divendres, 21 de maig del 2021

A qui no li agraden els contes?


D’entre les darreres novetats arribades a l’àrea infantil volem destacar una petita selecció de reculls de contes interessants al voltant de diferents temàtiques o qüestions: protecció de la natura, gestió de les emocions, de por, i sobre diversitat de famílies.

Val a dir, abans de començar, que els reculls de contes els trobareu separats en una secció tot seguint la classificació per edats. Així, respecte a la selecció que us presentem a continuació, es tracten de contes recomanats per a infants entre 7 i 10 anys.

El primer recull porta per títol Contes per salvar el planeta d’Anna Casals i Paolo Ferri i il·lustrat per Cris Ramos. Els sis contes que inclou volen ajudar a fer entendre i prendre consciència als més petits de l’impacte que el nostre sistema de vida té sobre el planeta: des de l’escalfament global i el canvi climàtic, l’abús de l’ús del plàstic, la contaminació de l’aire, l’activisme mediambiental, etc. Tal com apunten els autors en la introducció, no volen alliçonar, sinó aprofitar les històries per transmetre valors com el respecte pel medi ambient i els éssers vius, l’amor per la natura, el treball en equip i la voluntat per millorar la situació. Un recull, sens dubte, molt il·lustratiu de la realitat que estem patint i que acompanya cada conte amb una breu explicació del problema mediambiental i quines bones pràctiques i notícies s’estan duent al respecte.

El segon llibre aborda una realitat que malauradament és molt actual i que estem patint tothom: la pandèmia del coronavirus. Es tracta de Contes per a una nova realitat: gestionar les emocions, vèncer les pors i recuperar rutines de Begoña Ibarrola i il·lustracions de Marisa Morea. Quatre històries que ajuden als més petits a conviure amb emocions desagradables com la por, l’ansietat i la irritabilitat de les situacions que ens han tocat viure, i com la manera d’afrontar-les i l’actitud que tinguem els pot ajudar a aprendre i afrontar la incertesa del moment. Els títols dels contes són força reveladors: 1- Els nous herois, 2- Amics de balcó, 3- El cridador de fades i 4- La Sara i en Víctor tornen a l’escola. Al final de cada història hi ha disponible una fitxa per a treballar per a les famílies i els educadors.

Anem ara pel tercer recull: Un Món ple d'històries de por: 50 relats que fan posar la pell de gallina escrit per Angela McAllister i amb il·lustracions de Madalina Andronic. Contes molt ben organitzats amb un índex que els agrupa de la manera següent: al bosc, arran d’aigua, llocs encantats, forasters, a pagès, la terra dels esperits, cementiris, mars i oceans, terres glaçades, castells, i camins de muntanya. I a més a més, ens situen les històries segons el seu origen geogràfic. A l’apartat de les fonts és interessant observar com l’autora ressenya les edicions originals, algunes de les històries provenen del segle XIX i principis del XX.

Finalment, el darrer recull és Contes extraordinaris per a famílies no ordinàries d’Elisa Binda i Mattia Perego i les il·lustracions de Leandra La Rosa. Contes ben originals amb personatges i criatures màgiques que tenen en comú amb les persones que la seva situació familiar pot ser diferent al model que la nostra cultura acostuma a reflectir de família tipus. D’aquesta manera, trobarem una princesa amb pares separats, un elf adoptat, una família monoparental, una formada per dues mares i una altra per dos pares, un pare vidu, etc. Destacar la composició i les il·lustracions que acompanyen a la perfecció les històries força entretingudes i divertides de llegir.

Us animem a llegir aquests reculls de contes amb els vostres fills i filles, i a descobrir-ne d’altres a la Biblioteca!

 

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada