dimarts, 2 de maig del 2023

Una comèdia fantàstica

 


Quan pensem en literatura fantàstica és habitual que ens vingui a la ment escriptors com Tolkien o nissagues com Cançó de Gel i Foc. Però la fantasia ofereix molts més registres. Autors com Neil Gaiman, Joe Abercrombie o N.K. Jemisin permeten expandir els límits del gènere cap a direccions molts diferents. I l’humor també pot estar present. Això sí, el màxim exponent de la fantasia humorística és dífícilment imbatible: estem parlant de l’escriptor anglès, ja desaparegut malauradament, Terry Pratchett i la seva monumental nissaga del Discmón.


La premissa és relativament senzilla: basant-se en el mite hindú d’Akupara, Pratchett va imaginar el Discmón on una tortuga viatja per l’espai amb quatre elefants que sostenen un món pla en forma de disc. En aquest esbojarrat món totes les lleis i temes habituals de la fantasia passen pel punt de vista de la comèdia. Els mags són els personatges més egoistes i inútils que el lector pot imaginar, no hi ha grans guerrers ni grans ciutats (perquè la capital Ankh-Morpork no és precisament Camelot) per no parlar del bibliotecari de la Universitat Invisible transformat en simi o d’un dels grans personatges com és LA MORT (que parla en majúscules). Tot això, sense deixar de ser llibres que poden tractar temes com la religió, el poder, els esports, els contes tradicionals o països fantàstics però terriblement propers. 


Així que amb aquests elements barrejats amb un humor d’aquells anglesos tan peculiars només poden sortir llibres espectacularment divertits. I tot que la nissaga completa són 41 novel·les, Pratchett va ser prou llest com per elaborar cicles amb personatges diferents. Cada lector té, així, la possibilitat d’experimentar el Discmón segons el seu gust més personal. 


A nivell editorial també podem destacar que, per primer cop, podem trobar les seves obres en català gràcies a l’editorial Mai Més. Tot s’ha de dir, que les cobertes “juvenils” no us enganyin, els llibres de Pratchett són fantasia amb totes les lletres!


A més, qui li anava a dir a Pratchett que, partint d’una idea mitològica amb un disc pla encara ara sortiria gent negant la forma rodona de la Terra. Allà on estigui segur que Terry Pratchett s’està fent un fart de riure.


Us deixem alguns enllaços a llibres de Terry Pratchett a la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura:


0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada