dimecres, 27 de gener del 2021

Han Kang: l'exquisidesa més incòmoda

 


Han Kang
és una de les veus més potents de la literatura sud-coreana actual. Nascuda el 1970, va estudiar literatura a la Universitat de Yonsei. Intensitat narrativa, cruesa de gel, incomoditat emocional,... són alguns dels apel·latius que sorgeixen en llegir Kang; revela com ningú els límits de la crueltat humana amb exquisidesa.

La seva primera novel·la va ser La vegetariana, obra amb la que va guanyar al 2016 el Man Booker International Prize. La novel·la ens narra amb cruesa la història d’una dona que decideix acabar amb tota la violència exercida mental i físicament per l’animal humà fins a convertir-se en un ésser totalment vegetal.

La següent novel·la va ser Actes humans (2018) on recorda la massacre de Gwangju, l’aixecament popular que va tenir lloc el 1980 contra la dictadura de Chun Doo-hwan, i de la que Kang va escapar amb la seva família quan tan sols tenia 10 anys. Kang, amb una prosa punyent ens anima a resistir la temptació d’odiar a aquells que ens fan mal.

El seu darrer llibre és Blanc, on l’autora enllaça reflexions sobre el color blanc, el color de la mort en molts països orientals. Amb una estructura que s’allunya de la de la narrativa clàssica ens condueix a un territori d’emocions i de reflexió.

Els llibres de Han Kang i d’altres veus de la literatura mundial les trobareu al fons de novel·les Món: altres veus al primer pis de la biblioteca.

Enllaç al catàleg: http://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=X&searcharg=han+kang&searchscope=148&submit=Cercar

dijous, 21 de gener del 2021

Una sèrie de llibres misteriosos



Estem en un gran moment per a la literatura infantil: contes i novel·les per a totes les edats, clàssics redescoberts, llibres de coneixements, còmics… Les prestatgeries bullen de novetats de tot tipus, per a que cada lector infantil trobi les “seves” obres i desenvolupi el seu propi criteri, a part de potenciar les seves habilitats lectores. Però entre tot aquest maremàgnum d’oferta, ens agrada destacar a aquells noms que fan coses diferents però sense perdre l’objectiu que hauria d’assolir qualsevol bon llibre infantil: entretenir i engrescar per continuar llegint. 

Per a nosaltres un dels escriptors que millor reflecteix aquest fet és l’autor americà Lemony Snicket (no és el seu nom real), darrerament molt conegut per les adaptacions a la pantalla de la seva obra més important: Una sèrie d’històries desafortunades. En aquesta col·lecció Snicket ens explica, en tretze magnífics llibres, les desventures i desgràcies que els tres germans Baudelaire patiran a mans del seu oncle Olaf (que busca apropiar-se de la fortuna dels nens). Cada llibre és una història de superació dels germans, que sobreviuran gràcies a les habilitats personals de la Violet, el Klaus o la Sunny.. És en aquest punt on Snicket més brilla com a autor potenciant de forma molt subtil la importància de l’educació, la imaginació i la família. I això que, com a escriptor i pare dels seus personatges, no té gaire compassió d’ells, com podem llegir a la primera frase del primer llibre, Un mal començament: “Si us interessen les històries amb finals feliços, val més que llegiu un altre llibre”. Tota una declaració d’intencions en uns llibres que no han tingut la sort editorial que es mereixen al nostre país!

Si penseu que les emocions que podeu sentir a l’hora d’apropar-vos a Una sèrie d’històries desafortunades poden ser massa pels vostres cors, sempre podeu intentar llegir la següent sèrie, Preguntes equivocades, on  l’autor es decanta més pel misteri però sense deixar de banda el seu humor tan particular. 

Qualsevol de les dues opcions són vàlides també per a lectors adults, així que podeu deixar sortir al vostre infant interior amb tota tranquil·litat!


Enllaços al catàleg Aladí:

 http://aladi.diba.cat/record=b1228809~S148*cat

http://aladi.diba.cat/record=b1735857~S148*cat

 

Web de l’autor (entreu sota la vostra responsabilitat!):

 https://www.lemonysnicket.com/

divendres, 15 de gener del 2021

El misteri al voltant d'Emily Dickinson


En aquesta nova entrada volem presentar-vos un assaig que es llegeix com una novel·la de misteri, i que de ben segur us atraparà i us sorprendrà.

Es tracta del llibre La Poeta y el asesino de Simon Worrall, on se’ns explica una de les falsificacions literàries més famoses de la història.

L’autor anglès, Simon Worrall, és periodista i escriptor. Com a biògraf ha treballat les figures de Hilary Clinton, Arthur Miller, Wynona Ryder o Leonard Cohen. El llibre que ressenyem ha inspirat fins i tot un documental de la BBC.

El punt de partida ja és ben suggeridor: la vida i obra de la poeta estatunidenca més reconeguda del segle XIX, Emily Dickinson (1830-1886). Segurament un dels trets més coneguts de Dickinson fou la seva reclusió i solitud, ja que va passar els darrers 20 anys de la seva vida tancada a la casa familiar d’Amherst (Massachussets).



FONT: Emily Dickinson, als volts de 1850.

THREE LIONS/GETTY IMAGES

 

El llibre recorre les passes i ens explica el cas del falsificador i assassí, Mark Hoffmann, que va comerciar amb documents rars i va crear una sèrie d’espectaculars falsificacions relacionades amb la història de l’església mormona. Aprofitant el fet que la poeta escrivia a tot arreu que tingués a mà, va falsificar un poema desconegut d’ella, que aparegué en una subhasta de Sotheby’s l’any 1997. Tanmateix, quatre mesos més tard, es van adonar de l’engany i van tornar la falsificació.

Us animem a capbussar-vos en aquesta extraordinària història, i a la vegada a descobrir a una figura cabdal de les lletres. La seva biografia és tan o més interessant que la seva obra. A la Biblioteca de Can Mulà trobareu els seus següents poemaris:

Amherst: LXXX poemes: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/adickinson%2C+emily/adickinson+emily/1%2C1%2C3%2CB/frameset&FF=adickinson+emily+++++1830+++++1886&1%2C%2C3/indexsort=-

Aquesta és la meva carta al món: poemes escollits: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/adickinson%2C+emily/adickinson+emily/1%2C1%2C3%2CB/frameset&FF=adickinson+emily+++++1830+++++1886&2%2C%2C3/indexsort=-

Preferiría ser amada: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/adickinson%2C+emily/adickinson+emily/1%2C1%2C3%2CB/frameset&FF=adickinson+emily+++++1830+++++1886&3%2C%2C3/indexsort=-

dijous, 7 de gener del 2021

Fons de Pau i Solidaritat

Sabíeu que a la biblioteca tenim un fons especialitzat en Pau i Solidaritat? 

Doncs sí, tenim un apartat de llibres especialment dedicat a temàtiques solidàries, a la pau, al comerç just, a l’ajuda internacional, a les ONGs, als drets humans, i a molts més temes relacionats. Us oferim aquest fons on a més de llibres tenim novel·les, còmics i pel·lícules sobre el tema.

A més a més participem en un programa  anomenat Biblioteques sense Fronteres, compromeses amb un món més just, sorgit de la col·laboració entre el Servei de Biblioteques i  l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament.

El Programa cada any gira entorn d’una temàtica concreta, aquest 2020 la temàtica que s’ha treballat és Les Economies Transformadores: comerç just, finances ètiques i economia social i solidària. 



Us adjuntem les webs del Programa per si voleu saber-ne més:

Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament: 

http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/inici/ 

http://cooperaciocatalana.gencat.cat/ca/actualitat/arxiu_de_noticies/Noticia/biblioteques_sense_fronteres 

 Servei de Biblioteques: 

https://biblioteques.gencat.cat/ca/el-servei-de-biblioteques/linies-dactivitat/promocio_lectura_cultura/projectes/biblioteques-sense-fronteres/

 

A continuació us oferim l’enllaç al Catàleg del llibres que tenim sobre Pau i Solidaritat:

 

Solidaritat: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat/?searchtype=d&searcharg=Solidaritat&searchscope=148&sortdropdown=-&SORT=D&extended=0&SUBMIT=Cerca&searchlimits=&searchorigarg=dSolidaritat

Pau: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dpau/dpau/1%2C9%2C33%2CB/exact&FF=dpau&1%2C11%2C/indexsort=-

Drets humans: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/ddrets+humans/ddrets+humans/1%2C10%2C39%2CB/exact&FF=ddrets+humans&1%2C14%2C

Cooperació: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dcooperaci{u00F3}/dcooperacio/1%2C20%2C55%2CB/exact&FF=dcooperacio+internacional&1%2C22%2C/indexsort=-

Consum responsable: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dconsum+responable/dconsum+responable/-3%2C0%2C0%2CB/exact&FF=dconsum+responsable&1%2C9%2C/indexsort=-

Ajuda humanitària: http://aladi.diba.cat/search~S148*cat?/dAjuda+humanit{u00E0}ria/dajuda+humanitaria/-3%2C-1%2C0%2CB/exact&FF=dajuda+humanitaria&1%2C8%2C





Esperem que us agradin i bona lectura!