dijous, 26 de juny del 2025

Nedar a la natura

Ja s’acosta l’estiu i pensem en com ens refresacarem, està clar que l’aigua és un dels mitjans en que pensem, les piscines, platges, els rius o fer un glop d’aigua ben fresca; el que no tenim gaire en compte és que l’aigua la tenim a l’abast tot l’any faci fred o calor. Us suggerim aquest cop una lectura aquàtica amb aquest lllibre:

“Nadar en aguas abiertas”

                                   

https://aladi.diba.cat/record=b2092730~S171*cat

 

Si pensaves que sabies totes les opcions que tens per gaudir de l’aigua durant l’any, segur que amb aquesta lectura tens noves idees, com ara nedar en un entorn natural amb un guia, nedar a la nit o a l’hivern, fins i tot fer alguna competició.

Simon Griffiths, l’autor de l llibre, fundador i editor de la revista Outdoor Swimmer, també toca temes de seguretat, prevenció i eines per gaudir de la natació a l’aire lliure sense riscos. Us deixem l’enllaç a la seva web:

https://outdoorswimmer.com/featured/swims-that-shaped-me-simon-griffiths/

 

Llibres sobre la natació a la Xarxa de Biblioteques:


Vuit graus : els nedadors d'hivern / Jordi Ballart

https://aladi.diba.cat/record=b2106910~S171*cat

Nadar al aire libre : 60 lugares mágicos para inspirarte / autores: Adam Skolnick [i 26 més]

https://aladi.diba.cat/record=b2080704~S171*cat

La Travessia infinita : la història real de fortalesa i superació d'en Jere Mateo / Adam Martín Skilton

https://aladi.diba.cat/record=b2078111~S171*cat

El Nadador como héroe / Charles Sprawson ; traducción del inglés de Lorenzo Luengo

https://aladi.diba.cat/record=b2049503~S171*cat

dimarts, 17 de juny del 2025

La vida pot ser dolça sense sucre

 


Actualment el sucre està present a qualsevol dieta. I és que el trobem en molts més productes dels que ens imaginem. A part dels aliments que tots coneixem com són els dolços o els pastissos també està present als processats com poden ser begudes, làctics, cereals, salses, medicaments o el tabac.

Alguns estudis científics expliquen que el sucre blanc pot provocar addicció si no es pren de forma moderada i pot derivar en malalties com per exemple l'obesitat, la diabetis, migranyes o fins i tot depressions entre d’altres. El sucre no aporta res a l’organisme ni vitamines ni minerals i el seu excés de consum pot provocar a la llarga problemes de salut.

Tot això ho explicat l’autora del llibr que us proposem "La vida és més dolça sense sucre" de Sandra Ribalta, diplomada en nutrició humana i dietètica a la Universitat Ramon Llull. També té altres estudis especialitzats en alimentació natural i nutrició esportiva. Pertany al Col·legi de dietistes-nutricionistes de Catalunya i actualment es dedica a fer assessorament nutricional. A més a més, també és docent i divulgadora sobre temes com la salut, nutrició, dietètica i higiene alimentària en diferents centres educatius.

T’animes a buscar-lo a la biblioteca? A la teva biblioteca ho trobaràs!

La vida és més dolça sense sucre

dimarts, 10 de juny del 2025

Addictes a l’estètica



No és cap secret que la nostra societat està captiva d'estàndards de bellesa cada vegada més inabastables i, sobretot, més globalitzats. Qualsevol passejada pel carrer permet observar fins a quin punt l’estètica està present a les nostres vides. Ja es veu com habitual fer-se les ungles, anar a la perruqueria contínuament o comprar de forma compulsiva tot tipus de roba (normalment a través de botigues en línia i de marques de preus baixos que permet entrar en un cicle infinit de compres). Si a això afegim el poder de les xarxes social creant tendències contínues i la possibilitat de fer servir filtres per crear avatars atractius de nosaltres mateixos, ja podem assumir que estem completament dominats pel sistema. Més encara quan s’ha aconseguit imposar aquestes “imposicions” estètiques al gruix de la població. 


Tot i això són les dones les que encara pateixen més aquesta pressió social. Per això aquesta vegada hem volgut recuperar un assaig de l’autora Naomi Wolf anomenat El mito de la belleza, una obra que sorprèn perquè va ser publicada l’any 1990 (fa trenta-cinc anys, que es diu ràpid). Hores d’ara, la lògica ens podria dir que aquest llibre podria ser superat pel temps. Però, lluny d’això, és la realitat la que ens fa veure que la pressió de la indústria  de l’estètica és més actual que mai. Algú podria afegir que “malauradament” però està clar que hi ha un gruix de la població que ha abraçat aquesta forma de vida d’una forma quasi religiosa. 


El concepte bàsic del llibre gira al voltant de com en una societat on la dona ha anat guanyant cada vegada més presència aquest procés ha anat acompanyat de la creació d’estàndards estètics pot realistes degut a la pressió dels mitjans de comunicació (i recordem que quan Naomi Wolf va escriure el llibre no existien les xarxes socials.).


Com dèiem, un llibre més actual que mai i d’obligada lectura per entendre com funcionen certes tendències socials que marquen la nostra existència.


Enllaç al catàleg Aladí:


dissabte, 7 de juny del 2025

Cremar-ho tot


Mike Curato
és un il·lustrador i escriptor sobretot de llibres infantils i juvenils, aquí a la biblioteca tenim el preciós àlbum El petit Elliott a la gran ciutat però, avui us proposem la lectura d'un còmic que porta per títol Incendiari. Curato parteix de la seva experiència vital per deixar-nos entrar a les vicisituds d'un noi en plena adolescència, una fase de transformació, conflicte, 
impulsivitat, de reconèixer-se a un mateix i també als altres. 

D'entrada sembla la típica història d'un grup d'adolescents d'acampada al mig de la natura però, és una narració punyent on la violència estructural alimentada de prejudicis intenta devorar a un jove que està descobrint qui és, la seva sexualitat i els seus sentiments. Tanmateix, s'escolen contínuament pinzellades d'humor i sobretot, d'amor. Com a la vida mateixa.

I és que per molt que desitgem que avui en dia tot estigui "normalitzat", moltes persones continuen patint per no poder expressar lliurament la seva identitat, la seva sexualitat i els seus sentiments. 

Cliqueu AQUÍ per veure'n la disponibilitat a la Xarxa de Biblioteques de la Diputació de Barcelona


dimarts, 20 de maig del 2025

Píndola

Amb aquest nom potser pensareu que parlarem avui de medicaments o farmacèutiques. Doncs no! Ens referim a petites dosis de coneixement que s'anomenen de la mateixa manera. Els darrers anys hi ha una certa tendència a oferir informació sobre temes concrets en aquest format, senzill i pràctic. Podem trobar-ne sobre matemàtiques, literatura o ciències, de fet se’n poden trobar de qualsevol tema. Aquest cop us parlarem sobre píndoles culturals.

Recentment ens ha arribat a la biblioteca el llibre Píldoras culturales de Martín Escolar (Madrid, 1991) va estudiar Humanitats, després de fer un màster de crítica cinematogràfica i  va obtenir un Grau Superior de Realització en Cine i TV. El seu gust per la cultura i el coneixement el portà a participar al concurs “Saber i Ganar” i a escriure aquest llibre. 

 


Píldoras culturales : un universo de cultura en 200 pequeñas dosis / Martín Escolar

https://aladi.diba.cat/record=b2091799~S171*cat

Descobrireu moltes curiositats culturals del nostre entorn, de quadres famosos o del passat de la humanitat, no dubteu a endur-vos el llibre en préstec, demaneu-lo al taulell de l’Àrea General de la Biblioteca!

 Llibres sobre píndoles a la Xarxa de Biblioteques:

Píndoles científiques / Jaume Puigbò

https://aladi.diba.cat/record=b2082517~S171*cat

Píndoles de meditació per començar el dia / Regina Ferrando i Ferran ; il·lustracions: Joan Soria

https://aladi.diba.cat/record=b2011791~S171*cat

Pequeñas píldoras de fantasía / Eva María Rafecas ; con ilustraciones de Conxi Rafecas y prólogo de Ricard López

https://aladi.diba.cat/record=b2051717~S171*cat

 

dijous, 15 de maig del 2025

Aspectes de la ciència que mai t’han explicat


El llibre que us presentem, Eso no está en mi libro de ciencias, ens parla d’una manera amena i entenedora de temes complexos com, per exemple, qui ha inventat la tecnologia que usem diàriament. L’autora, Kate Nelly, també explica les lleis de la natura que són eines bàsiques per entendre com funciona la Terra. Entrant en matèria, en aquest assaig es descriuen diferents descobriments científics com per exemple la mecànica newtoniana, la teoria d’Einstein sobre la relativitat i la teoria de l’evolució entre d’altres investigacions. L’escriptora ens ho narra des d’un punt de vista més entretingut i amb certa intriga sobre aspectes que no s’expliquen a les escoles o instituts. Ens qüestiona diversos temes com: quina importància té el descobriment de la taula periòdica dels elements?  Com es van convertir la aspirina i la penicil·lina en un medicament? Qui va inventar la televisió? I d’Internet? Aquest llibre és per tu si t’interessa ciència però encara no t'hi has apropat.

Per posar-vos en context l’escriptora Kate Nelly està especialitzada en temes de no ficció, entre ells la salut, negocis, psicologia juvenil, gestió del temps tant personal com empresarial i també ha escrit sobre seguretat personal. Aquesta autora no disposa de bloc o web personal i tota la informació que trobareu serà en aquest llibre.

El podreu trobar a la biblioteca Can Mulà. T’animes agafar-lo?

dijous, 8 de maig del 2025

Viatjant amb la panxa!

 



La interculturalitat és un concepte que es pot treballar de moltes formes i curiosament un dels camps que ha fet més per afavorir la coneixença d’altres cultures és la gastronomia. Només hem de valorar com ha estat d’important a l’hora de valorar altres cultures llunyanes el fet de poder accedir a la cuina xinesa, japonesa o mexicana. Són propostes culinàries que ens transporten a països llunyans i sobretot ens permeten, a partir de les nostres papil·les gustatives, fer un primer tastet de la seva forma d’entendre el món.


Així que per què no fer el mateix amb els infants i treballar la interculturalitat a través de la cuina? Estem en un moment on el públic infantil (gràcies a alguns programes de televisió també s’ha de dir) s’ha apropat massivament al món de la cuina. No són poques les famífies que converteixen el procés de cuinar en una dinàmica familiar molt propera als tallers i, més important, s’ho passen la mar de bé!


Per aquest motiu en aquesta entrada us recomanem el llibre Una cocina tan grande como el mundo amb text d'Alain Serres i il·lustracions Zaü un volum que ens apropa la cuina de fins a vint-i-cinc llocs diferents entre els que podem citar països com el Vietnam, Australia o Senegal. Cadascun d’aquests països o indrets compta amb una fitxa que ofereix entre dues o tres receptes (per fer un total de seixanta). Les propostes venen acompanyades per algunes informacions culturals de cada país per fer el viatge més complet i, com deien al principi, apropar-nos una mica més les diferents cultures del món.


Enllaç al catàleg Aladí:


dimecres, 30 d’abril del 2025

Ai, las! De trobadors, amors i tragèdies

Que Catalunya va ser un país de joglars i trobadors tothom en té coneixença i tres d'anomenats Guillem els més coneguts. Avui us volem fer cinc cèntims d'un dells, en Guillem de Cabestany i un llibre que recull les seves composicions Cançons, vida i llegenda del cor menjat

Encara que no hi ha gaire referències històriques es creu que no era d'origen noble i hauria nascut cap a mitjans del segle XII. De les seves composicions només es conserven les dedicades a la seva enamorada, la dama Saurimonda nascuda cap al 1176 i esposa i vídua de tres nobles del Rosselló: Ermengol de Vernet, Ramon de Castell Rosselló i finalment, Ademar de Mosset. 

Una de les cançons que trobareu al llibre Cançons, vida i llegenda del cor menjat és precisament La llegenda del cor menjat atribuïda a molts autors al llarg del temps però, durant molts segles va ser de la mà de Cabestany que es va fer coneguda no només arreu dels Països Catalans, donat que es va estendre que era el propi Cabestany i la dama Saurimonda els protagonistes. Fet del ressó de la cançó són les referències d'autors tan distants en el temps com Petrarca o Stendhal. 

L'editorial Barcino ens ofereix la primera versió catalana moderna de totes les composicions que s'han conservat del trobador.

Consulteu-ne la disponibilitat a les biblioteques de la Xarxa de la Diputació de Barcelona clicant AQUÍ



dijous, 10 d’abril del 2025

Quin avorriment...

Avui parlem de l’avorriment, és un sentiment que tots coneixem, la rutina, el dia a dia i la manca de motivació son factors que el provoquen. Les conseqüències més freqüents, el mal humor, l’apatia o el cansament. D’altra banda estudis sobre el tema demostren que és un incentiu per a fomentar la creativitat i la imaginació tant en nens i nenes com en adults. Segons la nostra personalitat i manera d’enfocar el tema en podem treure profit abans que ens engoleixi i es converteixi en un problema.

A la biblioteca tenim un llibre que en parla detalladament “ La enfermedad del aburrimiento” de Josefa Ros Velasco investigadora especialitzada en Estudis de l’Avorriment a la Universidad Complutense de Madrid. Trobarem informació sobre la evolució de l’avorriment al llarg del temps, des de l’Edat Antiga fins els nostres dies i mètodes per a treure’n profit.

                                           

https://aladi.diba.cat/record=b2014316~S171*cat


Llibres i pel·licules sobre el temps a la Xarxa de Biblioteques:

El Arte de saber aburrirse / Sandi Mann ; traducción de Manu Manzano

https://aladi.diba.cat/record=b1853526~S171*cat

 Jo no m'avorreixo (gairebé) mai / Anna Milbourne ; il·lustracions: Asa Gilland ; traducció: Melissa Arcos Percy i Maya Busqué Vallespí

https://aladi.diba.cat/record=b2052719~S171*cat

 Me aburro / Shinsuke Yoshitake

https://aladi.diba.cat/record=b1917515~S171*cat

dimarts, 1 d’abril del 2025

Bruixa!

 


Amb A la foguera! L'escriptora Carla Vall i Duran fa una descripció històrica des d’un punt de vista feminista sobre les caceres de bruixes. Així investiga els judicis que van patir les dones acusades de bruixeria, intenta demostrar fins a quin punt eren innocents i com les van jutjar bàsicament perquè eren dones. 

L’advocada fa una extens estudi per explicar els judicis que van rebre aquestes dones de manera injusta. Per exemplificar aquests fets, se’ns mostren casos com la bruixa Margarita Devesa que fou una de les primeres bruixes, la vampira del Raval anomenada Enriqueta Martí o Helen Duncan l’última jutjada per bruixa en el segle XX. La intenció d’aquest llibre es dignificar aquestes dones i donar respostes a diverses preguntes que es poden plantejar com per exemple: Per què se les anomenava bruixes? Què feien per ser condemnades? Qui les titllava amb aquest nom? A qui li interessava aquests judicis? Qui obtenia avantatges amb elles? Quin és el grau de coneixença sobres els fets de la gent en general? Tot això i molt més ho trobaràs en aquest assaig que et transporta al passat per explicar-te la cacera de les bruixes i el procés de vindicació.

Per posar-vos en context, l’autora Carla Vall i Duran és advocada i criminòloga. Treballa com a docent i té experiència en l’àmbit dels drets humans. A part d’això, defensa a les dones de violència masclista i ofereix assessorament a diferents ajuntaments en matèria de seguretat. A part d’aquest llibre que us presentem també ha escrit d’altres com els que enumerem a continuació: Trenqueu en cas d’emergència (Univers), No mentiràs (Fragmenta)

T’animes a agafar-lo a la biblioteca

A la foguera!

dimarts, 25 de març del 2025

Aquest detectiu tan peculiar



La sèrie negra és un dels gèneres més tradicionals i exitosos de la novel·la. Però s’ha escrit tant sobre detectius i misteris que trobar un angle diferent no sempre és fàcil. Fugir del típic detectiu solitari, bevedor i amb problemes personals pot semblar una missió impossible a vegades. Al cap i a la fi, ens agrada la figura del personatge maleït i perdedor que amb les seves pròpies regles (que no sempre coincideixen amb la legalitat) aconsegueix posar una mica d’ordre i justícia en un món fosc i perillós.


Però quan el gènere cau en mans d’escriptors com l’anglès G.K. Chesterton (1874-1936) ja podem imaginar que, si més no, ens trobarem davant d’una aproximació peculiar. L’autor d’obres tan carismàtiques com L’home que fou dijous o El club dels negocis estranys no es podia limitar a seguir les normes bàsiques de les històries de misteri. Així que va optar per un personatge a les antípodes dels clàssics protagonistes: en les seves històries curtes el protagonista és el pare Brown un mossèn catòlic que gràcies a la seva comprensió de la natura humana i, amb unes dots més intuïtives que racionals, es converteix en un detectiu ben eficaç i amb una humanitat ben propera al lector. Amb aquest punt de partida ja podem imaginar que ens trobem davant d’una sèrie negra més aviat “blanca” (que en alguns punts poden recordar les obres de la francesa Fred Vargas) i que permet gaudir d’unes bones històries de misteri en la seva accepció més clàssica. 


A nivell d’edició no podem deixar de destacar que, en aquest cas, us estem recomanant l’edició integral que va publicar l’editorial Acantilado amb el títol Los relatos del Padre Brown i que recopila els cinc llibres originals. Una presentació de luxe de la mà d’una editorial de qualitat per a un autor de culte. Un imprescindible!



Enllaç al catàleg Aladí:

dimarts, 18 de març del 2025

Totes les vides de Lee Miller

Potser no heu sentit mai a parlar de la fotògrafa Lee Miller, però tant si la coneixeu com si no, us proposem la lectura d'una novel·la fascinant al voltant de l'extraordinària vida d'aquesta dona pionera als anys 40 del segle XX. 


Miller va abandonar una vida glamurosa com a model icònica a nova York per ser fotografa a París i després corresponsal de guerra acreditada per l'exèrcit d'Estats Units. Amb la seva càmara va capturar el drama i la humanitat a la Segona Guerra Mundial, les seves impactants fotografies del Dia D, la liberació de París i els camps de concentració continuen sent registres històrics de vital importància. 

La lectura que us recomanem és La edad de la luz de l'escriptora nord-americana Whitney Scharer, el llibre ens presenta una Lee Miller envellida i consumida per l'alcohol que amb desgana ha d'escriure un article per a la revista Vogue sobre la seva turbulenta relació amb l'artista i pioner de la fotografia abstracta Man Ray.  A través d'un passeig pel París dels anys 30 i 40, anem descobrint el retrat d'una dona de gran talent i valentia però, immersa en una lluita interna de contradiccions i inseguretats.                                                                                                           Fotografia: National Geographic

Si voleu saber la disponibilitat del llibre o veure què més hi ha a les biblioteques de la Xarxa sobre Lee Miller cliqueu AQUí.

I si us ve de gust, podeu veure el biopic protagonitzat per la Kate Winslet que s'acaba d'estrenar als cinemes: Lee




dilluns, 10 de març del 2025

"El Jove Moriarty i el misteri del Dodo"

La recomanació d’aquesta setmana va dirigida a les noies i nois a partir de 10 anys. Es tracta de la història que porta per títol: “El Jove Moriarty i el misteri del Dodo”, de l’escriptora madrilenya Sofía Rhei.

Si us heu adonat, el protagonista és James Moriarty, l’enemic del conegut Sherlock Holmes, que ja de ben petit apunta maneres resolent un cas a casa seva amb l’ajuda del seu amic John Watson, i tot sigui dit, de la seva no tan estimada germana, Arabella.

La particularitat de l’obra és que introdueix personatges i fets que van passar en realitat, que se situen en el segle XIX i en el context britànic. Així, apareixen noms com el reverend Dodgson, que coneixem com l’escriptor Lewis Carroll i la seva obra més coneguda “Alícia en terra de meravelles”, i a qui Rhei fa un cluquet d’ull fent aparèixer les tres germanes Liddell; i també al naturalista, Charles Darwin. Així mateix, s’inclouen apunts d’invents i artefactes de l’època, com ara el periscopi, l’electroimant, les primeres càmeres de fotos, la locomotora de joguina Birmingham Dribler, o la primera ploma estilogràfica. I no oblidem el dodo, l’espècie d’au extingida, que té un paper principal en la història. De tot plegat, ens deixa un reguitzell de dades històriques, que de ben segur que per als més curiosos voldreu llegir i saber-ne més coses.

Per acabar, si us agraden les històries de misteris i detectius, aquest llibre no us decebrà, ja que pren com a referents altres històries clàssiques del gènere que et fan submergir en una altra època, tot intentant resoldre les pistes a mida que se segueix la lectura.




Disponibilitat al Catàleg Aladí: El Jove Moriarty i el misteri del Dodo  

dimarts, 4 de març del 2025

HISTÒRIA DE L’OR

Tothom qui més qui menys hem escoltat allò de “la febre de l'or”. Per saber d’on ve aquesta frase ens situem a la Califòrnia de 1848 fins aproximadament el 1960. El descobriment d’un jaciment  en aquest estat nord-americà va provocar una allau d’immigrants americans, sobretot. I és que l’or també anomenat “el metall dels déus” ha estat present al llarg de la història de diferents cultures i fins i tot, a la ciència. En aquest llibre ens endinsem en el paper que ha tingut al llarg del temps, anècdotes, personatges i usos sobre aquest metall preciós. 

L’escriptor, Alejandro Navarro, madrileny, bioquímic i doctor en Ciències Econòmiques i Empresarials, és directiu d’empreses relacionades amb el petroli i les energies renovables, actualment també és professor, investigador i expert en creació d’empreses. Navarro ens convida a llegir aquest llibre fascinant, il·lustrat amb imatges antigues, fotografies i retrats relacionats amb aquest metall. Bona lectura!

https://aladi.diba.cat/record=b2088091~S171*cat

 

Llibres relacionats a la Xarxa de Biblioteques:

El Oro : historia de una obsesión / Peter L. Bernstein

https://aladi.diba.cat/record=b1252704~S171*cat

El Libro del oro : narración para niños / por Maud y Miska Petersham

https://aladi.diba.cat/record=b1148892~S171*cat

La Tierra de los tesoros tristes : la maldición del oro y la coca en la historia de Colombia / Simón Posada

https://aladi.diba.cat/record=b2041716~S171*cat

Mina de oro Serra Pelada / Sebastião Salgado

https://aladi.diba.cat/record=b1981965~S171*cat