dimarts, 31 de gener del 2023

L'ABC del rock fet per dones


Agafem del prestatge un petit llibre escrit des d'una perspectiva feminista que condensa la història del rock fet per dones que malauradament, massa sovint ha estat invisibilitzat.

Aquest recull ens ofereix una gran oportunitat per compartir-lo amb les joves i així  descobrir qui eren l'Aretha Franklin, Debby Harry o Janice Joplin. Totes dones pioneres que van obrir camí a les que ara omplen les xarxes socials. Uns camins que no sempre van ser fàcils en un món, el musical, construït des de l'androcentrisme

Aquestes rockeres a través de les cançons o una imatge transgressora més enllà del gènere construït per la societat,  van ser part fonamental de les reivindicacions del moviment feminista a partir dels anys 70 del segle XX, sobretot a Estats Units.

A través de les paraules de la periodista de Santa Coloma de Gramenet Anabel Vélez Vargas i les il·lustracions de Dani Gómez nascut al barri barceloní de St. Andreu de Palomar, farem un viatge en el temps per recordar (les que vam viure el moment) o descobrir el rock fet per dones.

Aprofitem per animar-vos a donar un cop d'ull a la secció de música que trobareu al primer pis de la biblio. 

dimarts, 17 de gener del 2023

Lettering

Darrerament, a la biblioteca ens demanen molt sovint llibres sobre lettering, una tècnica de dibuix manual de lletres que també es pot anomenar retolació o "l’art de dibuixar lletres". Hem de diferenciar aquest disciplina de la cal·ligrafia o la tipografia perquè la primera contemplaria la manera que té cadascú de nosaltres d’escriure i la segona la forma particular que tenen les lletres i les característiques que tenen en comú.

Així doncs, centrant-nos en el lettering, en aquests llibres us explicaran que, per exemple, podem trobar diversos tipus de tècnica. Per exemple:

Brush lettering que implica el dibuix amb pinzell





Chalk lettering, que consisteix en dibuixar amb guix sobre pissarra





Hand lettering com la combinació de lletres dibuixades de diverses maneres






Com no, a Internet també podem trobar idees, abecedaris, plantilles i sobretot,  bons consells per a principiants com ara identificar la postura ideal per treballar, les millors eines per fer lettering i la manera correcta d’agafar el pinzell o el retolador. Cal fer esment que, des del punt de vista emocional, aquesta tècnica li serveix a molta gent per a relaxar-se, reduir l’estrès i l’ansietat. Si aquest darrer punt us interessa, a la Biblioteca de Can Mulà tenim disponible aquest llibre, entre d’altres:

https://aladi.diba.cat/search*cat/?searchtype=i&searcharg=9788413441573&searchscope=171&submit=Cercar

Trobareu més obres al catàleg Aladí:

https://aladi.diba.cat/search~S171*cat/d?Cal{u00B7}ligrafia+art{u00ED}stica

Webs i blocs d’interès:

https://www.printgrafic.net/weblog/lettering.php

https://imborrable.com/blog/que-es-el-lettering/

https://www.mundolettering.com/abecedario-lettering/

https://www.fontspace.com/category/lettering




dimecres, 11 de gener del 2023

La moda en el punt de mira

 

La sostenibilitat és un dels conceptes claus de l’economia i la societat actual,  en una època on lluitem desesperadament contra el canvi climàtic i el malbaratament de menjar, per exemple. Una de les indústries que més està sent qüestionada, a part de l’energètica, és la de la roba que aglutina, per a la seva desgràcia, un bon grapat de temes polèmics al seu voltant. Ja podem parlar de les condicions de les persones que treballen en països llunyans perquè nosaltres tinguem roba a bon preu, de la contaminació que generen les fàbriques tèxtils i del transport que implica portar contenidors des de l’altra part del món o de les compres impulsives de la gent que acaba amb armaris impossibles amb roba que pràcticament no s’ha fet servir.

Per aquests motius, el mateix sector de la moda està qüestionant-se la seva forma de treballar, aplicant per exemple el concepte de “moda circular” no només a la seva producció sinó també amb la relació que tenen amb els clients. Sota aquest epígraf podem trobar accions com la promoure una compra més responsable, vestir la roba durant més temps, reparar-la, donar-la o fer servir criteris d’impacte ecològic a l’hora de produir i dissenyar les peces.

 

De tots aquests temes ens parla el llibre que us recomanem Moda circular : para una industria sostenible de la moda escrit per la professora universitària Peggy Blum. El llibre s’organitza en cinc grans apartats que cobreixen els àmbits relacionats amb la indústria i el consum de moda : crear, fer, comercialitzar, fer servir/tenir cura/arreglar i renovar. En aquests capítols Blum ens ofereix no només conceptes teòrics sobre disseny o materials, també il·lustra les seves teories amb exemples reals de marques que ja estan aplicant la “moda circular” i la sostenibilitat en el seu negoci. Un llibre ideal per prendre consciència de com les indústries poden canviar la seva forma d’actuar per millorar la perspectiva del nostre món.


Enllaç al catàleg Aladí: