dimecres, 20 de març del 2024

El Japó: llengua, cultura i molt més





Si preguntéssim pels països que més interessen als catalans, estem segur que el Japó estaria molt ben situat en la classficació. Ja fa dècades que la seva cultura ens fascina, ja sigui gràcies a les pel·lícules de Kurosawa, els samurais,  la seva gastronomia o escriptors com Haruki Murakami. Però un dels fenòmens que més ha ajudat a exportar la cultura japonesa ha estat sens dubte, el manga i l’anime. Podríem remuntar-nos a la influència del desaparegut Akira Toriyama, però un cop el còmic japonès va tenir continuïtat al nostre mercat editorial l’interès pel Japó va augmentar exponencialment i, sobretot, va provocar que molts catalans s’interesessin pel seu idioma. Aquestes ganes d’aprendre japonès, un idioma que requereix un esforç considerable, segueix present avui en dia entre el jovent català, però en el seu moment va haer un parell de noms que van demostrar als fans del manga que amb esforç es podria arribar a ser un professional d’aquest idioma: estem parlant de Marc Bernabé i Verònica Calafell que van perfeccionar el seu nivell de l’idioma vivint al Japó per després tornar a les nostres terres per continuar la seva carrera professional sempre al voltant de la llengua japonesa.


Tot i això, avui només ens centrarem en Marc Bernabé per recomanar dues de les seves obres. La primera, Japonès en vinyetes, un llibre que fa servir el manga com a eina per aprendre l’idioma i permet d’una manera molt gràfica començar a practicar i a entendre el japonès. És un llibre que ha tingut un èxit considerable com demostra la seva traducció a l’anglès i que és un bon exemple de l’ús didàctic del còmic. En segon lloc voldríem destacar l’obra Japón: manga, traducción y vivencias de un apasionado del país del sol naciente, un llibre que parteix de la seva vessant més personal després de viure a l'arxipèlag japonès i ser testimoni en primera persona de la cultura i de la societat japonesa. En definitiva dos llibres, que podríem considerar complementaris i que ens permeten adquirir un coneixement important sobre el Japó i la seva llengua.


Enllaç al catàleg Aladí:




dijous, 14 de març del 2024

El feminisme, motor del canvi


 

Sílvia Claveria presenta un llibre sobre el feminisme des d’un punt de vista actual i també històric. El feminismo lo cambia todo fa un recorregut a través del temps on s’explica els inicis del moviment feminista i les seves protagonistes. També fa esment a totes les tendències actuals per tenir consciencia de les necessitats i reivindicacions de les dones a la societat i quin és el futur. Amb motiu del dia de la dona ens ha semblat interessant parlar sobre aquest assaig per poder entendre la lluita feminista des d’un punt desenfadat, però rigorós en el contingut. L’autora usa un llenguatge amè amb vinyetes divertides per acompanyar a les explicacions històriques. A part d’això també s’introdueixen termes nous que potser no son del tot populars per tothom com per exemple: manterruption, mansplaining manologue entre d’altres. Si vols saber-ne més el trobaràs disponible a la biblioteca a una exposició sobre la dona.

Per posar-vos en context Silvia Claveria actualment es professora a la Universidad Carlos III de Madrid. Va estudiar Ciències polítiques a la Universitat Pompeu Fabra i va fer la seva tesis sobre les dones als càrrecs públics. En les seves investigacions posa de manifest les desigualtats de gènere que existeixen a la política i en altres àmbits. Alhora també fa col·laboracions a diferents mitjans de premsa com per exemple Ara, Sentit Crític, PolitikonEl País. 

Per saber-ne més pots consultar la seva web:

https://www.silviaclaveria.com/inicio

Per agafar-lo a la biblioteca:



 

dimecres, 6 de març del 2024

Heroisme sense herois

A la literatura portuguesa dels darrers anys ocupa un lloc destacadíssim la novel·la que avui ens ocupa, no només per la seva gran qualitat literària sino perquè ens presenta les guerres colonials a través d'una perspectiva femenina: La Costa de los murmullos de Lidia Jorge.

Publicada al 1992, va ser un èxit de vendes i de crítica a tota Europa, encara que al nostre país durant anys ha estat una novel·la difícil de trobar a les llibreries i fins i tot, a les biblioteques. Ha estat reeditada al 2021 i la tenim disponible al nostre fons.

La gran narradora de la història és Eva Lopo, que torna 20 anys després a Àfrica després del seu primer contacte quan va acompanyar al seu marit, un soldat portugués que combatia la rebelió africana al nord de Moçambic. És un relat cru i descarnat sobre el conflicte des del punt de vista de les famílies dels soldats portuguesos i com les atrocitats i la violència que van viure van afectar no només les relacions amb la població nativa sino també amb les pròpies famílies. Els mitjans de comunicació, el cinema o la literatura ens han mostrat en quines condicions tornaven els soldats americans de Vietnam, però poc o res se n'ha parlat de les tropes portugueses que tornaven de Moçambic als anys 60 i 70 del segle passat orfes d'una pàtria que els va llençar a la violència més cruel.