Tothom coneix la llegenda de Sant Jordi des de la perspectiva del noble cavaller, però, i si escoltem el que ens tenen a dir els altres personatges? Les versions poden multiplicar-se: des de princeses independents que no necessiten ser salvades, cavallers tips de fer-se de valents, dracs vegetarians i amables farts de ser dolents fins a un poble que es mobilitza i lluita junt per salvar-se d’un rei tirà. Amb un toc d’humor i lliure de clixés, us deixem uns quants llibres per aquesta Diada que reinterpreten i capgiren la llegenda de Sant Jordi i ens obren pas a una reflexió sobre els estereotips de gènere, l’empatia i la importància de no jutjar per les aparences.
Qui diu la veritat?: la versió de la princesa ; Qui diu la veritat?: la versió del drac, de l’autora Montserrat Balada, i publicat per l’editorial El Cep i la Nansa, el 2023. En aquest llibre trobaràs dues versions de la llegenda de Sant Jordi. D’una banda, la versió de la princesa i, capgirant el llibre, trobaràs la versió del drac. Vols conèixer la llegenda des del punt de vist d’aquests personatges? Sembla que ni la princesa ni el drac no eren com ens pensàvem.
La revolta de Santa Jordina, de David Fernández, editat per Ara Llibres el 2019. En aquesta adaptació de la llegenda de Sant Jordi no hi ha princeses anònimes i indefenses ni grans cavallers. Aquesta és la història d’un poble tip de viure sota les ordres d’un rei tirà. Amb por de perdre els seus privilegis el rei demana al Drac Mercat que l’ajudi. La protagonista d’aquest conte, la Santa Jordina, una noia empoderada, decideix rebel·lar-s’hi i aconsegueix mobilitzar tot un poble contra el rei tirà i el Drac Mercat.
Santa Jordina, una versió de la llegenda de Sant Jordi editada per La Galera, el 2017, i escrita per Inés Macpherson i il·lustrat per Pilarín Bayés. Fa molts anys hi havia una noia disposada a salvar el seu poble d’un drac malvat. Cap no s’ho creia que fos capaç, però la Santa Jordina va confiar en ella mateixa i va llençar-se a l’aventura. Resulta que res no era com semblava.
La Jordina i el drac Parrac, una adaptació de Pep Molist, editada per Baula el 2017. Aquesta, pot ser, és la història més allunyada a la llegenda tradicional, però no per això la menys vàlida. En Parrac, el fill orfe del drac de Sant Jordi, ha estat adoptat per la Jordina i el seu pare. Com que és un drac, i tots els dracs són dolents, oi?, tothom li tenia por. Però, la Jordina l'ajudarà a demostrar al seu poble que de vegades les aparences enganyen i que Parrac és un drac bondadós que només vol és ajudar a qui ho necessiti.
Sant Jordi a la cova del drac, aquesta versió ens arriba de la mà del col·lectiu Vivim del Cuentu, i ha estat il·lustrat per Rocío Bonilla i editada per Baula el 2014. Aquí trobareu els personatges i el relat clàssic capgirats com un mitjó. Una vila aterrida per un drac que cruspeix persones, un cavaller poruc i una princesa valenta que buscant una solució descobreix el veritable secret del drac i salva el poble. Però quin és el secret que amaga el drac a la seva cova?
La Llegenda de sant Jordi...
explicada pel senyor drac! Un llibre de Carles
Sala i Vila amb il·lustracions de Carole
Hénaff, i publicat per l’editorial Cruïlla,
el 2012. Aquí teniu una altra versió, un drac vegetarià que només menja
falgueres, una estreta
amistat entre el cavaller i el drac i una princesa que casar-se amb ella, més
que una recompensa, es presenta com un càstig.
Enllaços al
catàleg Aladí:
- Qui diu laveritat? : la versió de la princesa ; Qui diu la veritat? : la versió del drac
- La revolta de Santa Jordina
- Santa Jordina
- La Jordina i el drac Parrac
- Sant Jordi a la cova del drac
- La Llegenda de Sant Jordi... explicada pel senyor drac!
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada