dimecres, 5 de maig del 2021

"Per què no teniu aquest llibre?"

Aquest humil bloc va néixer amb la idea de difondre el fons documental de la Biblioteca Can Mulà i també oferir informació útil al voltant de tots els processos que la conformen. Així que en algun moment del futur parlarem en profunditat de criteris de selecció, eines o mitjans pels quals la biblioteca selecciona i nodreix el seu fons. Però avui farem una petita introducció parlant d’un tema que acostuma a aparèixer quan les persones usuàries ens demanen un llibre… i no el tenim. A continuació més d’una persona ens ha preguntat: “Per què no teniu aquest llibre?”

Els motius perquè la biblioteca no disposi d’un llibre concret poden ser diversos. Per exemple:

 a.            Perquè considerem que no supera els criteris de qualitat o temàtics establerts a la nostra Política de desenvolupament de la col·lecció (un document d’ús intern que marca les pautes de selecció del fons i del que parlarem en una altra entrada més endavant). En aquest punt podem incloure llibres molt mediàtics però efímers i que, per tant, més enllà de l’actualitat del moment, no aportarien gaire valor a la col·lecció. 

b.            Perquè el seu nivell sobrepassa el previst per a les colecciones de les biblioteques públiques que s’adreça amb un públic generalista: aquest seria el cas de la majoria de llibres de nivell universitari o altres llibres de matèries molt específiques.

c.            Perquè ja disposem a la col·lecció de llibres semblants (això acostuma a passar amb llibres de coneixements) i, per tant, preferim diversificar el fons.

d.            Perquè és un tipus de llibre que només es pot adquirir fora dels canals habituals de compra que fa servir la biblioteca. Aquest és un cas habitual amb llibres d’autoedició o que es comercialitzen a través de grans plataformes com Amazon.

e.            O, bàsicament, perquè no podem tenir tots els llibres que es publiquen. En aquest moment, és quan la Xarxa de Biblioteques Municipals de la província de Barcelona i el seu catàleg col·lectiu prenen més importància. Si no tenim un llibre concret, el podem demanar a una altra biblioteca de la Xarxa de forma gratuïta.

Tot i això, mai descartem del tot un llibre i, si veiem que manté l’interès dels usuaris al llarg del temps, ho podem tornar a valorar. Així que no dubteu en fer propostes al personal de la biblioteca. Ens estudiem totes demandes!

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada