès Ted Chiang que ha basat la seva carrera en un grapat de relats que han tingut un impacte enorme en el gènere fins al punt de ser mereixedor de premis tan importants com el Nebula, l’Hugo, el Locus o el John W. Campbell. Vaja, que ha guanyat tots els premis de renom. I tot amb un producció molt reduïda recopilada en un parell de llibres.

El seu prestigi es va començar a fomentar en el primer d’aquests llibres La història de la teva vida que recopilava els seus primers vuit relats amb algun que ja s’ha convertit en clàssic com La torre de Babilònia (que aquí va veure la llum per primer cop a la mítica revista Gigamesh). Reeditat vàries vegades en castellà, ara l’editorial Mai Més el publica en català després d’haver publicat la darrera gran novetat de Chiang, Exhalació

Entre els dos llibres han passat disset anys, fet que ens diu molt de la forma de treballar de Chiang: un artesà del gènere que escriu petites joies sacrificant producció per qualitat. I, tot i tenir una obra tan minsa, aquesta filosofia personal l’ha convertit en tota una referència en el mitjà fins al punt que qualsevol nou relat s’espera amb gran expectació per la seva base de fans (cada vegada més nombrosa i externa al gènere).