dimarts, 20 de maig del 2025

Píndola

Amb aquest nom potser pensareu que parlarem avui de medicaments o farmacèutiques. Doncs no! Ens referim a petites dosis de coneixement que s'anomenen de la mateixa manera. Els darrers anys hi ha una certa tendència a oferir informació sobre temes concrets en aquest format, senzill i pràctic. Podem trobar-ne sobre matemàtiques, literatura o ciències, de fet se’n poden trobar de qualsevol tema. Aquest cop us parlarem sobre píndoles culturals.

Recentment ens ha arribat a la biblioteca el llibre Píldoras culturales de Martín Escolar (Madrid, 1991) va estudiar Humanitats, després de fer un màster de crítica cinematogràfica i  va obtenir un Grau Superior de Realització en Cine i TV. El seu gust per la cultura i el coneixement el portà a participar al concurs “Saber i Ganar” i a escriure aquest llibre. 

 


Píldoras culturales : un universo de cultura en 200 pequeñas dosis / Martín Escolar

https://aladi.diba.cat/record=b2091799~S171*cat

Descobrireu moltes curiositats culturals del nostre entorn, de quadres famosos o del passat de la humanitat, no dubteu a endur-vos el llibre en préstec, demaneu-lo al taulell de l’Àrea General de la Biblioteca!

 Llibres sobre píndoles a la Xarxa de Biblioteques:

Píndoles científiques / Jaume Puigbò

https://aladi.diba.cat/record=b2082517~S171*cat

Píndoles de meditació per començar el dia / Regina Ferrando i Ferran ; il·lustracions: Joan Soria

https://aladi.diba.cat/record=b2011791~S171*cat

Pequeñas píldoras de fantasía / Eva María Rafecas ; con ilustraciones de Conxi Rafecas y prólogo de Ricard López

https://aladi.diba.cat/record=b2051717~S171*cat

 

dijous, 15 de maig del 2025

Aspectes de la ciència que mai t’han explicat


El llibre que us presentem, Eso no está en mi libro de ciencias, ens parla d’una manera amena i entenedora de temes complexos com, per exemple, qui ha inventat la tecnologia que usem diàriament. L’autora, Kate Nelly, també explica les lleis de la natura que són eines bàsiques per entendre com funciona la Terra. Entrant en matèria, en aquest assaig es descriuen diferents descobriments científics com per exemple la mecànica newtoniana, la teoria d’Einstein sobre la relativitat i la teoria de l’evolució entre d’altres investigacions. L’escriptora ens ho narra des d’un punt de vista més entretingut i amb certa intriga sobre aspectes que no s’expliquen a les escoles o instituts. Ens qüestiona diversos temes com: quina importància té el descobriment de la taula periòdica dels elements?  Com es van convertir la aspirina i la penicil·lina en un medicament? Qui va inventar la televisió? I d’Internet? Aquest llibre és per tu si t’interessa ciència però encara no t'hi has apropat.

Per posar-vos en context l’escriptora Kate Nelly està especialitzada en temes de no ficció, entre ells la salut, negocis, psicologia juvenil, gestió del temps tant personal com empresarial i també ha escrit sobre seguretat personal. Aquesta autora no disposa de bloc o web personal i tota la informació que trobareu serà en aquest llibre.

El podreu trobar a la biblioteca Can Mulà. T’animes agafar-lo?

dijous, 8 de maig del 2025

Viatjant amb la panxa!

 



La interculturalitat és un concepte que es pot treballar de moltes formes i curiosament un dels camps que ha fet més per afavorir la coneixença d’altres cultures és la gastronomia. Només hem de valorar com ha estat d’important a l’hora de valorar altres cultures llunyanes el fet de poder accedir a la cuina xinesa, japonesa o mexicana. Són propostes culinàries que ens transporten a països llunyans i sobretot ens permeten, a partir de les nostres papil·les gustatives, fer un primer tastet de la seva forma d’entendre el món.


Així que per què no fer el mateix amb els infants i treballar la interculturalitat a través de la cuina? Estem en un moment on el públic infantil (gràcies a alguns programes de televisió també s’ha de dir) s’ha apropat massivament al món de la cuina. No són poques les famífies que converteixen el procés de cuinar en una dinàmica familiar molt propera als tallers i, més important, s’ho passen la mar de bé!


Per aquest motiu en aquesta entrada us recomanem el llibre Una cocina tan grande como el mundo amb text d'Alain Serres i il·lustracions Zaü un volum que ens apropa la cuina de fins a vint-i-cinc llocs diferents entre els que podem citar països com el Vietnam, Australia o Senegal. Cadascun d’aquests països o indrets compta amb una fitxa que ofereix entre dues o tres receptes (per fer un total de seixanta). Les propostes venen acompanyades per algunes informacions culturals de cada país per fer el viatge més complet i, com deien al principi, apropar-nos una mica més les diferents cultures del món.


Enllaç al catàleg Aladí: