dimarts, 28 de setembre del 2021

Trio de Dames: Atwood, Butler i K. Le Guin


 La ciència-ficció està en boca de tothom. Si fins ara, era un gènere moltes vegades relegat als que ens reconeixem com a "frikis",  se l'han fet a mans tota una generació que troba a la fantasia i a la ciència ficció temes d'increïble actualitat. Menyspreat per molts, és un gènere que planteja un munt d'elements innovadors que ens provoquen dilemes sobre la nostra societat i d'altres que no coneixem. 

Molts d'aquests llibres, publicats als 70 i 80 del segle XX ara es reediten amb cobertes que abandonen el disseny que caracteritzava al gènere amb il·lustracions molt més "hipsters", més atractives per al gran públic. És el cas de tres autores que van publicar els seus llibres fa més de 40 anys i que van tenir un ressò limitat entre els amants del gènere i que ara, ha despertat l'interès de les lectores no avesades en temes fantàstics en descobrir a les seves obres una fusió entre fantasia, ciència-ficció i feminisme i identitat de gènere.

Ursula K. Le Guin impregna les seves obres d'una crítica al capitalisme i la destrucció del planeta, ambes qüestions que avui estan, malauradament amb molta urgència, a l'ordre del dia. 

Margaret Atwood, potser la més coneguda gràcies a la versió televisiva de Netflix del seu llibre "El conte de la serventa", a través de la revisió de la creació del mite ens transporta a societats poc fèrtils que esclavitzen el cos de la dona per al seu profit.

Com a dona afroamericana, Octavia E. Butler partia d'una doble discriminació, que probablement ha fet que sigui la menys coneguda de les tres. L'eix vertebrador de la seva obra és el discurs de la integració afroamericana en la societat nord-americana blanca, masculina, capitalista i protestant.

No hi ha excuses per no endinsar-se al gènere i obrir la porta a replantejar-nos la nostra societat. 

Podeu consultar quines obres estan disponibles al catàleg col·lectiu als següents enllaços:

- Ursula K. Le Guin

- Octavia E. Butler

- Margaret Atwood



0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada