divendres, 15 de gener del 2021

El misteri al voltant d'Emily Dickinson


En aquesta nova entrada volem presentar-vos un assaig que es llegeix com una novel·la de misteri, i que de ben segur us atraparà i us sorprendrà.

Es tracta del llibre La Poeta y el asesino de Simon Worrall, on se’ns explica una de les falsificacions literàries més famoses de la història.

L’autor anglès, Simon Worrall, és periodista i escriptor. Com a biògraf ha treballat les figures de Hilary Clinton, Arthur Miller, Wynona Ryder o Leonard Cohen. El llibre que ressenyem ha inspirat fins i tot un documental de la BBC.

El punt de partida ja és ben suggeridor: la vida i obra de la poeta estatunidenca més reconeguda del segle XIX, Emily Dickinson (1830-1886). Segurament un dels trets més coneguts de Dickinson fou la seva reclusió i solitud, ja que va passar els darrers 20 anys de la seva vida tancada a la casa familiar d’Amherst (Massachussets).



FONT: Emily Dickinson, als volts de 1850.

THREE LIONS/GETTY IMAGES

 

El llibre recorre les passes i ens explica el cas del falsificador i assassí, Mark Hoffmann, que va comerciar amb documents rars i va crear una sèrie d’espectaculars falsificacions relacionades amb la història de l’església mormona. Aprofitant el fet que la poeta escrivia a tot arreu que tingués a mà, va falsificar un poema desconegut d’ella, que aparegué en una subhasta de Sotheby’s l’any 1997. Tanmateix, quatre mesos més tard, es van adonar de l’engany i van tornar la falsificació.

Us animem a capbussar-vos en aquesta extraordinària història, i a la vegada a descobrir a una figura cabdal de les lletres. La seva biografia és tan o més interessant que la seva obra. A la Biblioteca de Can Mulà trobareu els seus següents poemaris:

Amherst: LXXX poemes: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/adickinson%2C+emily/adickinson+emily/1%2C1%2C3%2CB/frameset&FF=adickinson+emily+++++1830+++++1886&1%2C%2C3/indexsort=-

Aquesta és la meva carta al món: poemes escollits: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/adickinson%2C+emily/adickinson+emily/1%2C1%2C3%2CB/frameset&FF=adickinson+emily+++++1830+++++1886&2%2C%2C3/indexsort=-

Preferiría ser amada: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/adickinson%2C+emily/adickinson+emily/1%2C1%2C3%2CB/frameset&FF=adickinson+emily+++++1830+++++1886&3%2C%2C3/indexsort=-

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada