dimarts, 24 de setembre del 2024

Una bona digestió

                                                     
Algun cop us heu preguntat com mengem? Som conscients de com digerim els aliments? Quina importància té una bona digestió en el nostre dia a dia? L’autora que ens respondrà a aquestes preguntes és l’Ángela Quintas, llicenciada en Ciències Químiques i Màster en Dietètica i Nutrició Humana. Com a dada curiosa, ha estat assessora nutricional en pel·lícules dirigides per Daniel Sánchez Arévalo, Pedro Almodóvar o Alejandro Amenábar.

És un llibre molt complet i ben estructura on l’Àngela ens parlarà de molts temes relacionats amb la digestió i el cos humà: per exemple del paper de les dents, la llengua o la saliva, tot el procés de digerir, les intoleràncies o al·lèrgies, fins i tot la digestió a l’embaràs o el tractament de problemes digestius. No us el deixeu perdre que és molt interessant! Bon profit!
          

Llibres i pel·licules sobre la digestió a la Xarxa de Biblioteques:

Adiós a la inflamación : cómo prevenir y tratar enfermedades, retrasar el envejecimiento y perder peso / Sandra Moñino

https://aladi.diba.cat/record=b2070168~S171*cat

La Digestión es la cuestión : descubre los secretos del intestino, el órgano más infravalorado del cuerpo humano / Giulia Enders ; con ilustraciones de Jill Enders

https://aladi.diba.cat/record=b1998971~S171*cat

¡Qué pasa cuando comes? / texto: Emily Bone

https://aladi.diba.cat/record=b1998238~S171*cat

Anti-ácido : programa de 28 días para prevenir y curar el reflujo ácido / Jonathan Aviv ; traducción: Blanca González Villegas

https://aladi.diba.cat/record=b1977462~S171*cat




dilluns, 16 de setembre del 2024

Al foc!

Dels quatre elements de la natura, segurament el més fascinant, per bé o per mal, és el foc. Fa més o menys mig milió d’anys que la humanitat va aprendre a fer-lo servir per cuinar i això va significar una revolució a l’hora de cuinar i tractar els aliment i un pas de gegant pel que a la nutrició. Actualment, aquesta atracció pel foc segueix present a la gastronomia i, sobretot, en la forma d’una tècnica de cuina treballada i viscuda arreu del món: la barbacoa. 





La primera imatge que ens pot venir al cap pot ser la de les barbacoes dels Estats Units amb aquells trossos de carn enormes i una certa cultura de l’excés. Però també a l’Argentina, el Japó o les nostres terres és un fenomen present a la nostra societat i, a part de l’olor a barbacoa que moltes vegades notem al sortir de casa el cap de setmana, no és estrany que a l’hora de llogar una casa per passar les vacances la barbacoa sigui una opció innegociable. Tot per què, més enllà del bon resultat gastronòmic que pot oferir, la barbacoa té un component lúdic i social que el fa molt atractiu. Passar un dissabte envoltat de familiars i amics mentre fem servir el foc per cuinar sembla un pla imbatible i aquest aspecte és el que ha convertit la barbacoa en un clàssic de les reunions socials.


Però per encarar-se amb el poder del foc i les brases sempre va bé una mica d’informació. Per això en aquesta entrada us volem recomanar el llibre La barbacoa d’Oscar Manresa i Toni García Ramon. En aquesta obra podeu trobar en un to divertit, la informació més bàsica per iniciar-vos en aquest món, així com les bases per treure-li tot el profit. Així fan un repàs als diferents tipus d’estris i de fustes o carbó que podem fer servir o les temperatures adients (un aspecte essencial). El gruix del llibre, però, està dedicat a la carn organitzada pel seu origen i amb una fitxa per a cada tipus de tall. Per acabar, cada secció es complementa amb les receptes d’acompanyaments i de salses. Un llibre ideal per anar més enllà de la cuina bàsica amb foc i esdevenir tot un mestre o una mestra  del foc!


Enllaç al catàleg Aladí: