dilluns, 8 de març del 2021

La Biblioteca Can Mulà amb el Dia Internacional de les dones

Des de la Biblioteca Can Mulà ens volem sumar a la reivindicació del 8 de març, el Dia Internacional de les dones o Dia de les dones treballadores. Aquest any, malgrat estar marcat per la pandèmia, les manifestacions i la lluita pels nostres drets ha de continuar, sigui al carrer amb les mesures de protecció necessàries, o des d’altres espais quotidians: com pot ser a casa fent vaga de les tasques domèstiques.

La corresponsabilitat de les feines i tasques amb els homes és justament un dels lemes d’aquest any, que juntament amb la bretxa salarial (dades del 2020 se situa en un 23% de diferència respecte el salari dels homes*), les continues denúncies i casos d’abusos sexuals i de poder que es fan públics als mitjans de comunicació (els darrers dins les arts escèniques i l’Institut del Teatre); ens reafirmen en que encara en ple 2021 falta molt per aconseguir la merescuda igualtat. De fet, un dels objectius de l’Agenda 2030 de l’ONU és la igualtat de gènere, que esperem que s’assoleixi abans.

Per tot plegat, si vam presentar-vos en una entrada anterior el racó sobre dones, feminismes, LGTBI, etc. de la Biblioteca, aprofitem aquesta vegada per recomanar-vos una assagista especialitzada en dones, cultura i feminismes: Maria Àngels Cabré (Barcelona, 1968).

Cabré és directora de l’Observatori Cultural de Gènere, autora també de poesia i narrativa i col·laboradora als mitjans de comunicació, com al diari digital Núvol. Com a primícia, el seu darrer llibre publicat aquest mateix mes porta per títol 100 grans dones de la història.

A la Biblioteca trobareu dues de les seves publicacions:

- Lila: història gràfica d'una lluita (Barcelona: Comanegra, 2019), on inclou un repàs al 8 de març i a la seva aprovació oficial per l’ONU l’any 1977.

- El Llarg viatge de les dones: feminisme a Catalunya (Barcelona: Edicions 62, 2020), la seva penúltima obra que recomanem especialment, ja que fa un recorregut per la història del feminisme a Catalunya des del segle XIX fins als anys 70 o el que coneixem com a segona onada. Inclou textos originals de figures reconegudes del moviment: Dolors Monserdà, Frederica Montseny, Anna Murià, Maria Aurèlia Capmany, entre altres. Molt necessari per reivindicar la genealogia femenina.

Un dels textos que es recuperen és justament Vuit de març de Maria-Mercè Marçal, publicat a Lluita, març-abril de 1979, i que reproduïm a continuació:

-          Hereves de les dones que varen morir cremades per defensar el seu lloc de treball, avui fa setanta-un anys: el 8 de març de 1908. EL PRIMER VUIT DE MARÇ.

-          I de les dones que dos anys més tard en férem memòria al congrés socialista de Copenhaguen: EL SEGON VUIT DE MARÇ.

-          Hereves de les dones que el mateix dia de 1917 varen sortir als carreres de Petrograd, en contra de tota opinió assenyada, com a pròleg d’una revolució que també les deixaria, a la llarga, amb les mans buides. EL TERCER VUIT DE MARÇ.

-          Hereves de totes les dones que abans i després d’aquestes dates, van travessar el llindar d’un món que els era prohibit, i van fer de cada dia un dia de lluita- UN VUIT DE MARÇ. Des de Joana d’Arc a Olympe de Gouges, de Flora Tristán a Isadora Duncan, milers i milers de dones que ningú no coneix ni ningú no recorda ens fan arribar un llegat de resistència.

-          Hereves també de totes les dones que han passat pel món com una ombra darrere del seu amo. Hereves de les dones de: del burgès o de l’obrer, del rei o del vassall, del líder, del savi, del poeta.

-          ASSUMIM TOTA LA DESFETA de les dones que mai no han sabut que hi pot haver un VUIT DE MARÇ.

-          Hereves de les dones escarnides per haver pastat la seva pròpia vida sense ser alhora dona-coartada.

-          Hereves de les dones marcades damunt la pell amb l’estigma d’estimar les dones.

-          Hereves de les nenes aconduïdes pel camí de la por i del servilisme.

-          Hereves d’un seguici llarg com un dia sense pa de dones batejades per l’insult; adúlteres, histèriques, solterones i frígides, ninfòmanes, avortadores, prostitutes, mares solteres, verges, màrtirs.

-          Hereves de les dones agredides. Hereves de les dones que, malgrat tot, no han renunciat a fer nostres el carrer i la nit.

-          Hereves de les dones que han decidit no ser mares. Hereves també de les que han decidit lliurement d’afrontar l’aventura de ser-ho.

-          Hereves de les dones que freguen escales i netegen comunes. Hereves de les dones que fan cada dia una DOBLE jornada de treball.

-          Hereves de les dones tancades entre les quatre parets de casa.

-          Hereves de les dones empresonades: cadenes de plom, cadenes daurades.

-          Hereves de les dones venudes a diari com a carn de consum.

-          Hereves de les dones que no tenen el dret d’envellir.

-          HEREVES DE LES DONES... hem trobat el fil de la solidaritat que ens lliga amb les altres dones a través dels segles, a través dels països.

Com podem observar, un text plenament vigent passats 40 anys, i que ens recorda a les conclusions preses de la celebració enguany del 45è aniversari de les Primeres Jornades Catalanes de la Dona (maig de 1976).

Per acabar, us recomanem que feu una visita a l’especial que ha preparat la Biblioteca Virtual: https://bibliotecavirtual.diba.cat/es/diadones amb activitats, recursos informatius dels prestatges virtuals i recomanacions de lectures per a la commemoració d’aquest dia.

* FONT: http://web.gencat.cat/ca/actualitat/detall/La-bretxa-salarial-se-situa-en-el-23

Llistat d’obres de l’autora Maria Àngels Cabré disponibles al Catàleg Aladí de la XBM:

http://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/aCabr{u00E9}%2C+Ma.+{u00C1}ngeles/acabre+ma+angeles/1%2C2%2C12%2CB/exact&FF=acabre+ma+angeles&1%2C11%2C

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada