dimarts, 28 de setembre del 2021

Trio de Dames: Atwood, Butler i K. Le Guin


 La ciència-ficció està en boca de tothom. Si fins ara, era un gènere moltes vegades relegat als que ens reconeixem com a "frikis",  se l'han fet a mans tota una generació que troba a la fantasia i a la ciència ficció temes d'increïble actualitat. Menyspreat per molts, és un gènere que planteja un munt d'elements innovadors que ens provoquen dilemes sobre la nostra societat i d'altres que no coneixem. 

Molts d'aquests llibres, publicats als 70 i 80 del segle XX ara es reediten amb cobertes que abandonen el disseny que caracteritzava al gènere amb il·lustracions molt més "hipsters", més atractives per al gran públic. És el cas de tres autores que van publicar els seus llibres fa més de 40 anys i que van tenir un ressò limitat entre els amants del gènere i que ara, ha despertat l'interès de les lectores no avesades en temes fantàstics en descobrir a les seves obres una fusió entre fantasia, ciència-ficció i feminisme i identitat de gènere.

Ursula K. Le Guin impregna les seves obres d'una crítica al capitalisme i la destrucció del planeta, ambes qüestions que avui estan, malauradament amb molta urgència, a l'ordre del dia. 

Margaret Atwood, potser la més coneguda gràcies a la versió televisiva de Netflix del seu llibre "El conte de la serventa", a través de la revisió de la creació del mite ens transporta a societats poc fèrtils que esclavitzen el cos de la dona per al seu profit.

Com a dona afroamericana, Octavia E. Butler partia d'una doble discriminació, que probablement ha fet que sigui la menys coneguda de les tres. L'eix vertebrador de la seva obra és el discurs de la integració afroamericana en la societat nord-americana blanca, masculina, capitalista i protestant.

No hi ha excuses per no endinsar-se al gènere i obrir la porta a replantejar-nos la nostra societat. 

Podeu consultar quines obres estan disponibles al catàleg col·lectiu als següents enllaços:

- Ursula K. Le Guin

- Octavia E. Butler

- Margaret Atwood



dimecres, 22 de setembre del 2021

El gènere biogràfic pels més petits


Aquesta setmana ens volem centrar en les biografies, un gènere que tradicionalment llegim els adults però que està agafant cada vegada més volada entre la literatura infantil. Es tracten de les biografies il·lustrades que presenten a grans figures de la història.


Una col·lecció que destaca especialment és Petit & gran / Petita & gran de l’Editorial Alba, que compta amb una pàgina web pròpia: https://www.pequenaygrande.es/. I és que, iniciat el projecte el 2014 en castellà i català, s’ha convertit en un fenomen editorial amb traduccions a més de trenta idiomes i ha venut més de 3 milions d’exemplars a tot el món. María Isabel Sánchez Vegara és l’autora de tots els títols i els il·lustradors són diferents artistes de tot el món. Al web a l’apartat de la col·lecció podem veure relacionats els títols publicats amb el seu il·lustrador.

Els llibres de Petita & gran destaquen per fomentar l’educació en igualtat. Presenten a dones reals que van trencar estereotips, tot donant a conèixer la mancada genealogia femenina existent en els llibres de text. Però no solament són biografies de dones adaptades pels més petits (noms com Louise Burgeois, Carmen Amaya i Zaha Hadid); sinó també d’homes que poden o no ser tan coneguts: Alan Turin, Jean-Michel Basquiat o David Attenborough, per exemple. De fet, les biografies escrites amb frases senzilles s’expliquen com un conte i les il·lustracions que acompanyen fan la delícia no tan sols de les nenes i els nens, sinó també dels adults. Molts de nosaltres descobrirem igualment noms de personatges que ens eren desconeguts.

A la Biblioteca tenim els següents títols:

-       de la filòsofa Hanna Arendt, il·lustrat per Sophia Martineck;

-       del matemàtic Alan Turing, amb il·lustracions d’Ashling Lindsay;

-       Mary Shelley, sobre l’escriptora anglesa, per la il·lustradora Yelena Bryksenkova;

-       Astrid Lindgren, la creadora de Pippi Calcesllargues, il·lustrat per Linzie Hunter;

-       Anne Frank, i la història del seu diari, amb il·lustracions de Sveta Dorosheva;

-       i la poeta Gloria Fuertes, il·lustrat per Cinta Arribas.


Una idea clau que emmarca la col·lecció és que mostra com des de petits tothom tenim somnis, i mostrant grans personalitats referents en la història de l’art, la música, la moda, la ciència, la literatura, el cinema, etc. s’ensenya que qualsevol de nosaltres pot aconseguir els seus objectius. 

Podeu veure la disponibilitat al Catàleg Aladí:

Hannah Arendt: http://aladi.diba.cat/record=b1976470~S148*cat

Alan Turing: http://aladi.diba.cat/record=b1979178~S148*cat

Mary Shelley: http://aladi.diba.cat/record=b1934387~S148*cat

Astrid Lindgren: http://aladi.diba.cat/record=b1949265~S148*cat

Anne Frank: http://aladi.diba.cat/record=b1893031~S148*cat

Gloria Fuertes: http://aladi.diba.cat/record=b1869186~S148*cat

    

dilluns, 6 de setembre del 2021

Els bibliotecaris dominen el món!

Qualsevol persona aficionada a la literatura fantàstica reconeixerà Brandon Sanderson com un dels grans noms de les darreres dècades. La seva carrera va començar d’una forma impactant amb el volum únic Elantris. Una història que va deixar molt bones sensacions i que l’autor va confirmar amb la publicació de la primera trilogia de Nacidos de la bruma (tots aquests llibres, per cert, els podeu trobar a la col·lecció de la Biblioteca Can Mulà). A partir d’aquí Sanderson no ha deixat d’escriure fantasia i ciència-ficció amb un volum de producció tan elevat que pot fer difícil estar al dia de tot el que publica. Entre tota aquest treball avui volem destacar la seva aproximació a la literatura infantil (perquè també en té per a “young adults”) amb la saga d’Alcatraz contra los bibliotecarios malvados

En aquesta divertida col·lecció adreçada als joves lectors d’entre 9 i 11 anys ens trobem a un noi orfe, l’Alcatraz, que un dia rep una bossa de sorra provinent dels seus pares desapareguts. Ràpidament, però, els bibliotecaris malvats li robaran la bossa encetant una sèrie d’esdeveniments que portaran al noi a lluitar contra aquesta misteriosa organització que domina el món des de les ombres. 

Ep! Tampoc us volem enganyar: tots els llibres de Brandon Sanderson són recomanables perquè aporten imaginació i una narrativa fluida i de qualitat però aquest cop no podíem deixar passar l’oportunitat de destacar un llibre on els bibliotecaris són els dolents. Per què, qui no vol representar aquest paper algun cop encara que sigui per recordar la infància?   

Enllaços al catàleg Aladí:

·         Alcatraz contra los bibliotecarios malvados: http://aladi.diba.cat/record=b1834793~S171*cat

·         Elantris: http://aladi.diba.cat/record=b1643922~S171*cat

·         El imperio final (Nacidos de la bruma ; 1): http://aladi.diba.cat/record=b1843674~S171*cat