dimecres, 22 de setembre del 2021

El gènere biogràfic pels més petits


Aquesta setmana ens volem centrar en les biografies, un gènere que tradicionalment llegim els adults però que està agafant cada vegada més volada entre la literatura infantil. Es tracten de les biografies il·lustrades que presenten a grans figures de la història.


Una col·lecció que destaca especialment és Petit & gran / Petita & gran de l’Editorial Alba, que compta amb una pàgina web pròpia: https://www.pequenaygrande.es/. I és que, iniciat el projecte el 2014 en castellà i català, s’ha convertit en un fenomen editorial amb traduccions a més de trenta idiomes i ha venut més de 3 milions d’exemplars a tot el món. María Isabel Sánchez Vegara és l’autora de tots els títols i els il·lustradors són diferents artistes de tot el món. Al web a l’apartat de la col·lecció podem veure relacionats els títols publicats amb el seu il·lustrador.

Els llibres de Petita & gran destaquen per fomentar l’educació en igualtat. Presenten a dones reals que van trencar estereotips, tot donant a conèixer la mancada genealogia femenina existent en els llibres de text. Però no solament són biografies de dones adaptades pels més petits (noms com Louise Burgeois, Carmen Amaya i Zaha Hadid); sinó també d’homes que poden o no ser tan coneguts: Alan Turin, Jean-Michel Basquiat o David Attenborough, per exemple. De fet, les biografies escrites amb frases senzilles s’expliquen com un conte i les il·lustracions que acompanyen fan la delícia no tan sols de les nenes i els nens, sinó també dels adults. Molts de nosaltres descobrirem igualment noms de personatges que ens eren desconeguts.

A la Biblioteca tenim els següents títols:

-       de la filòsofa Hanna Arendt, il·lustrat per Sophia Martineck;

-       del matemàtic Alan Turing, amb il·lustracions d’Ashling Lindsay;

-       Mary Shelley, sobre l’escriptora anglesa, per la il·lustradora Yelena Bryksenkova;

-       Astrid Lindgren, la creadora de Pippi Calcesllargues, il·lustrat per Linzie Hunter;

-       Anne Frank, i la història del seu diari, amb il·lustracions de Sveta Dorosheva;

-       i la poeta Gloria Fuertes, il·lustrat per Cinta Arribas.


Una idea clau que emmarca la col·lecció és que mostra com des de petits tothom tenim somnis, i mostrant grans personalitats referents en la història de l’art, la música, la moda, la ciència, la literatura, el cinema, etc. s’ensenya que qualsevol de nosaltres pot aconseguir els seus objectius. 

Podeu veure la disponibilitat al Catàleg Aladí:

Hannah Arendt: http://aladi.diba.cat/record=b1976470~S148*cat

Alan Turing: http://aladi.diba.cat/record=b1979178~S148*cat

Mary Shelley: http://aladi.diba.cat/record=b1934387~S148*cat

Astrid Lindgren: http://aladi.diba.cat/record=b1949265~S148*cat

Anne Frank: http://aladi.diba.cat/record=b1893031~S148*cat

Gloria Fuertes: http://aladi.diba.cat/record=b1869186~S148*cat

    

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada