dimecres, 26 de gener del 2022

Condemnats al desastre!


Una pandèmia, un volcà, una crisi econòmica, l’auge del totalitarisme, guerres… tot això és el que ens ha tocat viure els darrers dos anys. Semblaria que estem passant una època fosca, però el “desastre”, si fem servir aquest qualificatiu per a cadascun d’aquests fenomens, no és un element tan estrany com sembla. La història de la humanitat està plena d’exemples de desastres de tot tipus i forma part de la nostra existència. Segurament cap generació pot dir que no ha viscut cap desgràcia destacable. 


I aquest és el tema d’aquest llibre de Niall Ferguson, titulat molt gràficament Desatre: historia y política de las catástrofes on es fa una repassada històrica a algunes de les tragèdies més potents que ha patit l'ésser humà. Com podeu veure també inclou un concepte interessant: els desastres no són sempre naturals, també la mà de l'home participa de forma activa a l’hora de provocar-los (tot és política!). A més, l’autor considera que, a aquestes alçades de la partida, la humanitat ja hauria de tenir mecanismes per, al menys, poder combatre els desastres de forma més eficient. El paper de la ciència, de les xarxes o de la economia són altres temes que l’autor inclou en aquest ampli i actual assaig sobre les catàstrofes. Quin millor moment per llegir-lo que ara mateix?


Enllaç al catàleg Aladí:



dimarts, 18 de gener del 2022

Catwings: les aventures dels gats alats

Aquesta setmana us volem recomanar un recull de quatre històries d’una de les escriptores de fantasia i ciència-ficció més importants del segle XX: Ursula K. Le Guin (1929-2018).

“Catwings: les aventures dels gats alats”, com ja indica el seu títol, va de gats. I és que pel que sembla l’autora era una gran amant dels gats, i a finals dels anys vuitanta i durant els noranta va publicar per separat les quatre històries d’aquesta família de gats. L’edició que us presentem és de l’editorial Flamboyant que va publicar el 2019 en un sol volum.

Es tracta de quatre aventures diferents però protagonitzades per la mateixa família i on transcorre el temps: la senyora Tabby (la mare), el James, la Jane, el Roger, la Thelma, la Harriet i l’Alexander. Uns gats que es diferencien de la resta per tenir unes ales que els permet volar tal com si fossin ocells. Com bé diuen: “Ser diferent és difícil. I de vegades, molt perillós”, ja que a les diverses aventures es troben amb dificultats tant a la natura com a la ciutat per sobreviure, i és que la maldat i la generositat dels éssers humans apareixen ben retratades.

Un llibre recomanat a partir dels 9 anys que es llegeix fàcilment, i que creiem, que conté força valors i temes que generen debat en acabar la lectura. A més a més, acompanya el text les il·lustracions de S. D. Schindler, semblants a la tècnica del carbonet.

Disponibilitat al Catàleg Aladí: http://aladi.diba.cat/record=b1938533~S148*cat



dijous, 13 de gener del 2022

Jocs d'enginy i memòria

 

-          Definició d’ enginy:

1.       Esperit d’invenció. Un home d’enginy. Tenir molt d’enginy.

2.       Habilitat, aptesa, a trobar els mitjans d’aconseguir o d’executar alguna cosa. Més val enginy que força.

3.       Les catapultes eren enginys de guerra


(Font: Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans)

 

 

-          


Definició de memòria:

 

1.       Facultat de recordar. Tenir molta memòria, una memòria fidel, fàcil, prodigiosa. No tenir gaire memòria. Tenir poca memòria, una memòria dolenta, lenta. Posar-se una cosa a la memòria. Esborrar-se, anar-se’n, una cosa de la memòria. Perdre la memòria. Exercitar la memòria. Recobrar la memòria perduda. Fiar-se de la memòria. Si la memòria no m’enganya aquí hi havia hagut una merceria.


(Font: Diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans)

 

Els Jocs d’enginy i memòria han existit des de temps immemorables, la necessitat de l’ésser humà d’entretenir-se i distreure’s ha existit sempre. A més de ser un mer entreteniment també serveixen per a exercitar la ment i treure’n partit per a usos terapèutics, sobretot per gent amb problemes de memòria o altres malalties més serioses com l’alzheimer o per a nens amb problemes emocionals i de conducta. A les biblioteques trobareu molts recursos i llibres per a exercitar la ment!!

Webs d’interès:

Cognifit

https://www.cognifit.com/es/juegos-mentales

 

Juegos mentales

https://www.juegos-mentales.com/

 

EnigmàTIC

https://blocs.xtec.cat/enigmatic/

 

Mundo primaria

https://www.mundoprimaria.com/juegos-educativos/juegos-mentales-inteligencia

 

El mundo del superdotado

https://www.elmundodelsuperdotado.com/juegos/

Cerques al Catàleg Aladí:

Jocs d’enginy http://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/djocs+d%27enginy/djocs+denginy/1%2C2%2C182%2CB/exact&FF=djocs+denginy&1%2C181%2C/indexsort=-

Memòria-jocs

http://aladi.diba.cat/search~S171*cat?/dMem{u00F2}ria+--+Jocs/dmemoria+jocs/-3,-1,0,B/browse

 

divendres, 7 de gener del 2022

Andrej Sapkowski: Fantasia crepuscular


Sembla mentida però cada cop que parlem de literatura fantàstica hem de parlar de Jocs de trons de George R.R. Martin. La seva “fòrmula” s’ha extés pel gènere d’una forma semblant a com ho va fer El senyor dels anells de J.R.R. Tolkien dècades abans. Però l’oferta de literatura fantàstica presenta moltes altres variants i aproximacions. Una de les més originals és la que acostuma a cultivar l’escriptor polonès Andrej Sapkowski que incorpora un to crepuscular i gens heroic als seus llibres. La seva nissaga més coneguda és de la Saga de Geralt de Rivia que consta de nou llibres en la seva versió espanyola. El protagonista principal és un bruixot caçador de monstres en un món on els humans conviuen amb elfs, nans o vampirs però el que fa interessants les històries de Sapkowski és el seu punt de vista fosc, brut i, fins i tot, melancòlic en un versió “spaghetti western” de la fantasia habitual.

 

Després del gran èxit d’aquestes històries l’escriptor polonès també va aportar el seu particular estil a la novel·la història amb la Trilogia Hussita on ens explica en clau fantàstica les guerres hussites del segle XV (unes creuades religioses entre europeus que van tenir lloc a Bohèmia). Segurament no ha tingut l’èxit merescut al costat de les aventures de Geralt de Rivia (i més ara que compten amb versió televisiva i de videojocs) però no podem deixar de recomanar la seva lectura gràcies a una de les veus més originals del gènere fantàstic que ens arriba de més enllà del tradicional mercat anglosaxó.

 

Enllaços al catàleg Aladí:

 

·         Narrentrum (Trilogia Hussita, v. 1)

·         El último deseo (Saga de Geralt de Rivia, v. 1)