El realisme sempre ha estat molt present en el gènere de la novel·la. Amb aquesta visió com a base molts escriptors han intentat que les seves obres fossin, encara que des de la ficció, el més “reals” possibles. Algunes vegades han fet servir, directament, la vida com a inspiració amb l’esperança d’executar històries propers i punyents. Fins i tot reivindicatives. Uns altres, com hem pogut veure amb la darrera Premi Nobel Annie Ernaux, fins i tot han basat la seva carrera a partir de relatar la seva pròpia existència. En aquest cas la mateix escriptora es converteix en la “matèria” dels llibres.
Tot i això, retratar la realitat és més fàcil plantejar-ho que fer-ho. Molts ho han intentat i no tothom ho ha aconseguit per molt “simple” que pugui semblar la idea. Però també tenim vertaders mestres a l’hora de retratar el món que ens envolta. I un d’aquests va ser el genial Raymond Carver. Aquest autor nord-americà pràcticament va crear un subgènere de la narrativa realista a partir dels seus contes: unes petites peces narratives que funcionen com un rellotge sense artificis ni elements superflus amb un llenguatge simple i directe. Més encara, la seva “fòrmula” va arribar a ser tant original i precisa que els relats no tenen ni principi ni final clars. Carver ens transporta a un moment concret de la vida dels seus personatges i ens fa partícips de les experiències que, normalment, són força rutinàries. I no hi ha més real que la rutina diària, no?
Amb aquesta premissa, és cert que Carver no és un escriptor per als lectors que busquen una història completa perquè has de saber entrar en la seva proposta i acceptar que la vida dels protagonistes continua més enllà de l’instant que hem pogut entreveure. Però amb aquesta forma d’escriure Raymond Carver va aconseguir, com no ho ha fet cap altre escriptor, que els seus relats fossin fidels retrats de la vida que ens envolta. A la Biblioteca Can Mulà - Jordi Solé Tura tenim la sort de comptar amb un volum que recopila tots els seus contes. Una intensa dosi de realitat en forma de llibre.
Enllaç al catàleg Aladí:
0 comentaris:
Publica un comentari a l'entrada