dimarts, 21 de desembre del 2021

La poesia romàntica pels infants és possible

 


Ara que acabem l’any pot ser un bon moment per llegir poesia amb els més petits. I si és de la mà d’un autor romàntic que tots coneixem, encara millor. Sí, ens referim a Gustavo Adolfo Bécquer (1836-1870) i les seves rimes romàntiques. Segurament pensareu que poden resultar complicades, però el sentiment de l’amor, l’emoció i la bellesa de les paraules també la senten els més petits.

Així doncs, el llibre que us presentem en aquesta ocasió porta per títol Las XLIII rimas más románticas para niñ@s enamoradiz@s. Il·lustrat per Marta Custardoy i publicat el 2020 per Babidi-Bú, es presenten una selecció de quaranta-tres rimes numerades però no seguint l’ordre numèric, amb les il·lustracions que complementen algunes de les rimes.

És un llibre que cal llegir acompanyat de l’adult, pel fet que ens trobem davant del gènere líric i pot resultar més difícil d’iniciar-se sol i, a banda, pel vocabulari on haurem d’explicar, no solament paraules, sinó el significat d’alguns versos o el conjunt de la rima. Perquè si ve aquest llibre s’ha editat en un format d’àlbum il·lustrat, no s’ha fet cap adaptació al text, i ens trobem que és un llibre de poesia per a adults però que pot ser mostrat en un format més senzill pels més petits.

I és que com s’indica a la contraportada: “150 años después de su muerte, la obra de Gustavo Adolfo Bécquer sigue siendo una de las más influyentes de la literatura moderna”.

Qui no es pot delectar sentint en veu alta la Rima LIII, que recordem molts de memòria i que comença així:

Volverán las oscuras golondrinas

en tu balcón sus nidos a colgar,

y otra vez con el ala a sus cristales

jugando llamarán.

 

Pero aquellas que el vuelo refrenaban

tu hermosura y mi dicha a contemplar,

aquellas que aprendieron nuestros nombres,

esas... ¡no volverán!


Aquí us deixem l’enllaç al Catàleg Aladí, on per ara tan sols es troba aquest llibre a la Biblioteca de Can Mulà: http://aladi.diba.cat/record=b1989403~S171*cat

I us animem, si us quedeu amb més ganes, a llegir o rellegir la seva obra Rimas y leyendas: http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=a&searcharg=B%C3%A9cquer%2C+Gustavo+Adolfo%2C+1836-1870&searchscope=148&submit=Cercar

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada